Prekvapenie z lacného kraja. Nikkor AF 35-105mm f/3,5-4,5 D

Poznáte rozprávku o Bambuľke a pesničku, ktorou začínala? Prišla previazaná škatuľka a v nej bolo jedno veľké milé prekvapenie – Bambuľka. Prekvapenie však môžete dostať aj v menšej škatuľke.

Mne prišlo z Japonska, objednané cez eBay. Cestu cez oceán absolvovalo za necelé dva týždne… Tí, čo čítate nikonblog pravidelne, poznáte ma. Oceňujem nové technológie, nebrojím proti nim. Viem, že niekedy niet nad maximálnu technickú kvalitu, lebo tak znie zadanie. Preto, ak je treba, siahnem po najnovších výdobytkoch digitálnej techniky a optiky. Niekedy ale človek potrebuje zmenu. Nie vždy musíme strieľať najväčším kalibrom, nie vždy musíme jazdiť na motorkách s najnovším a vyladeným podvozkom. Keď to sem tam zavlní, podšmykne, je to často väčší zážitok. A tiež nie vždy platí, čím väčšia motorka, tým väčšia zábava.

DSCF0003
Na Nikone D810

Aj preto som sa pozeral po nejakom malom zoom objektíve, ktorý by ladil s Nikonom Df aj dizajnom aj veľkosťou. Skôr som zástancom pevných ohnísk a radšej zoomujem nohami (je to vraj aj zdravšie), ale niekedy je zoom užitočný pri reportáži, kde nemám toľko času, alebo som jednoducho lenivý. Pevné ohnisko nie je pre každého a pre bežné dovolenkové fotky, kde sa moc nechcete namáhať, je zoom dobrá voľba. Mal som zoom objektívy rôznych veľkostí a kvalít. Pri profi reportážach som používal drahé a veľké zoomy so svetelnosťou f/2,8. Dva roky som používal aj skvelý moderný zoom Nikkor AF-S 24-120mm f/4. Nemal tak rýchle ostrenie ako jeho drahší svetelnejší bratia, ale ponúkal veľmi podobnú obrazovú kvalitu a pri takmer dvojnásobnom priblížení. Na Df sa však veľmi nehodí a je naň aj relatívne veľký. A tak som trochu zisťoval.

DSCF0013
V porovnaní so súčasným malým kolapsibilným Nikkor AF-P 18-55mm, štandardným zoomom pre APS-C zrkadlovky.

Zaujal ma na svoj rozsah kompaktný nenápadný objektív AF-D 35-105mm f/3,5-4,5. Dočítal som sa, že vás výsledné fotky z neho môžu prekvapiť. Nebolo špecifikované ako , ale keďže mám rád prekvapenia, dal som sa nahovoriť. Navyše, 30-105mm prišiel z lacného kraja. V perfektnom (ako nepoužívanom) stave ho dostanete pod 100€.

DSCF0007
Na Nikone D810 na ohnisku 35mm.

Dizajn a používanie

Dizajn objektívu je vyťahovací, tzv. push-pull. Nezoomujete teda pootočením prstencom zoomu, ale priamo po tubuse ťahaním meníte ohniskovú vzdialenosť. Je to rýchle a príjemné. Objektív kladie len malý, ale konštantný odpor, viete tak priblíženie nastaviť bez ťažkostí, presne a rýchlo. Problém môže nastať, keď sa ponáhľate a surovo vytiahnete zoom a ten narazí na pevný limit. Klepne to a cítiť, že nejaká časť dostáva náraz. Objektív je ale zároveň vybudovaný podľa štandardov, ktoré dnes vidíme v najvyššej triede. Väčšina častí a komponentov je z kovu a skla, sem tam (napríklad filtrový závit) sa objaví kvalitný plast. Aj preto objektív prekvapí na svoje rozmery poctivou váhou (400g).

DSCF0006
Na Nikone D810 vytiahnutý na ohnisku 105mm.

Zaostrovanie je IF (Internal Focusing). Prebieha teda vo vnútri objektívu. Neotáča ani nevysúva sa predná šošovka objektívu, len sa otáča zaostrovací prstenec. Použitie polarizačných či prechodových filtrov je teda bezproblémové. Príjemný je voľakedy pre Nikon štandardný priemer pre filtre 52mm.

Zaostrovanie je rýchle. Naozaj, ak si odmyslím ten sprevádzajúci zvuk (zabzučanie, zapískanie), mám dojem, že mám rýchly AF-S motor. Zaostrovanie bolo na Nikone Df úplne presné, na nikone D810 bolo treba jemne doladiť v menu aparátu. Potom už fungovalo bez problémov presne. Aj keď je zaostrovanie veľmi rýchle, nie je úplne vhodné na kontinuálne sledovanie rýchlo sa pohybujúcich objektov. Na to sú vhodnejšie novšie objektívy s AF-S zaostrovaním. Pri prebehnutí cez celú škálu zaostrenia objektív vydáva pomerne výrazné zvuky bzučania, Málokedy sa to ale stáva výraznejšie, lebo objektív zvyčajne hneď zaostrí na cieľ a nepreháňa sa z jednej strany limitu zaostrenia na druhú. Pozor, objektív nemá vstavaný motorček zaostrovania a preto bude automatické zaostrovanie fungovať iba s fotoaparátmi od produktového radu Nikon D7XXX a vyššie.

DF0_4952
Objektív je … ostrý. Nie ako súčasné naj zoomy, ale je dosť ostrý, aby ste si v prípade potreby vytlačili z fotografie výstavný formát.
minimálny zoom 35mm
minimálny zoom 35mm
maximálny zoom 105mm
maximálny zoom 105mm

 

Obrazová kvalita

Nečakajte, že to bude AF-S 24-70mm ani AF-S 24-120mm, ale je pravda, že vás objektív môže prekvapiť. A pozitívne. V strede je kresba objektívu výborná aj na veľkých clonách. Okraje a rohy (logicky na dobu, v ktorej sa objektív vyrábal) zaostávajú. Pri priclonení sa okrajové oblasti zlepšujú, ale nikdy nie sú 100% ostré. Ale pozor, sú dostatočne ostré aj na veľké zväčšeniny. V okrajových oblastiach môžete objaviť aj relatívne silnú chromatickú aberáciu, no je odstrániteľná jedným klikom v dobrom editore. Objektív má silné súdkovité skreslenie, ktoré sa dá opäť ľahko korigovať pre pravidelný súdkovitý tvar.

_DSC6887-Edit
Na väčšinu nekrajinárskych fotografií nepotrebujete bezprecedentnú ostrosť v rohoch.

Kým na 35mm je vzdialenosť zaostrenia iba 85cm, na 105cm ohnisku to je pekných 85cm. Áno, postrehli ste správne, údaj o zaostrení je rovnaký, no kým pri 35mm to nie je nijaký rekord, skôr naopak, pri 105mm už môžete vyhotoviť aj portrét. Hahaha, že portrét a s objektívom s clonou f4,5? Áno, ide to. Nebude to s bokehom ako zo špeciálneho portrétneho objektívu, ale pozadie dokáže rozostriť objektív surovším a zaujímavým spôsobom.

BWDF0_5247-2

Čo ma osobne asi nikdy neprestane baviť, je loviť náhodné prejavy „nedokonalostí“ objektívu – odlesky, odrazy či úžasné hviezdičkovanie ostrých svetelných zdrojov spôsobené siedmymi rovnými lamelami clony. 14 cípe hviezdice sa tvoria už aj pri stredných clonách (F5,6 – 8) a nemusíte pre ne neprimerane cloniť objektív.

DF0_4418
Hviezdičkovanie a odlesky pridajú fotke čaro.

DF0_4463

DF0_4495
Reflexy na šošovkách sú organické a zakaždým vyjdú trochu inak.
A niekedy objektív naozaj prekvapí :-)
A niekedy objektív naozaj prekvapí 🙂

 

Záver

Nikkor AF-D 35-105mm je takou Bambuľkou, ktorá nie je úplne dokonalá, ale dokáže potešiť i prekvapiť. Ostrá kresba v strede, po priclonení aj v okrajoch, rýchle ostrenie, kompaktné rozmery a poctivé spracovanie sú najväčším lákadlom tohto objektívu. Teda ak nepočítam krásne hviezdičkovanie a odlesky, ktoré môžete využiť vo svoj prospech. Chromatickú aberáciu odstránite jedným klikom a podobne si pomôžete aj s pomerne výrazným skreslením. Minimálna vzdialenosť je na širokouhlé ohnisko pridlhá, pri 105cm celkom slušná, umožňujúce vyhotoviť aj blízky portrét.

_DSC6985
Plné rozlíšenie na 36Mpx Nikone D810!

Jednoducho ďalšie staršie sklo od Nikonu, ktoré je vhodné všade tam, kde nechcete brať veľké, ťažké a drahé objektívy. Môže to byť napríklad rodinný výlet, dovolenka, túra, cestovanie… Nehodí sa pre kontinuálne preostrovanie na rýchlo sa pohybujúce objekty, ale deti pri šantení vonku zachytíte s prehľadom.

_DSC6959
Detská akcia? Žiaden problém!

Objektív vyzerá veľmi dobre aj na novších dizajnoch zrkadloviek, no zaujímavejšie ladí napríklad s Nikonom Df. Žiaľ, Nikon Df momentálne nemám a tak som vám objektív nafotil aspoň s D810.

Zdieľaj

3 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *