Najkrajšie siluety – vyhodnotenie 2. kola Fotky Nikonblogu 2024

Siluety bolo jedným z najúspešnejších súťažných kôl Fotky Nikonblogu. Na túto tému ste nahrali 535 fotografií, za čo sme vám veľmi vďační a tešíme sa z toho.

No ako to už býva zvykom, pri veľkej účasti je v súťažnom kole aj veľa kvalitných fotografií. Hovorí za to už fakt, že len do užšieho výberu sa dostalo rovno 100 fotiek! Z nich potom bolo pomerne náročné vyberať medzi tradičným poňatím siluet a medzi nekonvenčnými pokusmi, experimentmi a postupmi. Vyhodnotenie aj preto trvalo tak dlho, lebo som chcel, aby rozhodnutie dozrelo počas niekoľkých dní.

Je to prvý krát, keď sa mi tri miesta na postup do finále zdajú naozaj málo. Cítim, že by som potreboval v prípade siluet dvojnásobný počet. Ale pravidlá sú určené a tak s ťažkým srdcom musím niektorých uviesť len v užšom výbere, nie na stupienkoch víťazov a postupujúcich.

No a kto sa stal tento mesiac šťastným výhercom?

Foto: Jana Sedláková
Foto: Jana Sedláková
Foto: Jana Sedláková

Podľa pravidiel, ktoré mi umožňujú v prípade potreby vybrať nielen jednu fotografiu, ale sériu od jedného autora, v druhom kole do finále postupujú s vydarenými sériami Jana Sedláková za minimalistický prístup v čiernobielych siluetách s prehľadnou skladbou fotografié a umným spracovaním.

Foto: Martina Mlčúchová
Foto: Martina Mlčúchová
Foto: Martina Mlčúchová

Martina Mlčúchová za svoje nápadité farebné siluety v modernom prevedení.

Foto: Marta Vitáriušová

S individuálnom fotohgrafiou s krásnou atmosférou Marta Vitáriušová.

Výherkyniam srdečne blahoželáme, posielame malý darček a posúvame ich do finále o nádherný full frame fotoaparát Nikon Z f.

Nemôžem spomenúť všetkých 100 fotografií v short liste, lebo to už ani short list nie je. 😊 Ale na niektoré vás predsa len chcem upozorniť.

Foto: Ervin Horesnyík

Netradičné siluety zvierat na tmavom pozadí s pomocou ostrého protisvetla sú určite zaujímavým osviežením tohto kola. Autor Ervin Horesnyík ich nahral niekoľko a vidno, že ide o zámer, nie náhodu.

Foto: Halász Gizka
Foto: Jana Kováčová

Typovo podobné, krásne minimalistické fotografie nahrali do súťaže aj Halász Gizka a Jana Kováčová. Tvrdo bojovali o umiestnenie do prvej trojky.

Foto: Miroslav Jombík

S tradičnými street fotkami a siluetami sa prihlásil do súťaže aj Miro Jombík.

Foto: Peter Filakovský
Foto: Roman Borák
Foto: Robo Kučák

Zapadajúce slnko využili na efektné farebné siluetovky Peter Filakovský, Roman Borák, Rado Petruš či Robo Kučák.

Foto: Marek Mihálik
Foto: Milan Uhrín
Foto: Martin Babinský

Čiernobiele prírodné klasiky ponúkli Marek Mihálik, Milan Uhrín, Martin Babinský a veľmi pekná je aj minimalistická prírodno industriálna fotka fotka Martina Kučeru.

Foto: Martin Kučera

No to sú len niektoré fotografie, ktoré stoja za povšimnutie. Prejdite si celú galériu a vychutnajte si vaše diela.

Ja vám srdečne ďakujem, že ste sa toľkí zapojili do druhého súťažného kola. Zatiaľ to vyzerá na rekordný ročník Fotky Nikonblogu SK a dúfam, že v tomto trende budete naďalej pokračovať. Momentálne súťažíme na tému „Prebúdzanie“. Tešíme sa na vaše fotografie!

Galéria ostatných fotografií v „užšom“ výbere

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *