Šliapem, leziem, plavím sa … aby som chytil svetlo. Daniel Kordan.

Keď som ho oslovil s rozhovorom, ešte som nevedel, že je Nikon Ambasádorom v Rusku, ani to, že organizuje jedny z najkrajších fotografických výletov nielen do severských krajín. Vedel som len, že jeho fotografie a cesty sa vám budú páčiť. Fotografuje Nórske fjordy, dedinky, polárnu žiaru, milióny hviezd, potoky pod ľadovcami, ale aj Toskánske scenérie či biele kone z Camargue.

511952

838147

604280

Daniel je majstrom v komponovaní širokouhlým objektívom. Vyzerá to, akoby si popredie do svojich dych berúcich scén nosil so sebou a pred fotením vysádzal kvety, aranžoval skaly, ľad či konáre. 🙂 Daniel vyhral niekoľko národných súťaží v Rusku, ale aj súťaž National Geographic. Publikuje v mnohých periodikách ako Digital SLR Magazine, UK, Photography week, Photography Master Class, National Geographic, Discovery, Photoworld China, Digital Photo (Bauer Media).

Daniel

Daniel Kordan (inak Daniil Korzhonov) milo a ochotne odpovedal na otázky a podelil sa s vami o svoj pohľad na krajinársku fotografiu.

1350505

Milý Daniel, prednedávnom som natrafil na tvoje nádherné fotografie mliečnej cesty na portáli boredpanda. Ihneď som klikol na tvoju webstránku a ostal som ohromený fotografiami z celého sveta. Ako by si sa charakterizoval? Ako fotograf cestovateľ alebo vyslovene krajinársky fotograf?

Mojím hlavným žánrom je krajinárska fotografia. Cestujem 10 mesiacov v roku. Leziem, plavím sa na našej plachetnici Peter-1 v Severnom ľadovom oceáne, lovím svetlo… Milujem expedičný typ fotografovania, keď sa cítič ako objaviteľ. Väčšinou ktokoľvek môže cestovať so mnou ak má dobré zdravie a je fyzicky zdatný.

753556

Je fotografia to, čo ťa živí?

Organizujem fotografické výpravy, workshopy a som Nikon Ambasádor v Rusku. Výpravy, predaj obrazov a licencií, to je to, čo ma živí a platí mojde účty. 🙂

Dočítal som sa o tebe, že si študoval na Inštitúte fyziky a technológií. Aký odbor si študoval a ako si sa dostal k fotografii?

Bol som kvantovým fyzikom a optikom. Bola to kreatívna práca a spojená so svetlom a farbami v určitom zmysle. Aj táto kreativita môže byť transformovaná do umenia. Tak či onak, bola to ťažká voľba, keď som sa rozhodoval ísť za fotografiou naplno a venovať sa jej „full time“. Rozhodnutie padlo asi pred 5 rokmi.
Si samouk vo fotografii alebo si niekde študoval či navštevoval kurzy?

Som samouk. Verím ale, že mnoho dobrých zvykov som si odniesol z detstva, keď som 6 rokov navštevoval špeciálnu umeleckú školu. Odvtedy akosi vnímam farby a kompozíciu.

828564

Máš inšpiráciu v práci a výsledkoch iných fotografov?

Áno, určite. Veľmi ma inšpirujú aj účastníci našich workshopov a expedícií. Moji študenti majú inovatívny pohľad na kompozíciu a miesta, na ktorých som bol mnoho ráz a zdá sa mi, že tam neobjavím nič nové. Oni sa učia odo mňa a ja sa učím od nich. To je perfektný spôsob, ako sa zlepšovať.

Cestovať na toľko rôznych miest a do vzdialených destinácií stojí veľa peňazí. Ako pokrývaš tieto náklady? Máš aj sponzorov?

Áno, mám niekoľkých sponzorov. Hlavným je Nikon. Ďalší sú Garmin, centrály cestovného ruchu v krajinách či značky outdoor oblečenia. Podporujú ma radi, lebo zakaždým dostanú krásne fotografie a taktiež propagáciu na mojich sociálnych sieťach, kde je viac ako 500 000 sledovateľov. Okrem toho, každá výprava je vytvorená ako fotozájazd s možnosťou sa pripojiť.

1097634

Aká je tvoja najobľúbenejšia kombinácia fotoaparáta a objektívu?

Nikon D810 / D810A a Nikkor AF-S 14-24mm f/2,8. V tejto kominácii dosiahnem okrem atraktívneho uhla záberu vynikajúcu ostrosť a fotografovať astrofotografiu s D810A je radosť. Je to pre mňa veľmi dôležité, pre niektorých klientov tlačím naozaj veľké rozmery fotografií.

Používaš zjavne aj softvérové nástroje, aby si svoje fotky umocnil a dal im väčšiu šťavu podľa súčasných trendov. Čo pre Teba znamená dobrá fotografia?

Používam Adobe Photoshop Lightroom, Adobe Photoshop a Ptgui. Dobrá fotografia je taká, ktorá má príbeh. Snažím sa, aby na našich cestách všetci tieto príbehy zažívali a objavovali. Sú to dlhé a ťažké cesty so super ľuďmi okolo a dobrodružstvami počas nich.

848802

Ktoré z miest, ktoré si navštívil, ti najviac učarovalo? A cesta na ktoré bola najťažšia?

Milujem Lofoty a Kamčatku. Najťažšie to však bolo v severnom Urale. 3 týždňová expedícia v zime -35°C a spanie v stanoch… 🙂

Do ktorej destinácie by si sa chcel dostať?

Veľmi túžim po tom, aby som navštívil Antarktídu. Plánujeme tam cestu s Petrom-1 tento rok. Naša jachta sa už plavila Severným ľadovým oceánom a tentoraz prepláva Atlantik.

1285781

Vedieš mnoho fotografických kurzov a výprav do fotogenických krajín. Je veľký záujem a taký typ vzdelávania či zážitku?

Definitívne! Väčšinou sme plní už po niekoľkých dňoch od zverejnenia cesty. Až 50% účastníkov sa k nám pravidelne vracia. Sú to ľudia z rôznych krajín a rôznych národností, čo robí túto skúsenosť ešte zaujímavejšou a cennejšou.

Koľko má skupina na takejto výprave?

Je to maximálne 6 ľudí na jedného sprievodcu. Milujem súťaže, ktoré nás pobádajú zlepšovať sa a učiť sa.

881076

865065

Čo by si odporúčal našim čitateľom, ktorí by chceli fotografovať ako ty?

Užívajte si fotografovanie. Nesnažte sa hneď od začiatku na fotografii zarobiť. Neustále sa učte a nenechávajte svoj fotoaparát ležať nečinne dlhý čas. 🙂 Cestujte do menej známych končín, aj keď je to čím ďalej tým ťažšie. Ale stále sa nájdu neobjavené miesta v Rusku, Grónsku a iných doposiaľ málo prebádaných krajinách.

Daniel ďakujem ti za svoj čas a za všetkých čitateľov ti prajem veľa bezpečných kilometrov na cestách plných dobrého svetla a pohodových ľudí.

Aj ja ďakujem a prajem všetkým čitateľom nikoblogu veľa zážitkov a krásnych fotografií.

Viac o autorovi a viac fotografií: https://danielkordan.com/

Zdieľaj

2 komentáre

  1. super čítanie a ešte lepšie pozeranie 🙂 fotografom by sme mali byť vďační za to, že nám sprístupňujú to, čo my vidieť nemôžeme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *