SOM | David Yarrow, európsky Nikon ambasádor

Medzi európskych Nikon ambasádorov pribudol nový člen. Fotograf, filantrop a ochranca prírody David Yarrow.

©David Yarrow – ĽUDSTVO, Yirol, Južný Sudán, 2015 

David Yarrow, Nikon, Nikon ambasádor, vyslanec Nikon©David Yarrow – POSLEDNÝ Z VEĽKÝCH LOVCOV, Aljaška, 2016

David Yarrow v začiatkoch svojej kariéry upútal na seba pozornosť svojou dnes už legendárnou snímkou Diega Maradonu z finále Svetového poháru v roku 1986. Vtedy pracoval pre noviny The Times. Mal len 20 rokov a jeho kariéra pokračovala fotografovaním olympiády a iných významných športových podujatí. Za 33 rokov kariéry fotografa si získala uznanie a obdiv umelcov aj bežných divákov. Dnes svoje fotografie prírody vystavuje v popredných svetových galériách a múzeách.

„Fotografovanie pre mňa ostalo spôsobom uplatnenia a úniku, príležitosťou skúmať odľahlé kúty sveta a zachytávať extrémne prostredia a vzácne divé zvieratá, pre ktoré sú tieto miesta domovom.“

David už spolupracoval so spoločnosťou Nikon pri uvedení najnovšieho modelu D850 a momentálne sa venuje špeciálnemu projektu európskeho vyslanca spoločnosti Nikon v kenskom národnom parku Amboseli.

O spolupráci pri predstavovaní Nikon D850 nájdete aj na stránkach Davida Yarrowa: davidyarrow.photography

„Moja kariéra fotografa bola nekonvenčná a musím sa priznať, že som sa odmietal zaškatuľkovať do jednej ústrednej „témy“ alebo „špecializácie“. Napriek tomu pre mňa ostalo fotografovanie spôsobom uplatnenia a úniku, príležitosťou skúmať odľahlé kúty sveta a zachytávať extrémne prostredia a vzácnu divokú zver, pre ktorú sú tieto miesta domovom.

Fotoaparáty Nikon a objektívy NIKKOR zohrali významnú úlohu na každej ceste, na ktorú som sa vydal. Ich estetika a ergonómia sa neustále zlepšuje a nenapadá mi iná značka, ktorá tak dobre chápe potreby profesionálov i amatérskych fotografov. Fotografia je umelecká forma našej generácie a ja dúfam, že moja práca európskeho vyslanca spoločnosti Nikon pomôže povzbudiť a inšpirovať ľudí, aby menej používali svoje mobilné telefóny a viac svoje oči. To je podstata tejto práce.“

 David Yarrow, Nikon, Nikon ambasádor, vyslanec Nikon©David Yarrow – TOVÁREŇ, Lewa, Keňa, 2017

David Yarrow, Nikon, Nikon ambasádor, vyslanec Nikon©David Yarrow – IBA PRE ČLENOV, Simienske hory, severná Etiópia, 2018

Obsah Davidovej brašne:

Nikon D850

Spoločnosť Nikon stála vždy v čele vývoja intuitívnych tiel fotoaparátov, ktoré stelesňujú dokonalé pochopenie potrieb fotografa na profesionálnej i amatérskej úrovni.Nikon D 850, fotoaparátt, digitálna zrkadlovka, full frame, Najlepšia profesionálna digitálna zrkadlovka, TIPA 2018,Keď ma vlani pozvali na predstavenie modelu D850, bola to pre mňa naozajstná česť, pretože značka Nikon sprevádzala každý krok mojej kariéry. Telo tohto fotoaparátu je vskutku hmatateľným krokom vpred, stelesnením zmeny, kráľom fotoaparátov. Má rozlíšenie, s akým som sa nikdy predtým nestretol, a jeho snímanie vysokou frekvenciou a rýchle automatické zaostrovanie nemá konkurenciu. Pretože moje fotografie sa tlačia na veľký formát, musel som v minulosti uprednostňovať rozlíšenie pred rýchlosťou snímania. Model D850 však tento kompromis odstraňuje a ponúka to najlepšie z oboch parametrov.

Nikon D5

Keď nepoužívam model D850, beriem si na fotografovanie v extrémnom prostredí vždy rád model D5. Hodí sa obzvlášť dobre na vysokorýchlostné snímanie, keď potrebujem urobiť veľa záberov za sekundu.
Nikon D5, DSLR, digitálna zrkadlovkaJeho zvýšená citlivosť mi tiež dáva voľnosť plynule prechádzať medzi jasným slnečným svetlom a nocou, čo je obzvlášť dôležité pri mojom spôsobe práce, kedy často neviem, v akom odľahlom kúte sveta sa ocitnem.

AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G

Keď pracujete v extrémnom, drsnom prostredí, potrebujete taký objektív, ktorý vydrží drsné poveternostné podmienky, ako sú intenzívne horúčavy vo Vergenoegu v Namíbii alebo mrazivé počasie v Iglooliku v kanadskom teritóriu Nunavut.
AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G, objektív NikonZriedkakedy používam objektív s dlhým ohniskom, zoom dokonca ani nemám. Podľa môjho názoru sú objektívy Nikon s pevnou ohniskovou vzdialenosťou najlepšie.

Širokouhlý objektív s ohniskom 35 mm je pre môj fotografický štýl ideálny. Potrebujem veľmi kvalitnú optiku, aby som dokázal objaviť a zachytiť fotografované objekty. Keď som niekoľko metrov od leva alebo vlka, je tiež dôležité tiché automatické zaostrovanie.

AF-S NIKKOR 58 mm f/1,4G

Tento robustný objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou posúva hranice kvality snímok. Svetelnosť objektívu f/1,4 a ohnisková vzdialenosť 58 mm prispievajú k neuveriteľne vysokej kvalite širokouhlých záberov, čo je ideálne pre moje portréty najkrajších tvorov. Je to tiež užitočné pri fotografovaní v noci.
AF-S NIKKOR 58 mm f/1,4G, objektív Nikon

AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED

Objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou 105 mm je veľmi vydarený kúsok. Je vidieť, že bol navrhnutý tak, aby motivoval k novej a unikátnej úrovni portrétneho umenia a umeleckej fotografie. Je totiž dosť flexibilný na to, aby zachytil vlastný jedinečný štýl a estetiku fotografa tak, ako to dokáže len veľmi málo objektívov. Jeho optická konštrukcia zaručuje prvotriednu ostrosť, kontrast a rozlíšenie a v spojení s modelom D850 patrí tento objektív nepochybne medzi najlepšie.

AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED, objektív Nikon

Všetky fotografie: ©David Yarrow

Zdroj: www.nikon.sk

Súvisiaci článok:

6 použiteľných fotografií Davida Yarrowa za 12 mesiacov…

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *