Rok 2017 s Nikonom. Aj vážny, aj radostný, hlavne plný najrôznejších spomienok. Ako sám život.

Ubehla už polovica prvého mesiaca, no musím sa priznať, že ja stále ešte akosi bilancujem predchádzajúci rok. Nie, nie že by som mal problém žiť prítomný okamih, ale impulzov hlavne v závere roku 2017 som dostal toľko, že som ich ešte nestihol spracovať. Veľmi rád sa vraciam k fotkám i spomienkam z cesty na Srí Lanku. Dotyk inej kultúry, náboženstva a spoznanie ľudí, ktorí žijú tak chudobne a predsa šťastne… Ešte vám o tom počas nového roka napíšem. 🙂

No podobne stále spracovávam aj výročný rok Nikonu. Sté výročie, ktoré sme počas roka komunikovali aj tu na Nikonblogu zanechalo vo mne hlboký dojem. Stále mám pred očami kozmonautov a ich fučanie do skafandra, nádherné zábery z ISS či reportážne zábery prvých Nikon fotografov.

Aj preto mi prišiel vhod stručný súhrn na blog.iamnikon.com, ktorý je zdrojom a inšpiráciou tohto článku. Oslavy výročia, nové produkty, spomienky, príbehy, úspechy, to všetko tu v minulom roku bolo.

Rok 2017 sa v Nikone niesol najmä v duchu osláv 100. výročia založenia značky. Webová stránka I AM 100 venovaná tejto udalosti priniesla inšpirácie – 100 rokov príbehov, ktoré umožnil Nikon vyrozprávať fotografom, ale aj 100 rokov skúseností vo forme tipov na fotografovanie. Pre verných fanúšikov značky predstavil produkty a spomienkové predmety vyrobené s logom 100th Anniversary.

Zdroj: nikon.sk

Video vyrobené spoločnosťou SmugMug Films pripomenulo významnú úlohu , ktorú počas dlhých rokov zohrával Nikon pri vesmírnom výskume. Odkedy bol v roku 1971 na palube Apollo 15 prvý Nikon Photomic FTN, nechýbali fotoaparáty Nikon na palube žiadnej vesmírnej lode NASA. Time-laps video vzniklo z tisícok statických záberov nasnímaných technikou Nikon.

17. júna minulého roka sa spoločnosti Nikon Italy podarilo v rámci osláv vytvoriť nový svetový rekord – najväčší z ľudí vytvorený obraz fotoaparátu. Tvar zrkadlovky Nikon vytvorilo 1 454 účastníkov rekordu.

Hlavnými témami sa na významné výročie sa nezabudlo ani pri organizácii tohtoročných súťaží. Nikon Photo Contest patrí už takmer polstoročie k najvýznamnejším medzinárodným fotografickým súťažiam, ktorá je podľa slov hlavného porotcu Nevilla Brodyho vždy plná nápadov, nových tendencií a inšpirácií vysokej kvality. Témy Oslava a Budúcnosť priniesli mnoho zaujímavých pohľadov na svet cez objektívy a zároveň veľký úspech Slovenky Anny Opinovej v súťaži. Dovtedy neznáma fotografka, ktorá ako sama hovorí, hľadá hĺbku pocitov a nie ostrosti získala so svojou fotografiou „Záhadný“ cenu pre mladých fotografov do 30 rokov.

Next Generation Award, 1. miesto. Foto: Anna Opinová

Aj náš lokálny česko-slovenský projekt NIKON KALENDÁR – moja srdcová záležitosť ponúkol možnosť prehľadať archívy a súťažiť s tým najlepším, čo kedy fotografi nafotili Nikonon. Výsledky súťaže boli slávnostne vyhlásené na decembrovej vernisáži v Nikon Photo Gallery v Prahe.


Absolútny víťaz NIKON KALENDÁR 2018 – Miloš Nejezchleb: Consumer society, Nikon D800

Rok 2017 bol rokom jednej veľkolepej oslavy, ktorú Nikon v druhej polovici roka zaklincoval predstavením dlho očakávaného prístroja z radu D8XX. D850 je prvou digitálnou jednookou zrkadlovkou spoločnosti Nikon vybavenou obrazovým snímačom CMOS formátu FX s technológiou priameho osvetlenia fotodiód (BSI CMOS) a extrémne vysokým rozlíšením 45,4 Mpx. Ďalšia „stovka“ na konte pribudla Nikonu po testovaní modelu v laboratóriách DxOMark. Za obrazový snímač plnoformátovej jednookej digitálnej zrkadlovky získal dovtedy najvyššie hodnotenie 100 bodov. Aj tieto testy potvrdili, že Nikon aj po storočnici patrí stále k svetovým lídrom v technologických inováciách. O svojej kvalite presvedčil pri testovaní aj mňa. 🙂

Pri minuloročných novinkách nemôžeme vynechať ani novinku v strednej triede Nikon D7500 a nové objektívy širokouhlý Nikkor AF-S 28mm f/1,4E ED, ultraširokouhlý AF-P DX Nikkor 10-20mm f/4,5 – 5,6G VR, rybie oko Nikon AF-S Fisheye-Nikkor 8-15mm f/3.5-4.5E ED a teleobjektív AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR.

Nikon komunitu, ale aj celý fotografický svet zasiahla 19. mája smutná správa o úmrtí amerického fotografa Stanleyho Greeneho. Jedinečná, charizmatická osobnosť, 5-násobný víťaz World Press Photo. Niekoľko rokov predsedal aj našej národnej novinárskej súťaži Slovak Press Photo. Počas svojej kariéry cestoval Stanley do vojnových zón, na miesta prírodných katastrof, do Čečenska, Iraku, Afganistanu, Rwandy, do New Orleans postihnutom hurikánom Katrina, aby zachytil šokujúce zábery a prinútil svet venovať im pozornosť.
V roku 2007 spolu s Clementom Saccomanim založil agentúru NOOR. Spoločnosť Nikon už niekoľko rokov podporuje fotografické projekty agentúry a v rámci akadémie Nikon-NOOR vzdeláva mladých nádejných dokumentaristov. V roku 2017 mali možnosť sa od výnimočných fotografov učiť v Holandsku, Nemecku, Francúzsku a Spojenom kráľovstve.

Svet prišiel o veľkého fotografa a naša malá slovenská Nikon rodina sa rozrástla o nového Nikon amabasádora. Braňo Šimončík začínal vo vydavateľstve 7 plus ako retušér fotografií. Spočiatku ho viac lákala street fotografia a dokument, ale s príchodom digitálnej techniky ho začal zaujímať portrét a módna fotografia. V časopise Šarm niekoľko rokov fotografoval rubriku o móde a dnes pôsobí v časopise Emma, no fotografuje aj pre zahraničné tituly a klientov ako ELLE, GQ Portugal a ďalšie.


Foto: Braňo Šimončík

V lete sme mali jedinečnú možnosť sledovať športových fotografov spoločnosti Nikon pri práci. V Budapešti sa konali Majstrovstvá sveta v plávaní, ktoré už desať rokov Nikon sponzoruje. Oficiálnymi fotografmi boli špecialisti na športovú fotografiu Tsutomu Kishimoto, Hiroyuki Nakamura a Lukas Schulze. Na stránkach nikon.sk si môžete pozrieť galériu fotografií z plaveckých udalostí v bazéne aj na otvorených vodných plochách.

Zdroj: nikon.sk, Foto: Tsutomu Kishimoto

Pred koncom roka bol ohlásený vznik Európskeho svadobného združenia Nikon, ktoré tvorí tím svadobných expertov, ktorých práca má byť inšpiráciou pre fotografov. Zakladajúcimi členmi sú Ross Harvey, svadobný fotograf, a Louise Beukes, redaktorka blogu B.LOVED z Veľkej Británie, Nadia Meli, svadobná fotografka, a Elena Saia, zakladateľka blogu Wedding Wonderland z Talianska, Chloé Lapeyssonnie, svadobná fotografka, a Nessa Buonomo, zakladateľka blogu La Mariée Aux Pieds Nus a z Českej republiky Simona Smrčková a Kamil Saliba, svadobní fotografi, a Lucie Spišáková, redaktorka blogu Originalni Svatba.
Dvakrát ročne bude združenie vydávať prehľady svadobných trendov a štýly fotografovania na nadchádzajúce obdobie. Meniace sa série fotografií budú uverejňované na webovej stránke spoločnosti. Prvou úlohou združenia bolo kreatívne zachytiť výnimočné svadobné tradície zo svojho regiónu. Ďalšiu sériu s trendami na jar a leto 2018 nám predstavia v apríly 2018.

Lukáš a Nikola (Česko) zametajú črepy rozbitých tanierov ako symbol ich spolupráce v budúcom manželskom živote. Snímku vytvorili profesionálni svadobní fotografi Simona Smrčková a Kamil Saliba pomocou fotoaparátu D850 a objektívu AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED.
Zdroj: nikon.sk

Tak, toto je stručný súhrn čo bolo nového v Nikone za predchádzajúci rok. Ešte zhrnúť naše osobné zážitky, impulzy a načerpať z nich čo najviac poznatkov a skúseností do nového roka. To nám všetkým prajem, aby nový rok bol zas o niečo krajší, pestrejší, bohatší na nové zážitky a plný pozitívnych emócií.

Zdieľaj

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *