Nikon Z 9 je tu! Aj so superteleobjektívom a FTZ II

Aj dnes mám v čerstvej pamäti nadšenie, keď bola pred 14 rokmi predstavená prvá full frame digitálna zrkadlovka Nikon D3. Tento model bol odpoveďou na požiadavky profesionálnych fotografov, ktorí vyžadujú rýchlosť, odolnosť a vynikajúci výkon pri zhoršených svetelných podmienkach. Nikon D3 toto všetko splnil a navyše pridal na svoju dobu bezkonkurenčný zaostrovací systém. Stal sa bestsellerom a nechýbal ani v mojej výbave. Keď som ho chytil a vyskúšal, napísal som, že posúva hranice možností fotografov a to nielen reportážnych a športových fotografov, ale dokonca aj fotografov krajinárov. V princípe D3 spôsobil, že polovica z nich prestala nosiť statív, lebo odstup signálu od šumu bol taký veľký, že mnohí krajinári sa vykašlali na fotenie pri najnižšej citlivosti ISO a krajinku začali veselo fotiť na ISO 800. Je to samozrejme trochu hulvátske riešenie, lebo vieme že poctivý krajinár si statív vezme aj z iných dôvodov, ako je rýchlosť závierky, ale bolo to tak.

Odvtedy statívy hrajú čím ďalej tým menšiu rolu vo výbave bežného fotografa a nadšenca. Čím ďalej tým máme z fotoaparátov čistejší výstup pri vysokých citlivostiach ISO a zároveň sa zlepšujú vstavané stabilizátory vo fotoaparátoch aj objektívoch. Trúfnem si, ale povedať, že na začiatku bol Nikon D3.

A prečo to spomínam v súvislosti s dnešnou novinkou Nikon Z9? Pretože tak ako v roku 2007 Nikon D3 pozmenil pravidlá či spôsob fotografovania, je pravdepodobné, že dnešná novinka to urobí tiež. Čím? Neuveriteľnou kombináciou vysokého rozlíšenia, rýchlosti reakcií zaostrovania, prečítania senzora rýchleho procesora EXPEED 7. Z 9 má neuveriteľnú operačnú pamäť, ktorá umožňuje nasnímať až 1000 snímok v rade v nekomprimovanom formáte RAW vo frekvencii 20 obrázkov za sekundu. V JPEG formáte dokáže snímať ešte omnoho rýchlejšie. Jeho video špecifikácie sú k dnešnému dátumu bezkonkurenčné. 8K video vo frekvencii 60 snímok za sekundu, či 4K video vo frekvencii 120 snímok za sekundu, nový formát N-RAW a kompatibilita s ProRes RAW až do frekvencie 4K 60p. To by bolo ale stále málo. Nové spôsoby bleskového odosielania nafotených záberov na FTP server, kvalita spracovania a odolnosti na vyššej úrovni ako je u Nikonu D6. Pre bleskovú rýchlosť snímania, prečítanie senzora už absentuje mechanická závierka, keďže elektronická už sprostredkuje obraz bez Rolling Shutter efektu. A to všetko sa premietne aj do obnovovacej frekvencie displeja hľadáčika, a keďže sa pred senzorom nezatvára závierka, hľadáčik poskytuje obraz bez oneskorenia. Spomeniem ešte jednu vec v tomto úvode, a tou je inteligentný autofocus, ktorý rozpoznáva objekty a sám sa dokáže určiť pomocou umelej inteligencie – Deep-learning AI AF.

Nikon Z 9 je tak nabitá mašina, že jeho funkcie a reálny výkon objavíme a oceníme, až keď si ho naozaj vyskúšame a reálne budeme plniť tie najzložitejšie úlohy, aby sme zachytili najkrajšie a najdôležitejšie okamihy či už fotografiou alebo videom. Nemôžem sa dočkať kedy sa mi dostane do rúk! Nech sa páči tlačová správa.

Tlačová správa

NIKON PREDSTAVUJE VLAJKOVÝ FOTOAPARÁT Z 9

Spoločnosť Nikon dnes predstavuje fotoaparát Z 9, najpokročilejší vlajkový fotoaparát v histórii značky. Z 9 predstavuje významný krok vpred pre spoločnosť Nikon aj pre profesionálnu obrazovú tvorbu. Tento mirrorless fotoaparát disponuje novým vrstveným full-frame CMOS snímačom s rozlíšením 45,7 Mpx navrhnutým spoločnosťou Nikon a ultrarýchlym procesorom EXPEED 7. Je vybavený doteraz najsofistikovanejším systémom automatického zaostrovania a 3D sledovania od spoločnosti Nikon, špičkovými funkciami na snímanie videosekvencií, výnimočným displejom elektronického hľadáčika, rýchlosťami snímania až do 120 snímok za sekundu s úplným automatickým zaostrovaním a meraním expozície a ďalšími funkciami.

Spolu s modelom Z 9 spoločnosť Nikon predstavuje objektív NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S, prvý superteleobjektív so zoomom radu Z, a bajonetový adaptér FTZ II, ktorý prináša lepšiu ergonómiu v porovnaní s existujúcim bajonetovým adaptérom FTZ.

Fotoaparát Z 9 je určený pre tých, ktorí posúvajú hranice tvorby fotografií a videa. Je vhodný pre profesionálnych fotografov voľne žijúcich zvierat, športu a fotožurnalistov, ktorí požadujú výnimočný elektronický hľadáčik, automatické zaostrovanie a vynikajúcu ovládateľnosť, spolu s odolnosťou, ktorá prekonáva aj fotoaparát D6. Model Z 9 je tiež zaujímavý pre profesionálnych módnych a komerčných fotografov, ktorí potrebujú naplno rozvinúť svoju kreativitu na fotografiách a vo videosekvenciách s vysokým rozlíšením a pre tvorcov videa, ktorí chcú dosiahnuť nekompromisný výstup v najrôznejších prostrediach.

„Z 9 je najpokročilejší fotoaparát, aký sme kedy vyrobili. Prekonáva všetko, čo je dnes k dispozícii. Len málo fotoaparátov skutočne mení „pravidlá hry“ a toto je jeden z nich. Vďaka nadštandardným technológiám spracovania obrazu, využitiu umelej inteligencie, rýchlosti a ergonómii fotoaparátu Z 9 môžu fotografi prekonávať výzvy súvisiace so svetlom, objektom či okolitým prostredím tak, ako nikdy doteraz. Profesionáli, ktorí majú k dispozícii technické schopnosti tohto fotoaparátu, budú môcť posunúť svoje možnosti na novú úroveň.“ hovorí Dirk Jasper, produktový manažér spoločnosti Nikon Europe.

Hlavné funkcie fotoaparátu Z 9

493-bodový systém AF obsahuje 405 bodov automatického zaostrovania s automatickým výberom poľa, čo je päťkrát viac ako pri modeli Z 7II, zatiaľ čo 10 režimov automatického zaostrovania umožňuje používateľom optimalizovať automatické zaostrovanie pre akúkoľvek úlohu. Umelá inteligencia s hĺbkovým učením podporuje najpokročilejšiu detekciu až deviatich rôznych typov objektov súčasne. V kombinácii s 3D sledovaním, po prvýkrát medzi mirrorless fotoaparátmi Nikon, vám pomôže zachytiť každý kľúčový okamih. Od ľudí a ich čŕt cez zvieratá až po vozidlá: fotoaparát Z 9 rozumie tomu, čo fotografujete a okamžite reaguje na zmenu polohy, orientácie či rýchlosti objektu.

Možnosti videa, ktoré menia pravidlá hry

Neuveriteľný obrazový výkon fotoaparátu Z 9 umožňuje používateľom nahrávať nádherné plnoformátové videosekvencie v kvalite 8K 24p – 60p a 4K 24p – 120p a time-lapse videosekvencie priamo vo fotoaparáte. Jednotlivé videosekvencie s rozlíšením 8K a frekvenciou 30p môžu mať dĺžku až približne 125 minút, čo je najdlhší čas medzi mirrorless fotoaparátmi[1]

Taktiež podporuje ProRes 422 HQ formát, ktorý vyžadujú mnohí video producenti až do frekvencie 4K 60p. A blížiaca sa aktualizácia firmvéru umožní nahrávanie videa vo formáte RAW 8K pri mimoriadne plynulej frekvencii 60p[2]. Pri filmovaní je k dispozícii plnohodnotné AF/AE a AF s detekciou očí a nový formát N-RAW od spoločnosti Nikon umožňuje dosahovať únosnú veľkosť súborov[3].

Vysoká rýchlosť

Zachyťte viac ako 1 000 snímok[4] vo formáte RAW v jednej sérii pri plnom rozlíšení rýchlosťou 20 snímok za sekundu. Je možné snímať až 120 snímok za sekundu v 11 MPix rozlíšení v JPEG s plnohodnotným AF/AE v novom režime C+. Najvyššia rýchlosť načítania dát zo snímača na svete[5] prakticky eliminuje tzv. „rolling-shutter” efekt až do takej miery, že bolo možné úplne odstrániť mechanickú uzávierku. Časy uzávierky až 1/32 000 s v kombinácii so schopnosťou fotoaparátu snímať pri citlivosti ISO 64, umožňujú dosiahnuť neuveriteľnú hĺbku ostrosti aj pri fotografovaní v extrémne jasných svetelných podmienkach.

Neprerušený obraz v reálnom čase

Fotoaparát Z 9 je vybavený najjasnejším[6] (3 000 nitov) displejom elektronického hľadáčika s technológiou dual-stream, ktorá zaisťuje fotografovanie so živým a neprerušeným obrazom, vďaka čomu fotograf nikdy nepremešká žiadny okamih. Displej fotoaparátu Z 9 poskytuje skutočne nepretržité zobrazovanie v reálnom čase, čo znamená, že ak sa objekt pohne, alebo dôjde k čo i len najmenšej zmene fotografovanej scény, používateľ to okamžite uvidí.

Ergonómia a robustnosť

Medzi ďalšie prvenstvá spoločnosti Nikon pri fotoaparáte Z 9 patrí monitor vyklápateľný v štyroch osiach (zvislo a vodorovne), ktorý umožňuje fotografom prispôsobiť sa okamihu a vytvoriť kompozíciu rýchlo a flexibilne. Je to profesionálny nástroj každým kúskom – ergonómia fotoaparátu, ako napríklad rozloženie tlačidiel, bola prepracovaná a vylepšená na základe podnetov profesionálnych fotografov. Jeho odolnosť prekonáva aj fotoaparát D6, takže používatelia môžu zachytiť všetko potrebné aj v náročných podmienkach. Nové tlačidlo režimu AF umožňuje používateľom prepínať režim AF a režim činnosti AF aj počas snímania pomocou hľadáčika, zatiaľ čo horný a zadný kontrolný LCD displej a tlačidlá možno rozsvietiť jediným pohybom prepínača. A vy tak môžete jednoducho meniť nastavenia fotoaparátu aj v tme.

Objektív NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S

Rýchly, ostrý a všestranný spoločník pre fotoaparáty Nikon Z. Objektív NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S zaostruje rýchlo a ticho, vďaka čomu umožňuje sledovať rýchlo sa pohybujúce objekty s absolútnou presnosťou, aj keď sa pohybujú nepravidelne. Jeho rozsah zoomu 100 – 400 mm a vynikajúci optický výkon poskytujú výnimočné výsledky v širokej škále situácií, či je objekt relatívne blízko alebo v diaľke. Výkonný systém VR ekvivalentný až 5,5 EV fotografom navyše umožňuje snímať z ruky s dlhšími časmi uzávierky bez zníženia ostrosti. Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť je iba 0,75 m na najkratšom ohnisku zoomu a 0,98 m pri plnom priblížení.

Bajonetový adaptér FTZ II

Bajonetový adaptér FTZ II prináša vďaka prepracovanému dizajnu ešte lepšiu použiteľnosť oproti existujúcemu bajonetovému adaptéru FTZ. Podporuje približne 360 objektívov NIKKOR F od typu AI a umožňuje používanie existujúcich objektívov NIKKOR F s fotoaparátmi radu Z. Bajonetový adaptér FTZ II je možné použiť spolu s vertikálnym gripom a rôznym príslušenstvom na snímanie videosekvencií a umožňuje výmenu objektívov aj bez demontáže fotoaparátu zo statívu.

Ďalšie funkcie fotoaparátu Z 9

  • Kompaktné telo: o 20 % menšie ako fotoaparát D6, s hlbokým gripom umožňujúcim bezpečné držanie pri horizontálnom aj vertikálnom snímaní

  • Skelet fotoaparátu vykovaný zo zliatiny horčíka, zaisťuje dokonalú rovnováhu medzi pevnosťou a nízkou hmotnosťou
  • Vďaka rozsiahlemu utesneniu proti poveternostným vplyvom zostanú fotoaparát, objektívy radu Z a bajonetové adaptéry v bezpečí bez ohľadu na okolité podmienky
  • Vodivá povrchová úprava vytvára magnetické pole, ktoré aktívne odpudzuje prachové častice zo snímača

  • Natívny rozsah citlivostí ISO od 64 do 25 600 (rozšíriteľný na ekvivalentnú hodnotu 32 – 102 400) sa spája s pokročilým algoritmom redukcie šumu a funkciou redukcie blikania vo fotoaparáte

Fotoaparát Z 9 je v cene 5 599 €, objektív NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S v cene 2 799 € a FTZ II za 269 €.

FTZ II bude dostupný od 11. novembra 2021, Z 9 a NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S v decembri 2021.

Dnes o 18.00 sa uskutoční krátky živý prenos na YouTube kanáli spoločnosti Nikon Europe, ktorý bude zahŕňať aj živú diskusiu a odpovede na otázky týkajúce sa uvedenia fotoaparátu Z 9.

Dňa 5. novembra v čase od 13.00 do 21.00 sa koná exkluzívne virtuálne podujatie #NikonDays, ktoré bude oslavou nového vlajkového fotoaparátu od spoločnosti Nikon. Okrem toho sa profesionáli zo spoločnosti Nikon zapoja do diskusií o všetkom, čo sa týka radu Z! Sledujte otázky a odpovede, kurzy a prednášky. Podujatie je bezplatné a obsahuje aj rozhovory s inšpiratívnymi fotografmi, ktorí začali používať fotoaparát Z 9 medzi prvými. Zaregistrujte sa teraz na toto blížiace sa podujatie. Účasť je obmedzená.

Ak sa chcete zúčastniť podujatia, zaregistrujte si svoje miesto tu: https://nikondays.nikoneurope.com

Kompletný harmonogram nájdete na lokalite https://nikondays.nikoneurope.com


[1] Na základe prieskumu spoločnosti Nikon k októbru 2021.

[2] Na nahrávania videa 8K/60p vo fotoaparáte je potrebná aktualizácia firmvéru (k dispozícii 2022).

[3] N-RAW umožňuje vytvárať súbory v kvalite RAW približne s polovičnou veľkosťou oproti súborom ProRes RAW. Nahrávanie do formátu N-RAW je možné po aktualizácii firmvéru (k dispozícii 2022).

[4] Pri použití kariet ProGrade Digital Cobalt Cfexpress.

[5] Medzi 30 Mpx mirrorless fotoaparátmi k októbru 2021. Na základe výskumu spoločnosti Nikon.

[6] Medzi plnoformátovými mirrorless fotoaparátmi k októbru 2021. Na základe výskumu spoločnosti Nikon.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *