Nikon, Bentley a Golden Gate Bridge v 53 miliárd pixlovej fotografii!

Luxusnú značku áut Bentley snáď netreba ani predstavovať a podobne ani jeden z najfotografovanejších mostov na svete Golden Gate Bridge. Ten spája polostrovné mesto San Francisco s pevninou na severe. Ponad úžinu Golden Gate cez neho prejde denne vyše 120 000 áut. Tento architektonický a technologický skvost radia medzi 7 moderných architektonických divov  a Kalifornčania sú naň právom hrdí. Most bol vyfotený nespočetne veľa krát vďaka svojej architektúre a náladovým atmosféram, ktoré tú často vídať. Určite poznáte fotografie, na ktorých z hmly nad vodou trčia len vrcholky 227 metrov vysokých veží mosta.

foggy-sunrise-at-golden-gate-bridge-wallpapers-hd
Golden Gate Brodge v hmle, zdroj: https://www.museumofthecity.org/

Fotografiu, ktorú vám chcem dnes predstaviť, však možno označiť za unikát medzi komerčnými fotografiami, ktoré na tomto moste boli vyfotené. Práve v Bentley sa rozhodli, že využijú jedinečnosť mosta a spoja ju s jedinečnosťou svojich áut. Dali sa dokopy s komerčným fotografom Simonom Stockom. Ten využil na vytvorenie originálneho záberu špeciálne robotické panoramatické hlavy vyvinuté NASA pre fotografovanie povrchu Marsu. Po niekoľkohodinovej práci s fotoaparátmi Nikon D810 a objektívmi rôznych ohniskových vzdialeností od 300mm až po 1500mm sa dopracovali k 700 výsledným záberom s rozlíšením 53 miliárd (!) pixelov.

To však bol len začiatok práce. Nastal čas všetky tieto snímky spojiť do dokonalej panorámy, čo bol tak trochu problém. Most má totiž vo vetre výkyv aj 8,5m a problém bol tiež výkon počítača, ktorý mal také obrovské množstvo dát spracovať. Trvalo to niekoľko hodín, napriek tomu, že bol použitý najnovší a najvýkonnejší Mac PRO.

SanFranciscoBridge

No a výsledok? Na panoráme vcelku si ani nevšimnete, že na moste je nejaké auto. Do panorámy môžete ale zoomovať skrolovacím kolieskom myšky (jedným povoleným smerom) a zistíte, že na moste sa naozaj auto nachádza.

SanFranciscoBridge2

Ďalším priblížením zistíte, že ide o krásnu fotografiu krásneho auta v jemnom „panningu“.

SanFranciscoBridge3

Pri ďalšom priblížení vidíte, že auto šoféruje elegantne oblečený muž v okuliaroch.

SanFranciscoBridge4

A o čo vlastne ide? Ak by ste mali pochybnosti rozpoznať auto, gigapanoráma vám umožní zväčšiť vyšívané logo na koženej sedačke spolujazdca tak, že môžete počítať švy na výšivke. Bentley!

SanFranciscoBridge5

SanFranciscoBridge6

Chcete zažiť ten pocit veľkosti v malých detailoch? Vyskúšajte si to na vlastnej koži…, teda, na vlastnom monitore:

https://www.bentleymotors.com/en/apps/look-closer.html

Video o unikátnej stavbe Galden Gate Bridge vám priblíži neuveriteľné detaily o tejto stavbe.

Video o projekte a vytváraní gigapixlovej panorámy.

Pôvodný článok v AJ nájdete na dpreview.com.

Zdieľaj

2 komentáre

  1. Neskutočné, dajú sa tam fakt počítať stehy na vyšívanom logu. Neviem si predstaviť dosť dobre, ako sa dá toto dosiahnuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *