Okúzľujúci profík: NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena

Existujú skvelé portrétne objektívy za príjemnú cenu. Príkladom môže byť napríklad NIKKOR Z 85 mm f/1.8 S. Ostrý objektív s veľmi príjemným bokehom, odolnosťou voči protisvetlu a celkovo výkonom vhodným aj pre profesionálne použitie. Potom sú aj lacné objektívy, ktoré sú využiteľné a dokonca môžu ponúkať určitý špecifický charakter. Neexcelujú v ostrosti či kontraste, ale majú v sebe niečo zvláštne, často aj založené na optických chybách. Ide o staršie manuálne objektívy či lacné objektívy tretích výrobcov. Tieto objektívy sú fajn na experimentovanie, voľnú či umeleckú tvorbu.  Existujú ale aj excelentné objektívy so svojím vlastným charakterom. Sú to objektívy, ktoré spĺňajú najvyššie nároky na ostrosť kresby, kontrast, odolnosť voči protisvetlu, rýchlosť a presnosť zaostrovania a pritom stále ponúkajú nezameniteľný charakter. A týchto objektívov nie je veľa. jedným z nich je aj dnešný testovaný objektív, ktorý si od výrobcu dokonca vyslúžil vlastné meno – Plena.

135 mm objektív má typické portrétne ohnisko krátkeho teleobjektívu. Už v minulosti mal nikon vo svojom portfóliu špeciálny objektív v rovnakej ohniskovej vzdialenosti, ktorý bol charakteristický svojim podaním rozostrených častí obrazu. Bol to NIKKOR AF DC 135mm f/2D. Pomocou špeciálneho prstenca s funkciou Defocus Control sa ovplyvňovalo podanie bokehu.

Meno je gravírované a žlto sfarbené. Vyzerá krásne.

Náš dnešný hrdina ale nemá špeciálny prstenec ani funkciu Defocus Control, no napriek tomu podanie rozostrených častí je výnimočné. Pomáha tomu precízny návrh optickej sústavy s najkvalitnejšími antireflexnými vrstvami ARNEO a  Meso Amorphic, veľkosť optických členov a clona s 11 oblúkovitými lamelami.

Dizajn a ergonómia

Objektív je exteriérom, veľkosťou a hmotnosťou dosť podobný špičkovému portrétnemu objektívu 85 mm f/1,2 S, ktorý je ďalším príkladom optickej dokonalosti v kombinácii s mäkkým a charakteristickým bokehom.
Široký gumený prstenec zaostrenia s príjemným chodom môže fungovať v dvoch režimoch posunu (by wire) zaostrovacej sústavy – lineárnom a nelineárnom. Lineárny spôsob znamená, že rovnaké pootočenie prstenca znamená rovnaký posun zaostrovacej sústavy bez ohľadu na rýchlosť pootočenia prstencom. Nelineárny spôsob funguje tak, že berie do úvahy aj rýchlosť otáčania prstenca a keď rýchlejšie pootočíme prstencom zaostrenia, o to viac sa posunie zaostrenie. Lineárny spôsob je určite viac vhodný, keď zaostrujete manuálne vo videu či už priamo rukou alebo pomocou Follow Focus zariadenia.

Clonový prstenec je omnoho tenší, materiál odhadujem na polykarbonát. Jeho chod je bez klikov, čo je dobré pre zmenu clony počas natáčania videa, pri fotení som ho často pootočil a nechcene zmenil clonu, čo som si všimol často až spätne.

Vpredu vidno ďalší prstenec, ale nejde o prstenec ale grip. Najprv som si myslel, že je zbytočný, no po čase som zistil, že ho naozaj používam a to dokonca aj pri manuálnom ostrení ako opierku pre palec a ukazovák, kým ostrenie som realizoval prostredníkom.

V ruke na Nikone Z 8 s dodávanou slnečnou clonou

Z ovládacích prvkov tu nájdeme ešte prepínač automatického a manuálneho zaostrovania a potešili ma dve programovateľné tlačidlá Fn. Teda aby som bol presnejší, obom tlačidlám sa naraz pridáva jedna funkcia, kópia Fn tlačidla má slúžiť na pohodlné dosiahnutie prstami aj pri fotení na výšku – čiže v portrétnej polohe. A to je super a to je to, čo mi na 85 mm objektíve f/1,2 začalo po tejto skúsenosti chýbať.

Objektív je nielen rozmerný, ale má aj poctivú váhu 1 kg. Na Nikone Z 9 balansuje perfektne a relatívne vyvážený je aj na Z 8. Pri menších modeloch ako sú Z 6 II alebo Z 7 II už objektív prevažuje dopredu a lepšie sa drží a používa, keď tieto menšie fotoaparáty majú nasadený grip.

Zaostrovanie

Zaostrovanie je rýchle a presné. Je dokonca rýchlejšie ako u objektívu NIKKOR Z 85 mm f/1,2. Úspešnosť zaostrovania je veľmi vysoká a určite prekračuje 90 percent a to aj pri sledovaní nepravidelne sa pohybujúcich objektov.

Zaostrovanie je presné pri fotografovaní portrétov a pri zaostrení na oko s Nikonom Z 8 bolo naozaj zaostrené oko, teda jeho dúhovka a nie obočie ani riasy. Zatiaľ som veľa portrétov s týmto objektívom nenafotil, takže vás čaká ešte druhá časť recenzie, kde by som sa chcel venovať okrem typického portrétu aj použitiu tohto objektívu na zachytávanie akcie – športu. Z doterajších skúseností však môžem potvrdiť že za rýchlosť a presnosť zaostrovania by sa nemusel hanbiť ani dedikovaný športový objektív.

Obrazová kvalita

Tak ako som v úvode už spomínal, ide o jeden výnimočný objektív, ktorý ponúka bezprecedentnú technickú kvalitu v zmysle ostrosti a detailnosti kresby, kontrastu, prenosu farieb a odolnosti voči proti svetlu a optickým chybám. 

Zdroj: Nikon

Zároveň však ponúka to, čo všetci portrétni fotografi od svojho nástroja potrebujú a očakávajú – krásne hladko rozostrené pozadie s plynulými prechodmi medzi zaostrenými a rozostrenými časťami obrazu. A to je presne to, v čom tento objektív vyniká. Existuje veľa kvalitných objektívov, ktoré technicky poskytujú vysoko kvalitný obraz. No len pár z nich sa môže pýšiť unikátnym charakterom, ktorý vás priam pozýva chytiť objektív do ruky a tvoriť, hrať sa, pracovať.

Ostré svetlá v pozadí i v popredí sú krásne rozostrené bez nechcených farebných okrajov – aberácií. Navyše majú stále zachovaný kruhový tvar aj pri plnom odclonení. Len v najextrémnejších rohoch sa môžu objaviť nie úplne pravidelné kruhy, no v bokehu nenájdete zdeformované rozostrené svetlá v podobe takzvaných mačacích očí, ktoré sú charakteristické pre drvivú väčšinu svetelných portrétnych objektívov.

Vinetácia (slabší dopad svetla do okrajových oblastí obrazu – stmavenie okrajov a rohov obrazu) je perfektne zvládnutá a v obraze ju nespozorujete ani pri vypnutej korekcii vinetácie vo fotoaparáte.

Separácia hlavného objektu od okolia je priam rozprávková. Ide o to, že nepôsobí plocho. Nie je to iba hluché rozmazanie popredia a pozadia, ale je to krásne optické dielo ktoré zvýrazňuje 3D realitu. Neviem ako by som to lepšie popísal, ale pozrite sa sami na fotografie vianočných svetiel a objektov, ktoré som nafotil vo vianočnej Bratislave.

Záver

NIKKOR Z 135 mm f/1.8 S Plena je pomerne drahý kus poctivého skla. Jeho 3000 € cenovka nie je ľudová, ale ani obraz z neho nie je ľudový ani tuctový. Je to objektív, v ktorom sa snúbi profesionálna kvalita obrazu z vlastným charakterom. Kúzelná separácia objektu od okolia zvýraznenie hĺbky v obraze pri zachovaní najvyšších technických nárokov na kvalitu. Toľko by asi v prvej časti recenzie Pleny stačilo. S týmto objektívom sa určite ešte na stránkach Nikonblog SK stretnete a verím, že vás to bude baviť tak, ako to bude baviť mňa pri jeho používaní. 😊

Technické parametre

Bajonet: Nikon Z
Formát: FX/35 mm
Ohnisková vzdialenosť: 135 mm
Svetelnosť objektívu: f/1,8
Najvyššie clonové číslo: f/16
Konštrukcia objektívu: 16 prvkov v 14 skupinách (4 ED optické členy, 1 asférický prvok, 1 SR optický člen a prvky s antireflexnými vrstvami Meso Amorphous a ARNEO)
Obrazový uhol: Formát FX: 18°10′, Formát DX: 12°
Zaostrovací systém: Vnútorné zaostrovanie
Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť: 0,82 m
Maximálny reprodukčný pomer: 0,2×
Počet lamiel clony: 11 (okrúhly otvor clony)
Rozsah clony: f/1,8 až 16
Povrchová úprava: Antireflexná vrstva ARNEO, Meso Amorphous
Priemer filtrového závitu: 82 mm (P = 0,75 mm)
Rozmery (maximálny priemer × vzdialenosť od príruby bajonetu objektívu po koniec objektívu) : Približne 98 mm × 139,5 mm
Hmotnosť: Približne 995 g
Vnútorné zaostrovanie: Áno
Zaostrovanie: Automatické, manuálne
Dodávané príslušenstvo: Kryt objektívu LC-82B (predný kryt), kryt objektívu LF-N1 (zadný kryt), slnečná clona objektívu HB-108, puzdro na objektív CL-C2

Link na stránky výrobcu: https://www.nikon.sk/sk_SK/product/lenses/mirrorless/nikkor-z-135mm-f1.8-s-plena

Galéria nafotených testovacích fotografií

Fotografie boli vyhotovené Nikonom Z 8 a Plenou. Z RAW formátu boli vyvolané v Adobe Photoshop Lightroom podľa preferencií recenzenta a exportované s default doostrením pre internet. Po rozkliknutí v lightboxe vidieť EXIF (expozičné údaje) a nájdete tam aj odklik na fotku v plnom rozlíšení. 

Galéria ukážkových fotografií výrobcu

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *