Pulitzerove novinárske ceny udelené po stý krát!

Pulitzerova cena za novinárčinu je jedno z najuznávanejších ocenení, aké môže novinár počas svojej kariéry získať. Iniciátorom tohto oceňovania bol americký novinár s maďarskými koreňmi Joseph Pulitzer (1847-1911). Podľa jeho mena nesie pomenovanie aj prestížna novinárska cena.

Pulitzer

Sám Pulitzer by sa dal charakterizovať ako investigatívny novinár. Snažil sa odhaľovať korupciu a kauzy, ktoré zaujímali verejnosť. Dbal na to, aby jeho noviny (v roku 1887 založil denník New York Evening World) boli dostupné širokému publiku nielen obsahom ale aj cenou. Jeho vydavateľstvo sa čoskoro stalo najväčším vydavateľom periodík v USA.

Vo svojej poslednej vôli odkázal dva milióny dolárov na založenie školy pre žurnalistov na Kolumbijskej univerzite. Práve táto univerzita odporúčala ocenenia, ktorých bolo pôvodne oveľa menej a udeľovali sa iba žurnalistom pracujúcim pre tlačené média. Postupom času sa otvárali nové kategórie ocenení a upustilo sa aj od požiadavky tlačených médií. V súčasnosti je možné dostať ocenenie aj keď pracujete „len“ pre internetové médium.

Pulitzerova cena sa udeľuje od roku 1917 a teda tento rok sa udeľuje už po stý krát! Ceny sa odovzdávajú v máji (mesiac po vyhlásení výsledkov) na slávnostnej ceremónii na Kolumijskej univerzite. V súčasnosti oceňuje novinárske a umelecké diela a práce v 21 kategóriách od lokálnych reportov cez národné, medzinárodné reporty, investigatívne reportáže až po beletriu. No a nechýbajú ani ocenenia pre fotografické práce v kategórii reportážne spravodajstvo či blesková novinka.

Podobne ako v súťaži World Press Photo, aj tu rezonovala snáď najvýznamnejšia udalosť roku 2015 – utečenecká kríza v Európe. Fotografi agentúry Reuters (Alexandros Avramidis, Yannis Behrakis, Stoyan Nenov, Bernadett Szabo, Laszlo Balogh, Michael Dalder) a denníka The New York Times (Sergey Ponomarev, Mauricio Lima, Tyler Hicks, Daniel Etter) zachytili krízu nielen silným obsahom ale aj kompozíciami, ktoré obsah umocňujú.

Výber z ocenených fotografií Thomson Reuters

Všetky ocenené fotografie Thomson Reuters: https://www.pulitzer.org/winners/photography-staff-thomson-reuters

Výber z ocenených fotografií The New York Times

Všetky fotografie The New York Times: https://www.pulitzer.org/winners/mauricio-lima-sergey-ponomarev-tyler-hicks-and-daniel-etter

Ocenený bol aj silný report zo života chlapca Stridera Wolfa, ktorý sa snaží dostať z traumy po tom, ako bol sklamaný najbližšími. Keď mal dva roky, matkin priateľ ho ubil takmer k smrti. Strider prežil a so svojiim mladším bratom Gallagherom sa dostal do opatery starých rodičov. Z tých sa však čoskoro stávajú bezdomovci a kolotoč sťahovania z kempu do kempu a hľadania stáleho domova sa začína. Starí rodičia vravia vnukom, že chodia kempovať… Smutný príbeh z každodenného života, ktorý vyplával na svetlo sveta vďaka fotografke Jessica Rinaldi z The Boston Globe. Osobne ma tento dojímavý a smutný príbeh zaujal viac, ako veľmi závažná ale silne sprofanizovaná téma migračnej krízy. Aj takýto príbehov sa odohráva tisíce, len o nich nevieme… 🙁

Výber z ocenených fotografií Jessica Rinaldi

Fotografie príbehu: https://www.pulitzer.org/winners/jessica-rinaldi

Zdroj: Wikipedia, pravda.sk, pulitzer.org, nytimes.com

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *