Pod krídlami orla: SmallRig Night Eagle Cage pre Nikon Z 8

Čo som minulý týždeň sľúbil, to plním. Na informácie o klietke „Night Eagle“ pre Nikon Z 8 však nemusíte čakať mesiace, ako som čakal ja, kým dorazila. 😊

Zdroj: SmallRig

Bežná klietka pre Nikon Z 8 bola dostupná takmer od začiatku dostupnosti fotoaparátu, no už vtedy spoločnosť SmallRig ohlásila novú dizajnovú klietku Night Eagle, ktorá bola údajne inšpirovaná tvarmi orla a mne sa naozaj zapáčila. Fotoaparát často nechávam v klietke, nevyberám ho a tak mi imponovalo mať klietku, ktorá ladí s tvarom a dizajnom fotoaparátu. Na prvý pohľad bolo vidieť, že časť klietky okolo gripu ho verne kopíruje a dokonca zdieľa aj charakteristický bočný červený pásik Nikonu Z 8.

Ako som vám spomínal v predchádzajúcom článku o náhradnom riešení počas čakania na túto klietku, klietka je najlepším riešením, ak so svojím aparátom často natáčate video. Klietka poskytuje ochranu samotnému fotoaparátu v nej a chráni ho pred nárazom či poškriabaním počas každodenného používania. Klietka má zároveň vstavanú Arca Swiss doštičku pre uchytenie na statív. No v čom hlavne klietka vyniká je prispôsobiteľnosť a schopnosť adaptovať rôzne príslušenstvo užitočné pri natáčaní videa.

Veľmi sa mi páči výklopný držiak na káble HDMI a UCB-C. Vy, ktorí točíte video s externým monitorom či iným príslušenstvom, viete, že káble sú pri práci problémom. Prinajlepšom sa častým používaním porušia ony samé. Keď však nie sú upevnené, kývaním a zachytením okolie môžu poškodiť aj konektory fotoaparátu. A to býva drahšia oprava ako nákup nového kábla. Výklopný držiak u Night Eagle Je perfektne vymyslený tak že stlačením poistky ho dokážem veľmi jednoducho vyklopiť takmer do zvislej polohy. Je to praktické pri zasúvaní káblov do konektorov. Káble prevlečiem cez vyklopený adaptér, pohodlne a opatrne zasuniem do konektora, následne držiak zaklopím a kábel zaistím svorkou. Ak mi vadia vyčnievajúce skrutky počas práce, keď káble nevyužívam, môžem celý držiak káblov odskrutkovať.

Klietka Night Eagle má množstvo kopec možností na uchytenie ďalšieho príslušenstva. Zo všetkých strán nájdeme závitové otvory 1/4“ a 3/8“, na ľavej strane k tomu NATO koľajničku pre uchytenie napríklad bočnej rukoväte. Na pravej strane i na hornej lište navyše Arri úchyty. Tie využijete na bezpečné a pevné uchytenie napríklad hornej rukoväte, monitora alebo sánok Cold Shoe.

Okolo klietky tak môžete vytvoriť celý ekosytém – rukoväte horné a bočné, monitor, svetlo, mikrofón, Follow Focus systém…

Ja som kupoval klietku ako kit – už aj s hornou rukoväťou, ktorá je dizajnovo navrhnutá tak, aby ladila s klietkou Night Eagle, odnímateľnými sánkami Cold Shoe a odnímateľným držiakom káblov. Ako býva zvykom, nákupom kitu ušetríte. 

Rukoväť má svoje vlastné prednosti v podobe ďalších možností pripojenia príslušenstva pomocou 1/4“, 3/8“, Arri a Cold Shoe konektorov. Rukoväť je príjemne a ergonomicky tvarovaná, dobre a bezpečne sa drží a vďaka gumovým častiam povrchu sa nešmýka. Gumové časti sa dajú vyklopiť a vo vnútri nájdeme šikovne ukryté náhradné skrutky 1/4″, 3/8“ a M2,5.

Zdroj: SmallRig

Pomocou otočného a sklápacieho držiaka SmallRig 2903 na hornú rukoväť upevňujem monitor, ktorý možno bez problémov vyklápať do požadovanej polohy. Kábel SmallRig o dĺžke 35 cm akurát postačuje na to, aby dočiahol od konektora aparátu ku konektoru monitora bez toho, aby bol zbytočné napätý alebo sa zbytočne skrúcal a zavadzal pri práci.

So zostavou klietka, horná a bočná rukoväť a držiak monitora mám všetko, čo potrebujem pre bežné natáčanie. A som s tým maximálne spokojný. Klietka je pevná, praktická s množstvom úchytov a prepojení a navyše veľmi dobre vyzerá a ladí s Nikonom Z 8. Je to prvá klietka, ktorú bežne nesnímam z fotoaparátu a ani fotografovať s ňou mi neprekáža, kým nejdem von naľahko s minimálnou výbavou.

No a pri fotení mám ešte jednu vychytávku – veľkú hodnú rukoväť vymením za mini Top Handle. Funguje to skvele hlavne s menšími či stredne veľkými objektívmi ako sú napríklad 50 mm či 105 mm makro. Je to praktické aj keď pri fotení nepoužívam popruh (napríklad na statíve, v štúdiu…).  Ten inak možno pripevniť priamo na klietku, keďže oká Z 8 určené pre popruh sú použité na dodatočnú fixáciu klietky. Aj tu vidno, ako dôsledne výrobca tento produkt domyslel. Smelo ho odporúčam.

Zdroj: SmallRig

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *