Som Nikon D850!

Doteraz sme videli fotoaparáty určené na fotografovanie krajiny, zátišia či architektúry s vysokým rozlíšením a popri nich fotoaparáty určené na fotografovanie akcie, športu či wildlife s nižším rozlíšením, ale o to rýchlejším snímaním. Jedni sú siláci, druhí šprintéri. Už ste ale videli zápasníka sumo šprintovať? Alebo ste videli uháňať buldozér po diaľnici? Čo však, ak má fotograf potrebu aj jedného aj druhého súčasne? Aj fotografovať rýchlo, ale zároveň v extrémnom rozlíšení? Čo potom? Potom je tu Nikon D850!

Má extrémne rozlíšenie cez 45MP, no zároveň dokáže snímať rýchlosťou až 9 obr./s (s prídavným gripom MB-D18, alebo 7 obr./s bez gripu). Na jedno nabitie batérie vyhotoví až 1840 záberov a s batériovým gripom dokonca 5140 záberov. Je to silný zápasník šprintujúci s vytrvalosťou maratónca. Čo sme si mysleli, že je nemožné (alebo aspoň extrémne náročné), je tu!

Nový senzor

Senzor Nikonu D850 má 45,7 miliónov efektívnych pixelov. Nie sú však pixely ako pixely. Pri snímači D850 je po prvý krát u zrkadlovky Nikon použitá technológia Back Side Illuminated (BSI) senzor. Znamená to, že svetlocitlivé bunky sú umiestnené pred konštrukciu snímača bez medzier a každá z nich má mikro šošovku pre čo najväčší svetelný zisk. Výsledkom je vysoká citlivosť snímača a zároveň rozlišovacia schopnosť i dynamický rozsah. Rozlíšenie nie je afektované Low Pass filtrom a stratu kontrastu či odlesky eliminuje špeciálna antireflexná úprava senzora.

Zaostrovací modul

Zaostrovanie

Zaostrovanie je prevzaté z najvyššieho športového modelu Nikon D5. Má 153 zaostrovacích bodov, z toho 99 citlivých aj vo vertikálnom aj horizontálnom smere (krížové senzory). Citlivosť zaostrovacieho systému je až do hodnoty -4EV, merania do hodnoty -3EV.

Nové funkcie zaostrovania

Auto AF tuning, Focus Stacking a Focus Shift mode. D850 má zdokonalené funkcie automatického jemného doladenia AF (Auto Micro AF tuning) a umožňujú unikátne funkcie. Je to napríklad automatické micro preostrovanie a vyhtovenie série obrázkov, ktoré spojením do jedného vytvoria fotografiu s extrémne veľkou hĺbkou ostrosti. Táto špeciálna funkcia Focus Stacking je prvý raz priamo vo fotoaparáte automatizovaná a ľahko použiteľná. Doteraz fotografi pracne pomocou micro – posúvacích zariadení zhotovovali série fotografií a komplikovane ich spájali v špeciálnych programoch. Nikon D850 dokáže vyhotoviť až 300 záberov s jemne odlíšeným zaostrením. Zatiaľ nemám informáciu, či ich fotoaparát bude sám aj skladať do jedného alebo to urobí program v počítači. Dopracovať sa k profesionálne realizovanému stackingu bude jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Podobne sa dá funkcia oplikovať aj na krajinu či zátišie.

Závierka a elektronická závierka

Elektronicky ovládaná mechanická štrbinová závierka fotoaparátu je testovaná na 200 000 cyklov a pracuje v rozsahu 1/8 000s až 30s, k dispozícii je samozrejme i režim BULB. Fotoaparát umožňuje intervalové snímanie s exportom do 4K časozberného videa. Pomocou softvéru tretích výrobcov z nafotografovaných záberov možno vyexportovať až 8K video! Úplnou novinkou je po prvý krát u zrkadlovky Nikon možnosť snímať fotografie čiste elektronickou závierkou – odčítaním obrazu zo senzora a tým fotografovať bez akéhokoľvek mechanického pohybu častí fotoaparátu, úplne bezhlučne.

Video

Po prvý krát majú možnosť filmári u zrkadlovky Nikon natáčať UHD 4K video bez orezu (cropu). Video bude mať teda výrazný filmový efekt malej hĺbky ostrosti. V prípade potreby je tu stále možnosť natáčať 4K video s crop faktorom DX (1,5x). Tejto možnosti sa určite potešia wildlife kameramani a všetci, ktorí takýmto spôsobom „predĺžia“ ohniská svojich teleobjektívov.

Displej

3,2 palcový displej je výklopný a dotykový a má vysoké rozlíšenie 2,36 miliónov bodov. Či už pri hľadaní nových perspektív o fotografii alebo pri natáčaní videa z netradičných uhlov, výklopný displej výrazne zjednoduší prácu. Ovládanie pri nočnom fotení a natáčaní uľahčia podsvietené ovládacie prvky.
Telo aj battery grip sú samozrejme utesnené voči nepriaznivým poveternostným vplyvom a prachu v najvyššom súčasnom štandarde.

Súhrn hlavných funkcií

Rozlíšenie: efektívne rozlíšenie 45,7 megapixela. Súbory s rozlíšením 45,4 MP a bohatými detailmi. Zozadu osvetlený snímač CMOS formátu FX bez optického antialiasingového filtra.
Rýchlosť: snímajte rýchlosťou 7 snímok za sekundu. Prípadne môžete zaznamenávať snímky v plnom rozlíšení frekvenciou 9 snímok za sekundu, ak použijete voliteľné multifunkčné napájanie Battery Pack MB-D18 (s vloženou batériou EN-EL18B).
Citlivosť na svetlo: výkonný obrazový procesor EXPEED 5 poskytuje výnimočne čisté snímky v rozsahu citlivosti ISO 64 – 25 600 rozšíriteľného z ekvivalentu hodnoty 32 až na 102 400. K dispozícii je tiež plný rozsah citlivosti ISO pri snímaní videosekvencií s rozlíšením 4K.
Presnosť: fenomenálny 153-bodový systém automatického zaostrovania, ktorý je rovnaký ako pri vlajkovej lodi D5, poskytuje citlivosť až –4 EV v stredovom bode (ISO 100, 20 °C). Meranie až do hodnoty –3 EV umožňuje presné automatické nastavenie expozície aj vtedy, keď je jediným zdrojom svetla mesiac.
Video s rozlíšením 4K bez faktora orezania: zaznamenávajte plnoformátové videosekvencie s rozlíšením 4K/UHD a s frekvenciou 30p bez obmedzení spôsobených faktorom orezania. Snímajte viac ako tri hodiny pomocou multifunkčného Battery Pack MB-D18.
Časozberné videosekvencie s rozlíšením 4K priamo vo fotoaparáte: zaznamenávajte časozberné videosekvencie s rozlíšením 4K priamo vo fotoaparáte D850 a pomocou jeho efektívneho rozlíšenia 45,7 megapixela vytvárajte veľkolepé časozberné videosekvencie s rozlíšením 8K.
Flexibilita formátu RAW: snímajte veľké snímky vo formáte RAW s rozlíšením 45,4 MP, stredné snímky vo formáte RAW s rozlíšením 25,6 MP alebo malé snímky vo formáte RAW s rozlíšením 11,4 MP (stredné aj malé snímky sú 12-bitové, bezstratovo komprimované).
Akékoľvek prostredie: vďaka rozsiahlemu tesneniu proti vplyvom počasia je fotoaparát D850 pripravený na drsné prostredia. Rovnaké osvetlenie všetkých tlačidiel ako v prípade fotoaparátu Nikon D5 zaručuje jednoduché ovládanie aj v nočnom šere.
Rýchle ukladacie médiá: jednotka s duálnym slotom na kartu umožňuje používať kartu UHS-II SD spolu s kartou XQD, čo je najrýchlejšia možná kombinácia.
Doporučená cena3 619 € telo, 4 389 € v kite s objektívom AF-S 24-120 f/4 G VR

Takže to je on, viac vám zatiaľ povedať neviem, ale veľmi sa teším, až ho dostanem do rúk a budem ho môcť podrobne otestovať. Myslím si, že táto novinka je hodná 100-ého výročia značky. Všetko najlepšie Nikon, všetko najlepšie D850! 🙂

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *