Pár tipov z českého Nikonblogu…

Po dlhšej som si dnes podrobnejšie „prelistoval“ stránky českého Nikonblogu a vybral pre vás typy na zaujímavé články. Upútal ma rozhovor s fotografom, recenzia a úvaha na aktuálnu tému.

Foto: Josef Ptáček

Práve dnes uverejnil Petr Lindner inšpiratívny rozhovor s fotografom a pedagógom Josefom Ptáčkom „Já jsem padesát let s Nikonem a Nikon je sto let sám se sebou.“ Pán Ptáček v ňom vyjadruje svoj postoj a názor k pravdivej fotografii, k orezom a retuši snímok. Vysvetľuje, že „ohniskové“ videnie fotografa sa líši od autora k autorovi, ale aj situácie a prostredia, v ktorom sa nachádza. Opisuje skúsenosti z divadelného fotenia, prezrádza niečo o svojich špeciálnych postupoch pri vyvolávaní filmov s vysokou citlivosťou, či o cestovaní po svete. V krátkom videu prezrádza ako sa pred 50-timi rokmi dostal k svojmu prvému Nikonu F, ktorý ho sprevádzal celú polstoročnicu a dodnes naňho nedá dopustiť.

Nikon Coolpix W300

Aký fotoaparát uprednostňujete pri vašich potulkách prírodou? Ak poškuľujete po niečom ľahšom ako zrkadlovka a zároveň vodotesnom a odolnom voči pádu a mrazu, možno by pre vás bol vhodnou voľbou najnovší outdoorový Nikon. Na českom Nikonblogu nájdete aj recenziu na Nikon Coolpix W300 spolu s retrospektívou jeho predchodcov.

A na záver Petrova úvaha k často diskutovanej téme, kam speje fotografia s rozmachom smarfónov. Jeho názor na to, či stále populárnejšie fotenie mobilmi pochová digitálne fotoaparáty a zrkadlovky si prečítajte v článku Mimochodem: Pomohou nakonec mobily fotografii? Aneb všechno zlé je k něčemu dobré.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *