Nikon Photo Contests 2020-2021 a jeho víťazi

Už prešlo niekoľko mesiacov od zverejnenia víťazov a ocenení v súťaži Nikon Photo Contest 2020-2021. Ak ste si to nevšimli a nevideli ste krásne, ale aj výpovedné a dôležité fotografie, nech sa páči, to najlepšie z posledného kola súťaže podľa medzinárodnej poroty na čele s Nevillom Brodym.

Nikon Photo Contest – jedna z najväčších medzinárodných súťaží má svoju kontinuitu už viac ako pol storočie. Za toto dlhé obdobie reflektovala vnímanie sveta autormi každej doby. To, čím žili ľudia v rodinách, v regiónoch, ale aj situácie, ktoré trápili či nadchýnali ľudí po celom svete. Aj posledný ročník priniesol fotografický a video materiál, ktorý reflektuje aktuálny svet.

65 062 príspevkov do Nikon Photo Contest 2020-2021 poslalo približne 26 000 tvorcov zo 150 krajín sveta. Hlavný porotca Naville Brody o tomto ročníku povedal: „Ohromil ma počet a kvalita prihlásených príspevkov napriek pandémii a osobným výzvam, ktorým sme všetci museli čeliť. Videli sme širokú škálu interpretácií sveta. Od veľmi odlišných, individuálnych pohľadov až po univerzálnejšie. Veľa reflexií, osobných príbehov. Ohromili nás dojímavé príspevky plné emócií – snímky plné osobného utrpenia a naopak krásy, snímky zachytávajúce životy, radosť a čaro. Bol to veľmi náročný rok pre každého jedného a fotografická či video tvorba, ktorá akokoľvek komunikuje takéto výzvy, je veľmi silným nástrojom na zachytenie príbehov.“

Ocenenia v jednotlivých kategóriách:

Fotografická súťaž – Otvorená kategória (Open Category)

Grand Prize

Žiarenie (Radiance)
Amin Nazari
Islamská republika Irán

Foto: Amin Nazari

Príbeh:
Senior liečený na koronavírus v Nemocnici Razi  iránskom Ahvaze. Koronavírus sa rozšíril do populácie v decembri 2019 a krátko na to prepukol aj v Iráne. V čase, keď vírus v Iráne vrcholil, denne v Iráne zomieralo 350 ľudí. Vírus spôsobil vážne problémy v sociálnych interakciách, zamestnaniach, univerzitách, školách…

Komentár autora:
Som rád, že som sa mohol zúčastniť tejto súťaže, v ktorej bolo vybratých 22 finalistov a práve ja som bol ocenený.

Excellence Award

Pandémia Covid-19
Ares Jonekson Saragi
Indonesia

Foto: Ares Jonekson Saragi

Príbeh:
Počas pandémie pochoval pracovník pohrebníctva denne minimálne 30-50 ľudí s podozrením na Covid-19 alebo potvrdeným ochorením. Nemali presné informácie koľko pozostatkov budú každý deň pochovávať, preto boli hrobári požiadaní, aby väčšinu času boli v pohotovosti a na mieste čakali na príchod pohrebných vozidiel.

Komentár autora:
Som poctený tým, že moje fotografie boli vybrané ako jedny z víťazných v Nikon Photo Contest. Som vďačný spoločnosti Nikon, že ocenila tento fotopríbeh, že sa stane spomienkou toho, koľko strát sme utrpeli v dôsledku pandémie a to nielen rodiny, ktoré stratili svojich milovaných, ale aj ľudia, ktorí nemali inú možnosť ako slúžiť a pracovať v teréne. Želám si, aby bol tento dokument spomienkou toho, čo sa stalo v roku 2020, keď pandémia vírusu Covid-19 postihla celý svet a ako ľudia túto éru prežili.

Special Encouragement Award

Skupinová fotografia 《Čeng-čou verejná doprava》
Dong Chunliang
Čína

Foto: Dong Chunliang

Príbeh:
Opačná strana okna vozidla. Rôzni ľudia, rôzne životy

Komentár autora:
Chcem úprimne poďakovať spoločnosti Nikon za ocenenie. Som veľmi šťastný. Táto séria fotografií je mojím prvým pokusom prihlásiť sa do súťaže, je tu stále veľa priestoru zlepšovať sa. V budúcnosti sa budem usilovať neustále sa zlepšovať. Nikon fotoaparáty používam takmer 10 rokov. Ďakujem ešte raz! 

Special Encouragement Award

Bahenná stena ako tabuľa
SUDIPTO DAS
India

Foto: SUDIPTO DAS

Príbeh:
Bez smartfónov a pripojenia na internet pre online vyučovanie. Riaditeľ školy v jednej z najchudobnejších častí Indie zmenil počas pandémie celú dedinu na triedu. Viac ako 90% študentov tu žije vo veľkej chudobe. Kumar prišiel s inšpiratívnym nápadom ísť do dediny a premeniť hlinené steny domov na tabule, aby sa nestratil návyk na učenie.

Komentár autora:
Pandémia COVID-19 nás deprimuje a ako fotožurnalista vždy hľadám pozitívne fotografie, ktoré našej spoločnosti podajú optimistické posolstvo. Víťazná snímka je príbehom najchudobnejšej kmeňovo-dominantnej dediny v štáte Jharkhand, ktorá nám prináša nádej v najnáročnejšom období našich životov. Štát, v ktorom sa obchoduje s deťmi – štát, ktorý sa neúnavne snaží udržať deti v škole, aby predchádzal detskej práci. Riaditeľ Sapan Kumar verí, že vzdelanie je jediným riešením týchto problémov. Jeho neúnavnou snahou je, aby žiadne dieťa v jeho oblasti nezostalo bez vzdelania. Úprimne ďakujem porotcom za výber mojej fotografie ako jedného z výhercov.

Special Encouragement Award

Deti
Hakan Coplu
Turecko

Foto: Hakan Coplu

Príbeh:
Detská hra v hmlovom parku.

Komentár autora:
Táto fotografia je z Istanbulu. Videl som deti, ako sa hrajú v hmlovom parku. Vizuálny efekt hmly bol skutočne hypnotizujúci. Bol som veľmi šťastný, že som mohol odfotiť tento moment. Fotografujem už 33 rokov a Nikon fotoaparáty používam 33 rokov. Som poctený a veľmi šťastný, že som jedným z víťazov Nikon súťaže. Som vďačný za toto ocenenie. Ďakujem porotcom, ktorým sa moja fotografia páčila.

Special Mention

Portrét Hanan
Sam Youssef
Germany

Foto: Sam Youssef

Príbeh:
S útlakom a diskrimináciou, ktorej čelia, majú ľudia zo sexuálnych menšín tendenciu vytvárať si bezpečné prostredie vo svojich izbách. Majú charakter, ktorý odráža ich vzťah so spoločnosťou a spôsob, akým sa vyrovnávajú so sebou samými. Je to súčasť prebiehajúceho projektu, pre ktorý mi ľudia zo sexuálnych menšín dovoliť portrétovať ich v ich bezpečnom priestore.

Fotografická súťaž – Kategória Budúca genrácia (Next Generation) 

Excellence Award

Karwaan Bazaar
Shahriar Amin Fahim
Bangladéš

Foto: Shahriar Amin Fahim

Príbeh:
Počas pandémie COVID-19 som fotil každú udalosť, nech bola akákoľvek. V období dažďov sú bežné silné zrážky. Vtedy ja Karwaan Bazaar v Dháke zatopený takmer celý deň. Išiel som tam, aby som urobil niekoľko fotografií a našiel som túto výnimočnú scénu, na ktorej sa krajčír venuje svojej práci.

Komentár autora:
Táto fotografia v zásade predstavuje tvrdú realitu hlavného mesta Bangladéša Dháka. Vo svete sa o ňom hovorí ako o budúcom mega meste, v ktorom budú vysoké mrakodrapy a najmodernejšie vybavenie. Ale v uliciach Dháky a v celom meste prebieha nešťastná urbanizácia. Kedykoľvek spôsobia v Dháke silné dažde zatopenie ciest a rôznych častí. Fotografia zobrazuje zlé urbanistické plánovanie a rovnako scenár, v ktorom si na to obyvatelia mesta zvykajú. Táto fotografia tiež predstavuje environmentálne problémy, ktoré spôsobia, že v budúcnosti bude veľká časť krajiny zaplavená a navždy stratená pre situáciu s globálnym otepľovaním a stúpaním hladiny morí v blízkej budúcnosti. Fotografia „Karwaan Bazaar“ dostala názov podľa miesta, kde bola odfotená. Tento trh je v Dháke jeden z najstarších a najväčších zeleninových trhov. Tohtoročná téma súťaže bola „vášeň“, krajčír na fotke je pre svoju prácu skutočne zanietený a vie prežiť za každých poveternostných podmienok a akýmkoľvek spôsobom.

Excellence Award

Black lives matter
Djessy Kungu
Konžská republika

Foto: Djessy Kungu

Príbeh:
Na čiernych životoch záleží

Komentár autora:
Som veľmi prekvapený z ocenenia. Nie som veľmi dobrý v slovách, preto dúfam, že moje fotografie dokážu vyrozprávať a vysvetliť veci, ktoré nedokážem vysloviť či napísať.

Special Encouragement Award

Basketbal vo vode
Guo Zhongqi
Čína

Foto: Guo Zhongqi

Príbeh:
Pochmúrne daždivé dni sa konečne skončili. Napriek tomu, že voda je stále na zemi, nemôže prekážať tínedžerskej láske ku basketbalu. Naháňajú po ihrisku jeden druhého a ich energické postavy sa odrážajú vo vode.

Komentár autora:
Som prekvapený, že som vyhral! Fotografovanie je moje hobby a je to zvyk. Milujem zachytávanie nádherných momentov a krásnych scenérií hocikedy a hocikde. Spomedzi všetkých fotoaparátov, ktoré mám, smartfón je ten najdôležitejší. Proces tvorby snímok smartfónom je vzrušujúci a milujem ten pocit. Raz som po daždi išiel na basketbalové ihrisko, hralo tam veľa chlapcov napriek tomu, že bolo stále mokro. Chcel som spraviť niekoľko fotografií cez odraz a strávil som tam veľa času čakaním na výnimočné momenty. Potom som už len fotil. Robil som to len pre zábavu. Keď som videl detaily súťaže, chcel som to vyskúšať a prihlásil som svoje fotografie. Teším sa z víťazstva v súťaži, je to veľmi významný moment v mojom živote. Veľmi ma to inšpiruje!

Special Encouragement Award

Detský džokej
Shahedul Islam Sadik
Bangladéš

Foto: Shahedul Islam Sadik

Príbeh:
Jazdenie na koni nie je jemný koníček, hore a dole ako v hre solitaire. Je to obrovská vášeň. Celkom to človeka pohltí, a keď sa to stane, musí prijať, že sa celý jeho život zmení. Toto je Ibrahim, jazdenie na koni je jeho vášeň a jediný zdroj príjmov. Džokeji sú platení podľa výkonov na pretekoch. Peniaze sa rozdelia medzi 5 najlepších jazdcov, ktorý prídu do cieľa.

Komentár autora:
Som nadšený z ocenenia v kategórii Budúca generácia! Je to pre mňa inšpirácia pokračovať v tvrdej práci na zachytávaní krásy, ktorú vidím okolo seba. Chcem poďakovať porote. Je to vzrušujúce vidieť, že moja práca bola vybraná spomedzi toľkých talentovaných fotografov. A gratulujem všetkým víťazom a nominovaným.

Special Encouragement Award

Druhé ja
Pauline Gauer
Francúzsko

Foto: Pauline Gauer

Príbeh:
Amsterdam, 2019: Sledovala som transvestitu Abby OMG počas rôznych jej vystúpení v kluboch a uliciach holandského hlavného mesta. Pokúsila som sa zachytiť skutočnú dualitu medzi jej mužskou osobnosťou ako Henrique a jej excentrickým charakterom: Abby OMG. Svedectvo medzi zrkadlami, scénami a dvomi časťami jej samotnej, jej dvomi ja, ktoré sú neoddeliteľnými protikladmi v stále diskriminujúcej spoločnosti.

Komentár autora:
Chcem sa poďakovať za to, že mi súťaž dala príležitosť prezentovať moju prácu cez túto reportáž. Znamená to pre mňa veľa. Sledovaním Henriqueho večerných premien na Abby OMG, som bola schopná zdôrazniť spôsob, akým vníma seba a svoj charakter transvestitu. Tiež som mohla sledovať pohľady ostatných: mnohé boli starostlivé a užasnuté, ale iné diskriminujúce a homofóbne. Slová, ktoré som nečakala v LGBTQIA+ prostredí Amsterdamu, meste slobody.

Special Encouragement Award

Veľký básnik
Kyros Alexandros Morales
USA

Foto: Kyros Alexandros Morales

Príbeh:
Po malom pochode sa všetci zhromaždili a počúvali slová jednotlivcov, ktorí si vylievali srdcia pred davom. Tento muž ku nim patril. Prišiel doprostred, recitoval poéziu, ktorú sám napísal a zanechal dav so slzami v očiach. To sú tie chvíle, ktoré robia udalosti, ktoré sledujete v televízii, skutočnými. Vášeň bolo cítiť.

Komentár autora:
Fotografia som vybral pre jej kompozíciu a tiež objekt. Myslím, že všetky elementy do seba zapadli a objekt bol zachytený v perfektom emocionálnom momente. Dôležitejšie je, že verím, že táto fotografia ukazuje vášeň tých Američanov, ktorí musia neustále bojovať za spravodlivé zaobchádzanie.

Special Mention

Hra na bicykloch s priateľmi
Larasati Zuhrah
Indonézia

Foto: Larasati Zuhrah

Príbeh:
Privítanie rána hrou na bicykloch s priateľmi.

Fotografická súťaž – Nikon’s selection Award

Pri zvonoch
Daniel Stein
USA

Foto: Daniel Stein

Príbeh:
O záber som sa pokúsil minulý rok, keď som navštívil toto miesto, ale divá zver sa zhodla, že budeme lepší ako občerstvenie a tak som utiekol. O rok neskôr som sa sem vrátil a privítali ma veľké oblaky. Bez prítomnosti divokej zveri, som sa rozhodol počkať a dúfal, že mraky ustúpia. Na sklonku noci sa mi moje prianie vyplnilo a ja som mohol zachytiť toto kúzlo.

Komentár autora:
Som nadšený z výberu mojej fotografie v súťaži! Táto fotografia bola vyfotená počas sólovej cesty cez Colorádske skaly. Hľadal som súvislosť nielen v rámci mojej práce a toho, čo pre mňa znamená fotiť vesmír, ale tiež spojenie so sebou samým. Tento záber bol vyfotený v poslednú noc mojej cesty a myslím, že jeho význam bol perfektne načasovaný.

Súťaž krátkych filmov – Otvorená kategória (Open Category)

Excellence Award

Daždivý deň Adkins
Iris Queen
USA

Príbeh:
Tento krátky film zachytáva Sangi Adkins (15 rokov) uprostred jej každodenného líčenia, zachytáva rôznorodosť vzťahov v jej živote, vrátane brata – dvojčaťa, bývalého priateľa, staršej sestry a ďalších. Nepoukazuje len na Sangine prepojenie s priateľmi, ale ukazuje divákovi aj na pravidelnosť žitota s človekom s Downovým syndrómom.

Komentár autora:
Natočiť tento krátky film so Sangi bolo pre mňa veľkým potešením. Som rada, že som mohla zachytiť aspoň kúsok zo Sanginej energickej osobnosti. Často sa spolu líčime, ale bola som nervózna z toho, že možno kamera obmedzí našu komunikáciu, ale nestalo sa to! Som vďačná za to, že Sangiin skutočný charakter, ktorý poznám už 15 rokov, spoznali aj porotcovia.

Excellence Award

50 rokov
Kayako Sareen
USA

Príbeh:
Tento výrobca tofu, je niekto, koho obdivujem pre jeho celoživotnú oddanosť výrobe chutného tofu. Som smutný, že som tento film nemohol ukázať (zomrel 7 mesiacov po tom, čo som ho natočil), ale som rád, že sa o neho môžem podeliť s jeho manželkou a rodinou. Som rád, že som tento nádherný proces mohol zachytiť a s touto skúsenosťou sa podeliť s celým svetom.

Komentár autora:
Je mi cťou získať ocenenie od Nikon Photo Contest, pretože od mojich fotografických začiatkov používam Nikon.

Special Encouragement Award

Šnúrkové figúrky (animovaný štýl)
Hiroki Watanabe
Japonsko

Príbeh:
Počul som, že hry so šnúrkami sa hrajú deti nielen v Japonsku ale po celom svete. Tieto hry, ktoré spájajú a užívajú si ich deti po celom svete, sú ukázané v tomto filme a zobrazené v štýle japonskej animácie. Dúfam, že táto práca nadchne nielen deti, ale spojí dospelých na celom svete, obnoví spomienky a spustí diskusie o podobných animáciách, aké videli v minulosti.

Komentár autora:
Ďakujem, že ste ma vybrali a získal som toto prestížne ocenenie. Zvyčajne robievam videá s tímom LAUGHING POKERFACE, rovnako aj toto video bolo vytvorené s nimi. Ešte raz som si pripomenul, že možnosť stretnúť sa so všetkými minulý rok a tvoriť video bolo veľmi vzácne a dôležité. Stále sme v ťažkej situácii, ale verím, že česť, ktorá mi bola preukázaná zostane v mojom srdci a ja budem naďalej pracovať s kýmkoľvek na vytváraní zaujímavých videí.

Special Encouragement Award

Mimo
Alfred Gregory Estrada Bartolome
Filipíny

Príbeh:
Tento film je zameraný na zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú významným prínosom počas pandémie. Boje, výzvy a diskriminácie, ktorým čelia. Zdravotnícky pracovníci taktiež obetujú čas s rodinou a svoj blahobyt, aby mohli slúžiť spoločnosti. Pomáhajú nad rámec svojich možností tým, ktorí to potrebujú.

Komentár autora:
Byť videograf/fotograf nebolo také populárne, kým to nebola kariéra, ktorú chceli robiť všetci. Rozhodol som sa zostať verný sám sebe a tvrdo pracovať na splnení mojich snov a víťazstvo v súťaži tomu všetkému dalo hodnotu. Som vďačný a poctený, že som mohol ukázať moju lásku a vášeň pre tvorbu filmov. Táto skúsenosť mi dodala sebavedomie pokračovať v mojej vášni a tvoriť inšpiratívnejšie videá. Navždy budem Nikonu vďačný za túto príležitosť.

Special Encouragement Award

Moment
Saeed Beheshti
Islamská republika Irán

Príbeh:
Detské manželstvá utečencov vedú k samovražedným myšlienkam.

Komentár autora:
Zjavne je fotoaparát perfektný nástroj na vysvetlenie spoločnosti a sveta, ale myslím, že je aj kúzelnou paličkou, ktorá reflektuje naše vnútro.

Special Encouragement Award

Umenie znečistenia
Milan Radisics
Maďarsko

Príbeh:
Letecký pohľad a abstraktná prezentácia rôznych znečistených miest v Európe. Ako svet rastie, vyčerpávame našu Zem. Výroba kovu, plastov, hnojív a energie znečisťuje a prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Saturované farby kolosálnych miest vytvorených človekom zanechávajú pocit výstrahy a duality z našej vlastnej spoluviny na barbarstve.

Komentár autora:
Som nesmierne šťastný z ocenenia. Je to pre mňa veľká česť, ale ešte väčšia pre našu planétu. Pretože máme poslednú šancu uchrániť náš domov pred nami samými. Týmto krátkym filmom chcem vyprovokovať spoločnosť, aby čelila deštruktívnym tendenciám voči životnému prostrediu. Bez pochyby musíme prehodnotiť naše správanie.

Special Mention

अनुबंध (Spojiť)
Sourav Gunjal
India

Príbeh:
अनुबंध je príbeh, ktorý ukazuje spojenie, priateľstvo, nevinnosť a nádej. Stará pani tradičným spôsobom používa malú lampu na spojenie so všemohúcim bohom, jej vnuk ju pozoruje a používa ju rovnakým spôsobom na spojenie s novými ľuďmi. Uvidel dve chudobné deti ako sa učia v tme a potrebujú svetlo. Vnuk sa rozhodol spojiť s týmito deťmi a ponúknuť im lampu.

Súťaž krátkych filmov – Kategória Budúca genrácia (Next Generation)

Grand Prize

運命回避 (Únik z karmy)
Rei Kuroda
Japonsko

Príbeh:
Dej je o snahe vymaniť sa z rôznych obmedzení spoločnosti a súčasne sa zaoberá otázkami feminizmu, rasy a národnosti. Pandémia COVID-19 si vyžiadala drastické zmeny v našich životoch. To, čo sme považovali za samozrejmé, už nie je samozrejmé a to, čo sme považovali za neotrasiteľné, je stále neistejšie. Tento film som vytvoril na základe predstavy, že možno dôjde k oslobodeniu, ak dôjde k zmene vybudovaných kolosálnych systémov, alebo ak pred nimi dokážeme uniknúť.

Komentár autora:
Na výrobe môjho videa sa v skutočnosti podieľalo niekoľko ľudí, ale som rád, že ma vybrali. Uprostred pandémie COVID-19 sme boli všetci dosť depresívni, ale zdalo sa nám, že takáto doba potrebuje vyjadrenie, a tak sme vytvorili video. Som si istý, že veľa ľudí to cíti rovnako ako ja. Nič by ma nepotešilo viac, ako keby sa moje video dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí a pomohlo im oslobodiť ich od útlaku našej doby.

Excellence Award

Berbahagia (Šťastie)
Cahya Adhi Nugraha
Indonézia

Príbeh:
Malý chlapec sa ráno zobudí a začne prehrávať hudbu na svojom starom kazetovom rádiu, aby bolo ráno plné farieb a skrášlilo jeho dni. Staré rádio však prestalo fungovať. Napriek tomu chlapec šťastne tancuje, ako keby rádio hralo. Pripomína nám to, že v dnešných náročných situáciách musíme byť stále vďačný. Byť šťastný.

Special Encouragement Award

Pandemická kultúra
Maxime Bompois
Francúzsko

Príbeh:
Theo cvičil na toto vystúpenie mesiace. Konečne prišiel deň D, je pripravený. Všetko ide ako plánoval, ale keď sa rozsvietia svetlá, uvedomí si…

Komentár autora:
Nečakali sme, že vyhráme v tejto súťaži! Tanečnú časť sme filmovali mirrorless fotoaparátom, ale úvod sme natočil telefónom, pretože sme už fotoaparát nemali. Urobili sme všetko preto, aby bol zvuk v úvode znesiteľnejší a použili ruchy. Skutočne sme využili všetku našu energiu, aby sme všetko vytvorili sami, od choreografie po hudbu a sme radi a vďačný za to, že sa porotcom páčila naša práca!

Special Encouragement Award

Malý biznis
Brad Mackay
Spojené kráľovstvo

Príbeh:
Malý biznis sleduje dievčatko, ktoré objavilo svoju podnikavú stránku, po tom čo videla svoju mamu pracovať ako kľúčovú pracovníčku. Covid-19 bol húsenkovou dráhou pre všetkých zúčastnených, ale teraz musím premýšľať nad tým, ako z toho von! Ako znovu otvoriť krajinu a pomôcť ekonomike vrátiť sa tam, kde bola.

Komentár autora:
Počas minulého roku bolo náročné vidieť toľko ľudí bojovať a prispôsobovať sa novému spôsobu života, ktorý nás prevalcoval. Toto video je o tom, ako sme sa zblížili.

Special Encouragement Award

Pľúca
BIKRAM NATH
India

Príbeh:
Pľúca, časť je v nás a obrovská časť sú stromy. Tento príbeh je o chlapcovi, ktorý si zrazu uvedomí, že zo stromčeka sa môže stať obrovský strom. Uvedomuje si však aj to, ako jednoducho sa dá zoťať. Všimne si vysušenú rozpraskanú zem a uvedomí si, čo sa stane bez stromov. A tak začne vysádzať stromy. Ako roky plynú, stále vysádza stromy s vášňou a odhodlaním.

Komentár autora:
Nikon Photo Contest vďaka za príležitosť ukázať moju prácu. Úprimne ďakujem publiku za sledovanie môjho krátkeho filmu. Mojou skromnou prosbou pre divákov je, aby sadili viac a viac stromov.

Súťaž krátkych filmov – Nikon’s selection Award

Hlas oceánu
Rodrigo A. Domov
Brazília

Príbeh:
Hlas oceánu je posolstvo oceánu pre ľudstvo! Musíme sa naučiť spájať s oceánom, všetok život na našej planéte pochádza z neho! Stále zaobchádzame s oceánom a jeho tvormi tak, akoby to nebol náš problém. Musíme sa znovu spojiť, naučiť sa viac, musíme viac milovať oceán!

Komentár autora:
Rok 2021 je novou érou pre ľudstvo. Práve vstávame z veľmi ťažkého momentu v našom živote. Toto obdobie, ktoré sme strávili bez sociálnych kontaktov obrátilo naše zmysly k nám a k tomu, čo je skutočne dôležité. Naozaj dúfam, že odteraz budeme my, ľudstvo, pozerať na oceány, ako by sa malo a myslieť na neho ako na chov každého iného zvieraťa na tejto planéte, rešpektovať a ochraňovať ho tak, ako je potrebné. Hlas oceánu je ľúbostný list oceánu pre ľudstvo! Prosím, vypočujte ho…

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *