Nikon Z 6 a Z 7 sa stávajú profesionálnymi prístrojmi na snímanie videa

Fotografujete do nekomprimovaného formátu RAW? Netvrdím, že je to stále nutné, ale niekedy vám to môže zachrániť kožu, zvlášť v ťažkých svetelných podmienkach. RAW formát vo fotografii umožňuje bez straty dodatočne kontrolovať vyváženie bielej (WB) a mať pod väčšou kontrolou dynamický rozsah scény, ale aj ďalšie softvérové zásahy ako odstránenie šumu či doostrenie fotografie. Verím, že v 80% si s dnešnou modernou technológiou a kvalitným výstupom vystačíme s JPG, koniec koncov aj ňom vieme v určitej miere fotku upravovať. RAW je však formát, po ktorom siahneme, keď nám ide naozaj o veľa. O záchrane extrémne podexponovanej fotografie v RAW formáte som písal v článku RAW, záchranca podexponovanej fotografie. No a podobne funguje aj nekomprimovaný RAW formát u videa.

Špeciálne prístroje určené pre filmovanie tých najkvalitnejších záberov umožňujú natáčať do nekomprimovaného formátu. Nie, nemyslím teraz rôzne obrazové profily, ktoré majú nízky kontrast a zachytia viac detailov a poltónov. Nekomprimovaný formát je naozaj surový balík nasnímaných informácií, ktoré sa pomocou softvérového kľúča rozlúsknu do obrazu s maximálnym množstvom detailov v tieňoch i svetlách a s maximálnou kresbou. Potrebujete na to samozrejme softvér, ktorý vie nekomprimovaný formát RAW prečítať a aplikovať naň potom požadované úpravy v postprocese. Podobne, ako na fotku aplikujete určité prednastavenia za účelom dosiahnutia špecifického výrazu, práve pomocou LUT tabuľky dodávate videosekvenciám ich „look“. LUT priradí sekvencii kontrast, farebné podanie, sýtosť, množstvo detailov… LUT tabuliek môže byť veľké množstvo a každá z nich môže priradiť obrazu svoj vlastný charakter. Táto je špeciálne určená pre Nikon Z 6 a Z 7.

Je to jednoduché a skratkovité vysvetlenie zmyslu nekomprimovaného formátu videa pre najserióznejšie prístroje pre natáčanie. No a takými sa koncom roka stanú aj nové fotoaparáty Nikon Z 6 a Z 7. Nový upgrade ich firmvéru (a malý servisný zásah) im totiž umožní natáčať nekomprimované RAW video vo formáte ProRes RAW pomocou externého rekordéra / displeja Ninja V 4K HDR od Atomos. Nikon Z 6 a Z 7 sa tak stanú plnohodnotnými prístrojmi na filmovanie pre najnáročnejších profesionálov vyžadujúcich maximálne množstvo detailov a maximálnu kontrolu nad obrazom.

Tlačová správa

NIKON VYDÁVA ŠPECIALIZOVANÚ TABUĽKU 3D LUT PRE N-LOG A OZNAMUJE PODPORU VIDEOVÝSTUPU VO FORMÁTE RAW PRE FOTOAPARÁTY NIKON Z 7 A Z 6

Bratislava, 27. augusta 2019: Spoločnosť Nikon ohlasuje špecializovanú tabuľku LUT (vyhľadávaciu tabuľku) na úpravu videosekvencií vo formáte N-Log pre fotoaparáty Nikon Z 7 a Z 6. Koncom tohto roka bude uvedená nová aktualizácia firmvéru pre fotoaparáty Z 7 a Z 6, ktoré budú podporovať videovýstup vo formáte RAW priamo z fotoaparátu. Tento firmvér umožní nahrávanie vo formáte videa ProRes RAW pomocou monitora/rekordéra Ninja V 4K HDR od spoločnosti ATOMOS, ktorá spolupracuje so spoločnosťou Nikon pri vývoji technológie videovýstupu vo formáte RAW.

S touto verziou firmvéru sa fotoaparáty Nikon Z 7 a Z 6 stanú prvými spotrebiteľskými fotoaparátmi podporujúcimi videovýstup vo formáte RAW, ktorý je momentálne k dispozícii iba pri profesionálnych fotoaparátoch. Videosúbory RAW poskytujú najbohatšie informácie, rovnako ako statické snímky vo formáte RAW. Videovýstup vo formáte RAW prináša ešte viac flexibility do postprodukčnej gradácie farieb a zabezpečuje mirrorless fotoaparátom Nikon pevné miesto medzi profesionálnymi kinematografickými kamerami, čo z nich robí cenovo dostupnú voľbu pre plnohodnotnú filmovú produkciu. Funkcia videovýstupu vo formáte RAW bude vyžadovať ďalší interný zásah, ktorý bude vykonaný v miestnom servisnom stredisku Nikon za príslušný poplatok.

Aplikácia LUT vo video editore DaVinci

Špecializovaná tabuľka LUT pre Nikon N-Log je kompatibilná s farebným priestorom Rec. 709. Ide o 3D tabuľku LUT, ktorá okrem farieb RGB umožňuje úpravu jasu, sýtosti a odtieňa. LUT sú vlastné prednastavené údaje o farebných hodnotách RGB, ktoré sa používajú na transformáciu vzhľadu videozáznamu pri postprodukčnej gradácii farieb. Záznam na výstupe HDMI s protokolom N-Log vo fotoaparátoch Z 7 a Z 6 je optimalizovaný pre 10-bitové nahrávanie, čím umožňuje plné využitie dynamického rozsahu obrazového snímača. Zaznamenáva bohaté informácie o gradáciách v zvýraznených oblastiach a tieňoch, čím umožňuje flexibilnejšiu gradáciu farieb.

Surový obraz bez aplikácie LUT
Obraz s aplikáciou LUT

Tabuľka LUT bude dostupná bezplatne na stránkach fotoaparátov Nikon Z 6 a Z 7 v centre sťahovania Nikon: https://downloadcenter.nikonimglib.com/.

Poznámka

Upozorňujeme, že interné nastavenie fotoaparátu sa musí počas servisu v autorizovanom stredisku Nikon revidovať, aby bolo možné povoliť videovýstup vo formáte RAW. Táto služba zahŕňa miestne poplatky.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *