Prvých desať Barbory Reichovej v Nikon Photo Gallery

Už dnes v stredu 30.5.2018 otvorí svoje brány Nikon Photo Gallery pre všetkých obdivovateľov športu a športovej fotografie. Svoju tvorbu na výstave „Prvých desať“ predstaví Barbora Reichová. Kreatívna športová fotografka, ktorá pracuje so svetlom, farbami, líniami a hľadá minimalistické kompozície, vďaka čomu sú jej fotografie zaujímavé nielen zachytením akcie aj výtvarným poňatím športu.

Medzi špičkovými športovými fotografmi nie je veľa žien, ale Barbora Reichová už desať rokov dokazuje, že zachytenie dynamických a akčných športových okamihov nie je výlučne mužskou doménou.

©Barbora Reichová

Po štúdiu na strednej fotografickej škole bola jej túžba fotografovať taká silná, že nedokončila štúdium múzejníctva a po krátkej skúsenosti s prácou fotolaborantky a učiteľky praktického vyučovania na Strednej fotografickej škole v Prahe Vysočanoch sa dostala k práci, ktorá ju od detstva najviac fascinovala. Ku športovej fotografii. Spojila tak svoje dve vášne – šport, ktorý od detstva nielen milovala, ale sa mu aj aktívne venovala, a športovú fotografiu.

Hrala basketbal a ďalšie športy. Vo florbalovom týme odohrala niekoľko extraligových sezón. Vďaka aktívnemu športovaniu získala prirodzený cit pre predvídanie akcie na ihrisku alebo pri pretekoch, čo je pre športového fotografa jedným z kľúčových predpokladov. Za prácou fotografky šla cieľavedome a trpezlivo už od mlada, aby sa v roku 2008 vo svojich 23 rokoch stala posilou do tej doby čisto mužského kolektívu fotografov Deníka Sport. Počas desiatich rokov ako fotografka jediného českého športového denníka navštívila so svojimi Nikonmi viacero prestížnych športových podujatí po celom svete vrátane Olympijských hier vo Vancouveri, Soči, Riu a Pchjongčchangu. Fotila tiež zápasy NHL, NBA, majstrovstvá sveta v hokeji, biatlone aj duely českej futbalovej reprezentácie na EURE.

©Barbora Reichová

Pre Barboru Reichovú nie sú dôležité len okamihy víťazstva. Šport sa snaží zachytiť kreatívne, výtvarným a často minimalistickým spôsobom. Významnú úlohu v jej fotografickom videní športového sveta hrajú pre mnohých bežných divákov prehliadnuteľné línie, farby, svetlo a tieň. V posledných rokoch sú jej doménou aj portrétny športovcov.

V minulom roku slávila víťazstvo v súťaži Športová fotografia roku v kategórii „portrét“ s fotografiou zarasteného kapitána národného týmu, hokejistu Jakuba Voráčka. Za ďalšie fotografie bola ocenená v súťaži Czech Press Photo, jej tvorba zaujala aj prestížnu medzinárodnú agentúru Getty Images. Barbora sa prebojovala do výberu desiatich športových fotografiek z celého sveta, ktoré sa uchádzajú o fotografickú stáž v tejto agentúre. Je držiteľkou ceny Fair Play, ktorú pravidelne udeľuje Český olympijský výbor. Piaty rok prednáša na Akadémii žurnalistiky a nových médií.

Hoci sa teraz jej tvorba i vďaka štúdiu v Inštitúte tvorivej fotografie Filozoficko-prírodovedeckej fakulty Sliezskej univerzity v Opave rozširuje aj smerom k dokumentu, športová fotografia pre ňu stále zostáva voľbou číslo jedna.

Prečítajte si rozhovor s Barborou Reichovou na nikonblog.cz.

Všetky fotografie v galérii: ©Barbora Reichová

Barbora Reichová: Prvých desať

30.5. – 8.7.2018

Nikon Photo Gallery, Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana

Otváracie hodiny:  utorok – nedeľa, 12:00–19:00

Vstupné zdarma

www.nikonphotogallery.cz

 

Zdroj: Tlačová správa Nikon

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *