SOM | Fotka mesiaca Nikonblogu – september v znamení jesennej melanchólie

V mesiaci september sa v skupine SOM | Fotka mesiaca Nikonblogu objavili fotografie rôznych žánrov, no prevládali hlavne zvieratá a príroda. Objavilo sa aj niekoľko street fotografií a tiež niekoľko alternatívnych fotografií či experimentov s kolážou. Preto bolo ťažko vyberať 5 fotografií, ktoré by sa sme ocenili a priradili im pomyselných prvých 5 priečok.

16_9_september

Nakoniec som sa rozhodol, že z každého žánru vyberiem jednu fotografiu, ktorá sa mi páči a bude teda udelených 5 prvých miest. 🙂 Nezazlievajte mi prosím, že som si to uľahčil, no tentoraz to bolo naozaj obtiažne. Navyše za oknom fúka vietor a sprejuje okno drobnými kvapkami dažďa a hmly. Na stole mám orechy, jablko a horúci čaj. V týchto jesenných dňoch mám v izbe naozaj útulne a mám akúsi potrebu zdieľať tento pokoj a štedrosť ďalej, a tak udelím dnes 5 prvých miest v piatich fotožánroch. 🙂

Zvieratá

Takže najprv žáner, ktorý sa posledného mesiaca snáď najčastejšie objavoval medzi príspevkami v skupine. Priznám sa, že môj prvý pohľad upútal svetelne zaujímavý portrét pelikána od Davida Drbala.

zvierataBDavid Drbal, Dalmatian pelican (Pelecanus crispus)

Vyzerá, akoby bol vyfotený v štúdiu na čiernom pozadí so zaujímavo nasvieteným okom, no nakoniec môj hlas, napriek nedostatkom vo fotke, dávam fotografii „between“ od Jely Skolkovej. Čierna silueta mačky je vsadená do bielej plochy ako na šachovnici a navyše sa pekne odráža na lesklej podlahe. Ucho odrazu má dole nepríjemný dotyk s okrajom fotografie a zišlo by sa tam viac miesta, aby fotka bola dokonalá, ale i tak ma silný výraz a náladu.

zvierataAJela Skolková, between 

Krajina

Na prvý pohľad ma upútali dramatické čiernobiele fotografie Jareka Rybáka, no keď som si ich otvoril vo väčšom, zrazu som zbadal množstvo nepríjemných máp a artefaktov z prehnanej úpravy. Je to škoda, lebo na fotografiách je fajn svetlo, sú dramatické a z atraktívneho prostredia Islandu. Navyše sú fotené fotoaparátom s najlepším senzorom medzi Nikonmi – D810. Senzor má oveľa väčší potenciál. Určite by som sa k tým fotkám vrátil pán Rybák a skúsil by som ich upraviť ešte raz. Stoja totiž za to!

krajinaBJarek Rybák, Island 7
Nakoniec ma dostala pokojná, nenápadná a nostalgická krajina skomponovaná na výšku (!). Do zátvorky píšem výkričník, pretože väčšinou fotografie na výšku to majú u mňa vopred prehraté práve pre tento formát. Fotografia na výšku sa ťažko číta. Táto je však čímsi zvláštna, pekná. Jemné a trochu ponuré pastelové farby v zemitom odtieni, postupné vrstvenie plánov pobrežia privádza pohľad k stromom. Tie sa vynárajú s jemného oparu, odrážajú v pokojnej hladine… Pre mňa tentoraz v krajine TOP. Gratulujem k fotografii Simonovi Karásekovi

krajinaASimon Karásek, Černá Nisa

Street

To je môj najobľúbenejší žáner a dominoval v ňom v podstate jeden autor, ktorý nám je už známy: Dalibor Papcun. Šlo len o to, vybrať jednu fotografiu.

streetBDalibor Papcun, Pulse in the city Budapest

Dlho som bojoval, či vyberiem dynamickú fotografiu cyklistu v Budapešti (trochu maznutého dlhším časom), alebo emotívnu fotografiu dievčatka s cumľom v opare s veľavravným posunkom neznámej ruky. Nakoniec zvíťazila druhá fotografia, ale obidve sú výborné.

streetADalibor Papcun, Catch me

Architektúra

V podstate ide o architenktonický detail zachytený nepriamo prostredníctvom tieňa. Viem, takých fotografií, ako je Tábor – Old city 2, je veľa, ale túto nakomponoval autor naozaj s dôvtipom a citom. A pozrime sa, je to vyššie spomínaný autor Jarek Rybák a tentoraz bez nežiadúcich artefaktov. 🙂

zatisieJarek Rybák, Tábor – Old city 2

Koncept a montáž v jednom

Poslednou fotografiou bude v dnešnom výbere fotografia valley od autora Lukas Tenario Duran. O jejda, aj z nej priam cítiť hmlu, jesenný chlad (kabát a klobúk) a zároveň ostrá svetlá z mestského údolia. Popravde napísané, trochu mi vadí ten požiar na druhom poschodí, bez neho by to bolo omnoho aktuálnejšie a autentickejšie, ale Lukáš sa vyznačuje konceptom, v ktorom sa objavujú takéto expresívne prvky.

konceptLukas Tenario Duran, valley

Tak, a to by bolo na dnes všetko. 🙂  Ďakujeme vám aj s kolegom Petrom Lindnerom za to, že nahrávate svoje fotografie do našej skupiny SOM | Fotka mesiaca Nikonblogu a tešíme sa na ďalšie zábery. Sú obohatením aj pre nás komentátorov a verím, že aj vás upozornia na krásne fotky, ktoré by ste si možno nevšimli. Tak fotografujte, tešte sa a potešte fotkami aj nás! Nabudúce bude vyberať fotografie Petr z Nikonblog.cz.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *