SOM | Fotka mesiaca Nikonblogu – vyhodnotenie prvého kola súťaže a vyhlásenie novej témy pre druhé kolo

Je prvého februára a my sme zavŕšili prvé súťažné kolo našej celoročnej súťaže o fototechniku Nikon v hodnote 30 000Kč (cca. 1111€). Témou v januári 2017 bola makrofotografia, alebo aspoň blízke zábery „close up“, ako ich Angličania s obľubou nazývajú. Bolo nám jasné, že nie každý vlastní makro objektív a tak sme sa rozhodli, že na mierke zobrazenia 1:1 trvať nebudeme.

Petr Lindner vás vo vyhodnotení minulého kola vyzýval ku kreativite, ale aj k technickej dokonalosti, ktorá sa pri spracovaní tohto žánru vyžaduje. Úprimne poviem, že som očakával viac príspevkov a hlavne viac typických makro fotografií, ktoré zaujmú diváka množstvom detailov, ktoré voľným okom nevidíme. Typické „hmyzáky“, ako ich nazval v minulom vyhodnotení Petr, sa síce objavili, no len v malom množstve a chýbala im tá povestná technická kvalita, ale aj výraz. Fotografovať strnulý či vysušený mŕtvy hmyz nie je veľmi lahodiace nášmu oku…

Taktiež detaily v prírode či meste strácali na kvalite. Aj pekný nájdený detail ste mnohí vyfotili „lajdácky“ a to či už technicky alebo kompozične. Je to škoda. Možno sa vám zdám byť veľmi kritický, no makro je žáner, v ktorom sa chyby a nedokonalosti odpúšťajú len veľmi zriedka. Možno len vtedy, keď zachytíte niečo, čo ešte ľudské oko nevidelo (nemyslím teraz na biblický prísľub…).

No, dosť bolo pesimizmu. Koniec koncov nebolo všetko iba zlé. Keď som si vyselektoval všetky fotografie v našej skupine JSEM | Fotka měsíce Nikonblogu, ktoré niesli podľa dohody tag nikonblog_leden2017, do oka mi padli tri. Hneď som vedel, že práve táto trojica zvedie boj o prvé miesto v mesiaci január / leden 2017.

Dlho som sa rozhodoval. Dám cenu intímnemu modernizmu v podobe detailu klávesnice s pekne zladenými farbami a technickou a výrazovou čistotou?

Marián Medlen / board.
Marián Medlen / board.

Alebo uprednostním minimalistickú monochromatickú náladovú stredovku – hrdlo fľaše s krásnym doplnkovým farebným detailom (leskom) v oranžovej farbe?

Marián Medlen / bottleneck.
Marián Medlen / bottleneck.

Situáciu mi uľahčovalo to, že autorom oboch fotografií je Marián Medlen. No aj keď tesne, pán Marián, predsa len víťažstvo vám nakoniec ušlo. Presvedčil ma umne zakomponovaný detail, ani som nevedel čoho. Pôsobí zaujímavo, akoby sa malý začínajúci život človeka (alebo iného organizmu) vyvíjal v sklenej maternici. Že to nie je až také scifi? No áno, nie je. Nič to však nemení na tom, že je to zaujímavá fotografia s ďalším posolstvom a podtextom. Navyše je technicky a farebne zaujímavo zachytená a komponovaná. Čím ďalej sa na ňu pozerám, tým viac sa mi páči a tým viac myšlienok mi víri v hlave. A taká má byť fotka!

Honza Fučík / DSC_0507PM
Honza Fučík / DSC_0507PM

Prvé miesto a knihu Mistrovství práce s DSLR získava autor HonzaFucikFoto. A samozrejme postupuje do finále o Nikon techniku v hodnote až 30 000Kč. Stačí, že sa Honza zúčastnite ešte aspoň ďalších dvoch kôl v našej súťaži, pričom v nich nemusíte uspieť. Podmienka na finále je totiž účasť aspoň v troch kolách a aspoň jedna výhra. Jedno kolo a jednu výhru už máte za sebou. Držíme palce! 🙂

No a aby som dal zadosť aj klasickej makro fotografii, vyzdvihnem ešte štandardné makro zábery, ktoré ma zaujali remeselnou kvalitou a perspektívou. Ide o záber flikristu jaroslavmacenauer s názvom Red beauty, na ktorej zachytáva červené krevety. Snímka je svieža, technicky výborne zvládnutá. Na rozdiel od mŕtvych a polomŕtvych hmyzákov, tieto krevety sú zjavne životaschopné. Perfektne sú zvládnuté (neviditeľné) odlesky akvária či nádrže. K dokonalosti by som orezal spodný okraj nádrže, aby mi ostala len čistá scéna. Presvedčilo by ma to možno aj o tom, že tento záber bol vyfotený podvodným fotoaparátom naozaj pod hladinou.

jaroslavmacenauer / Red beauty
jaroslavmacenauer / Red beauty

Aj keď technicky nie úplne dokonalá, ale perspektívou zaujímavá je fotografia Igora Petruláka s názvom Tesařík smrkový (Tetropium castaneum). Autor sa naozaj znížil na úroveň hmyzu a vyzerá to, akoby sa chrobák nečakane vynoril spoza pňa rovno pred vami. Táto perspektíva „z očí do očí“ mu dala vyrásť do našej dimenzie…

gor Petrulák / Tesařík smrkový (Tetropium castaneum)
Igor Petrulák / Tesařík smrkový (Tetropium castaneum)

Tak a to by bolo všetkých 5 fotografií, ktoré som chcel za mesiac január 2017 vyzdvihnúť.

Nová téma na únor / február 2017

Verím, že sa zapojíte aj nasledujúci mesiac. Vybrali sme populárny žáner zachytávajúci naše ľudské výtvory, ktoré nás obklopujú v mestách i dedinách. Väčšinou v nich bývame, pracujeme, alebo slúžia na ozdobu či umelecké vyžitie. Áno, ide o dielo človeka, o ARCHITEKTÚRU.

Môžete zachytiť celé stavby, interiéry, alebo sa zamerať na detaily, tvary, línie a svetlo. Budeme opäť hodnotiť nápad, ale aj technické prevedenie. Objavte a ukážte nám jedinečné pohľady známych stavieb ale i neznáme krásne zákutia našej ľudskej krajiny.

Pozor, pre univerzálnosť označovania fotografií tagmi upustíme od pomenovania mesiaca a označíme ho len číslom. Tag na mesiac február / únor bude: nikonblog_2_2017
Tešíme sa na vaše fotografie! Budúci mesiac ich vyhodnotí šéfredaktor bratského nikonblog.cz Petr Lindner.

A aby sme nezabudli. Okrem možného postupu do finále na víťaza februárového kola opäť čaká hodnotná kniha Mistrovství práce s DSLR!

Zdieľaj

2 komentáre

  1. Tak Honza je už s nami v kontakte a je ochotný nám objasniť, čo je vlastne zachytené na výhernej fotografii a ako vznikla. Prezradíte Honza? 🙂

  2. Jistě, prozradím 🙂

    Jedná se o flašku jemně perlivé neochucené Magnesie. Dal jsem si jí chladit na balkon a samozřejmě trochu víc zmrzla, takže se pití nekonalo… Chtěl jsem se podívat hrdlem lahve jak moc je zmrzlá a naskytl se mi zajímavý pohled, protože jsem měl i rozsvícenou diodovou lampičku, která při pohledu do flašky zajímavě nasvítila její obsah. Zkusil jsem si to jen tak vyfotit mobilem a byl jsem překvapený z toho jako to vypadalo. Vzal jsem tedy foťák, pod flašku jsem položil černou mikinu, abych eliminoval rušivý koberec pod ní, nasměroval lampičku, protože blesky jsem nechal v práci a zkoušel fotit. Nejprve jsem chtěl jít cestou 105mm f2.8, ale nedocílil jsem záběru, který jsem chtěl. Přišel tedy na řadu 16-35mm f4 ve spojení s D800. Hrdlo flašky jsem odřízl, abych se do ní dostal objektivem a tím pak dosáhl požadovaného záběru, fotografie.

    A to je celý příběh o vzniku té mojí fotky 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *