Používame ďalekohľad Nikon

Súčasné binokulárne ďalekohľady (pre sledovanie oboma očami) sú na používanie jednoduché zariadenia. Niekoľko zásad je ale dobre pripomenúť, aby vám ďalekohľad dlho vydržal a prinášal vám nielen úžitok, ale aj radosť z nerušeného komfortného pozorovania. Najprv si povieme niekoľko zásad starostlivosti o fotoaparát a potom jednoduchý návod na použitie v praxi.

Starostlivosť o ďalekohľad

Primerané používanie

Tak ako o hocijaký iný produkt, aj o ďalekohľad je potrebné sa starať. V prvom rade je potrebné ho udržiavať v čistote a bezpečí. Väčšina ďalekohľadov Nikon je odolných voči nečistotám a vlhkosti aj voči nejakému tomu nárazu. To znamená, že s čistotou vnútra ďalekohľadu by sme prakticky nemali mať nijakú starosť, kým je ďalekohľad neporušený. Akonáhle by však telo ďalekohľadu bolo vystavené tak agresívnym podmienkam (silnému úderu alebo pádu z výšky), že by bolo porušené, stratilo by svoju odolnosť a dovnútra by mohla preniknúť voda a nečistoty. Aj pri malinkej, voľným okom neviditeľnej trhlinke na tele ďalekohľadu môže dôjsť k úniku inertného plynu (zvyčajne dusíka) a ďalekohľad sa tak stane náchylným na zahmlievanie – pri zmenách teploty sa na povrchu jeho šošoviek zrážajú kvapôčky vody.

Chránime teda ďalekohľad pred nárazmi a neprimeraným ponorom do vody. Ďalekohľady nie sú určené na pozorovanie pod vodou a charakteristiky „odolný voči vode“ alebo „vodotesný“ majú svoje konkretizácie. Napríklad obľúbený ďalekohľad Nikon Prostaff P 7 je odolný voči ponoru do 1 m po dobu 1 min. Táto odolnosť ho ochráni napríklad pri páde do potoka s vodou po pás a jeho následnom vytiahnutí. Keď však padne do hlbšej vody alebo bude vytavený tlaku vody dlhšie ako minútu, nemusí to zvládnuť bez ujmy.

Podobne, ako pri iných optických zariadeniach, aj pri ďalekohľadoch platí zásada, že prevencia je lepšia, ako riešenie dôsledkov nedbanlivosti. A tak noste svoj ďalekohľad zavesený na popruhu, pri transporte používajte krytky okulárov aj objektívov a puzdro, ktoré ste s ďalekohľadom dostali. Guma je odolný materiál, ale nepáči sa jej extrémne teplo. Preto nechať odhalený ďalekohľad za oknom auta tiež nie je najšťastnejší nápad.

Čistenie ďalekohľadu

Keď sa nám stane, že je ďalekohľad špinavý od blata a je odolný voči vode a nečistotám, môžeme ho aj jemne osprchovať, alebo utrieť mokrou handričkou. Je potrebné venovať špeciálnu pozornosť optickým členom na objektívoch i na okulároch, ale aj zaostrovaciemu mechanizmu. Šošovky nikdy neutierame handrou, ak sú na nich ešte čiastočky špiny, blata alebo hrubšieho prachu. Mohli by ste si takýmto postupom poškriabať antireflexné vrstvy. Ak je na povrchu šošoviek suchý prach, je dobré ho najprv ofúknuť balónikom na čistenie optiky. Ak prach neodfúkne vzduch, použijeme štetec na jemné odstránenie suchého prachu a nečistôt. V obchodoch s fotoaparátmi nájdete toto užitočné príslušenstvo aj v kombinácii balónik + štetec. Ak šošovky stále nie sú čisté, nasleduje vlhké čistenie (ak je ďalekohľad odolný voči vode).  Jemne ich opláchneme vodou. Ak sú nečistoty mastné a voda nepomáha, môžeme použiť špeciálny prípravok na optiku, ktorý mastné nečistoty rozpustí. Neskúšajte to obyčajným rozpúšťadlom z garáže. Silný lieh, technický benzín či iné rozpúšťadlá môžu mať neblahé následky na ďalekohľad a to nielen na gumové povrchy ale aj na samotnú vodotesnosť ďalekohľadu. V optike majú overené prípravky a tam určite nájdete aj utierky z mikrovlákna, ktorými jemne dočistíte povrch šošoviek.

Používanie ďalekohľadu

Ďalekohľad vyberieme z puzdra a zložíme krytky z optiky. Roztiahneme ho na šírku našich očí a rotáciou vysunieme gumené očnice na požadovanú vzdialenosť (závisí od toho, či pozorujeme voľným okom alebo cez okuliare). Ak nepotrebujete okuliare používať počas pozorovania (napríklad na zapisovanie poznámok), skúste ich zložiť. Zvyčajne viete zaostriť ďalekohľad bez nich a pozorovanie je komfortnejšie. Či chceme alebo nie, okuliare sú ďalším optickým členom a navyše nie sú vložené do tmavého tubusu a tak sa na ich obidvoch stranách môžu tvoriť odlesky. Ak máme na ďalekohľade dioptrickú korekciu (všetky súčasné Nikon ďalekohľady ju majú), tú na začiatok necháme na nule.

Priložíme ďalekohľad k očiam a ako prvý krok zaostrovania rotujeme hlavným zaostrovacím prstencom. Ten pohybuje zaostrovacou sústavou v každom objektíve, my si ale primárne všímame len tú stranu, ktorá nemá dioptrickú korekciu. Keď je tá zaostrená k našej spokojnosti, sústredíme sa na druhé (zvyčajne pravé) oko. Ak obraz v pravom okulári nie je rovnako ostrý, otáčame prstencom dioptrickej korekcie okulára až kým sa ostrosťou nevyrovná druhému. Teraz je ďalekohľad vyladený pre náš zrak a ďalšie zaostrovanie už robíme iba hlavným ostriacim prstencom.

Tip: Ak má ďalekohľad aretáciu dioptrickej korekcie, použite ju. Zabránite nechcenému rozladeniu dioptrií a opätovnému ladeniu. Keď máme rôzne dioptrie na očiach, pri zmene pozorovateľa ich treba opätovne nastaviť rovnakým spôsobom – najprv zaostrenie ľavého oka pomocou hlavného prstenca a potom doladenie dioptrickou korekciou.

Jar je v plnom prúde a v prírode to žije. Vychutnajte si ju zblízka ďalekohľadmi Nikon. 😊

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *