Spoločnosť Nikon predstavuje laserový diaľkomer Monarch 2000

Laserové diaľkomery sú pre bežného človeka tak trochu neznámymi prístrojmi. To však neznamená, že sú málo užitočné či málo využívané. V princípe ide o zariadenia, ktoré pomocou precíznej optiky a laserového lúča vedia zamerať vzdialenosti od osoby používajúcej diaľkomer, pripadne pokročilejšími prístrojmi zmerať veľkosti vzdialených objektov. Čím presnejšia optická sústava a zladenie laserového lúča s objektívom, tým presnejšie je meranie. Nikon ponúka vo svojom portfóliu hneď niekoľko typov diaľkomerov. Čo myslíte, pri akých činnostiach by mohli nájsť diaľkomery vhodné využitie?

Šport
Áno, existujú športy, kde je dobrý odhad či presné zameranie vzdialenosti kľúčové. Napríklad golf.

Lesníctvo
Keď kráča správca lesa po zverenom území, o ktoré sa stará, s radosťou využíva diaľkomer, aby spoznával svoje územie, prípadne vedel zmerať veľkosť stromov, skál či iných objektov alebo výsekov z celku.

Poľovníctvo
Zmeranie pozície poľovníka a jeho vzdialenosti k objektu.
Novinka, ktorú práve ohlasuje spoločnosť Nikon, môže byť použitá na takmer všetky aplikácie.

Tlačová správa

Spoločnosť Nikon oznamuje uvedenie nového prenosného laserového diaľkomera MONARCH 2000.

Laserový diaľkomer MONARCH 2000 je vybavený odolnejším telom potiahnutým elastomerom. Má pevný, hranatý dizajn a poskytuje možnosť merania na dlhšiu vzdialenosť – až do maximálnej vzdialenosti 1 820 m.* Okrem toho je vybavený ľahšie čitateľným červeným interným displejom OLED s funkciou automatického nastavenia jasu, ktorá jemne upravuje jas displeja podľa intenzity okolitého svetla.

Tento nový laserový diaľkomer umožňuje merať rýchlo a bez stresu v akejkoľvek situácii, vďaka čomu nikdy nepremeškáte kriticky dôležitý okamih. Vďaka funkcii HYPER READ je odozva diaľkomera MONARCH 2000 stabilná a rýchla bez ohľadu na vzdialenosť cieľa, pričom nameraná hodnota sa zobrazí približne za 0,3 sekundy. Ak sa nepodarí odmerať vzdialenosť v režime jednorazového merania, ktorý sa aktivuje jedným stlačením tlačidla, diaľkomer sa bude automaticky pokúšať merať vzdialenosť po dobu približne 4 sekúnd, kým sa nepodarí dosiahnuť výsledok. Tento jednoduchý postup zjednodušuje meranie menších a vzdialenejších cieľov. A vďaka použitiu technológie ID (stúpanie/klesanie) možno merať skutočnú vzdialenosť aj vodorovnú vzdialenosť.

Telo prístroja má vodotesnú konštrukciu a je odolné voči zahmlievaniu. Vďaka tomu je chránené pred postriekaním vodou, neúmyselným namočením či náhlou zmenou počasia.

Súhrn hlavných funkcií

  • Rozsah merania: 7,3 – 1 820 m
  • Červený interný displej OLED poskytuje lepšiu čitateľnosť v akejkoľvek situácii. Funkcia automatického nastavenia jasu jemne nastavuje jas displeja podľa intenzity okolitého svetla.
  • Rýchle a stabilné meranie bez ohľadu na vzdialenosť – funkcia HYPER READ teraz zobrazuje nameranú hodnotu približne za 0,3 sekundy.
  • Jednorazové alebo nepretržité meranie (až 8 sekúnd). Ak sa v režime jednorazového merania nepodarí odmerať vzdialenosť, meranie sa automaticky predĺži na približne 4 sekundy, kým sa nepodarí dosiahnuť výsledok. Stlačením a podržaním tlačidla sa aktivuje režim nepretržitého merania na približne 8 sekúnd.
  • Jednoduché prepínanie medzi režimami zobrazenia vodorovnej vzdialenosti a skutočnej vzdialenosti vďaka technológii ID (stúpanie/klesanie)
  • Systém prepínania priority cieľov na meranie dvoch prekrývajúcich sa objektov:
  • Režim priority prvého objektu zobrazuje vzdialenosť k najbližšiemu objektu – vhodné na meranie vzdialenosti k objektu nachádzajúcemu sa pred pozadím, ktoré ho prekrýva
  • Režim priority vzdialeného cieľa zobrazuje vzdialenosť k najvzdialenejšiemu objektu – vhodné v zalesnených oblastiach
  • Krok zobrazenia nameranej vzdialenosti: 0,1 m
  • Vysokokvalitný monokulár so 6× zväčšením a viacvrstvovou úpravou na dosiahnutie jasného a ostrého obrazu
  • Veľký okulár na jednoduché pozorovanie (18 mm)
  • Široké zorné pole (7,5°)
  • Veľké predsunutie výstupnej pupily umožňuje jednoduché pozorovanie obrazu aj pri použití okuliarov
  • Funkcia dioptrickej korekcie
  • Kompaktná konštrukcia na pohodlné držanie
  • Vodotesný (do hĺbky 1 m počas 10 minút) a odolný voči zahmlievaniu, nie je však určený na použitie pod vodou. Priestor pre batériu je odolný voči dažďu.
  • Široký rozsah teplotnej odolnosti: -10 ˚C až +50 ˚C

* Podľa testovacích podmienok spoločnosti Nikon a referenčných hodnôt

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *