Predstavujeme nového Nikon ambasádora Mareka Musila

Česko – slovenská „rodina“ Nikon ambasádorov sa rozrástla o nového člena, fotografa Mareka Musila. Posilňuje tak už deväťčlennú skupinu výnimočných fotografov, ktorí svojou inšpiratívnou tvorbou nadchýnajú nás a zároveň reprezentujú značku Nikon.

Marek je módnym fotografom s vlastným štýlom, ktorý svojou originálnou prácou zaujal viaceré agentúry. Začínal ako hudobník, neskôr cestoval po svete a získaval skúsenosti a zručnosti, ktoré zúročil v práci fotografa. Stal sa úspešným fotografom, ktorý rád presedlá zo zákazkového fotografovania na svoju voľnú tvorbu a osobné projekty, akými sú dokumentovanie nevšedného festivalu Burning Man, či odhaľovanie zákulisia módnych show.

Keď v deväťdesiatych rokoch vo svojom rodisku formoval rôzne hudobné kapely, málokto by hádal, že o pár rokov, raz a navždy, vymení bubenícke paličky za fotoaparát. „Fotil som za súpravou bicích nástrojov cez činely priehľady na ľudí tancujúcich pod pódiom. Nič poriadne z toho nebolo, len taký bizarný súbor dlhovlasých chlapcov a dievčat s dredmi,“ hovorí k tomu Marek Musil. Keď ho bohémsky život prestal baviť, odcestoval do Izraela, kde strávil tri roky… s fotoaparátom, samozrejme. Priniesol si odtiaľ nielen množstvo cestovateľských fotografií, ale dokumentoval tu tiež nočný život na izraelských párty.

Kroměřížsky rodák sa potom z Blízkeho východu nevrátil na Hanú, ale do Prahy, kde začala jeho kariéra profesionálneho fotografa. Zo začiatku pracoval ako asistent reklamných fotografov, vďaka súhre šťastných náhod sa niekoľkokrát dostal aj do New Yorku, kde nazbieral veľa cenných skúseností hlavne v módnej fotografii. Americké portfólio mu po návrate domov otvorilo cestu do magazínov ako sú Elle, Harper’s Bazaar a iné. Módne a reklamné fotografie tak v súčasnej dobe tvoria základ Marekovej profesionálnej tvorby.

©Marek Musil

V Spojených štátoch sa Marek Musil venoval tiež veľmi špecifickému žánru, ktorý je v našich podmienkach málo vídaný, reklamnej a portrétnej fotografii pod vodou. Pri pravidelných cestách na Florida Keys okrem oddychu vytvoril obsiahly súbor fotiek pod vodou „Underwater Emotion“.

Ako takmer každý autor, aj Marek sa venuje voľnej tvorbe. Tá je v jeho podaní aktuálne spojená s bizarným festivalom Burning Man v USA a jeho „mimoamerickými klonmi“ Midburn v Izraeli a Africa Burn v Juhoafrickej republike. Postupne dokumentoval tieto tri vizuálne úchvatné akcie, aby svoju prácu v roku 2017 zúročil niekoľkými autorskými výstavami a vydaním knihy Dust and Light – The Burning Man Collection.

©Marek Musil

Jeho ďalší dlhoročný cyklus Backstage of Prague Fashion Week mapuje zákulisie pražského týždňa módy. Čiernobielymi snímkami zachytáva atmosféru módneho sveta tak, ako ho verejnosť obyčajne nemá možnosť vidieť. Marek nezabúda ani na hudobný svet, ktorému venoval veľký kus dospievania, a aj napriek tomu, že už dnes sám aktívne v žiadnej kapele nepôsobí, pravidelne fotí známych muzikantov na ich koncertoch a hudobných festivaloch.

©Marek Musil

 

Rozhovory s Marekom Musilom už v minulosti pripravil pre čitateľov Nikonblog.cz kolega Petr Lindner:

Marek Musil – z muzikanta módním fotografem cestou kolem světa

Trojitý Hořící muž. Rozhovor s Markem Musilem o fotografování tří festivalů Burning man

Galéria fotografií Mareka Musila:

 

Videoprofil Mareka Musila

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *