Nájdi 11 rozdielov: Nikon Z 8 verzus Z 9

10. mája 2023 som mal možnosť byť na predstavení nového modelu fotoaparátu Nikon Z 8. V momente, keď padlo embargo na informácie okolo nového prístroja, padla aj opona, ktorá zakrývala pre nás nachystané prístroje. Okamžite, ako sa mi dostal fotoaparát do rúk, potešil som sa. Ako som písal už pri uvedení tlačovej správy, bál som sa, aby s okresaním ceny Z 8 (1500 € menej v porovnaní s vlajkovým modelom Z 9) nebol príliš okresaný aj samotný fotoaparát. No bál som sa zbytočne.

Veľmi zjednodušene by sa dalo povedať, že Nikon odpílil batériový grip. 😊 Ale nebolo by to úplne pravdivé tvrdenie, niekoľko rozdielov medzi prístrojmi je a je ich 11. Neľakajte sa ale vopred, prvé tri sú priamo spojené s iným dizajnom.

1. Rozmery

Logický rozdiel. Nikon Z 9 má vstavaný grip s vertikálnym ovládaním s batériou s takmer dvojnásobnou kapacitou. V prípade potreby viete Z 8 použiť s dodatočným gripom s vertikálnym ovládaním. Výsledná výška Z 8 s prídavným batériovým gripom je však väčšia ako u Nikonu Z 9.
Rozmery Nikon Z 9: 149 x 149,5 x 90,5 mm
Rozmery Nikon Z 8: 144 x 118,5 x 83 mm

Napriek menším rozmerom, u Z 8 ostal zachovaný geniálny displej vyklopiteľný do všetkých smerov, aj pri snímaní na výšku.

2. Váha

Menšie rozmery, menšia batéria s menšou kapacitou = nižšia váha Nikon
Z 9 váži  1 340 g  s vloženou batériou a pamäťovou kartou, Z 8 910 g s batériou a pamäťovou kartou.

Váha je príjemná, pod 1 kg na čistý fotoaparát s batériou. Grip je o niečo vyšší ako u Nikonu Z 6 II, ktorý osobne používam a fotoaparát mi presne sadne do ruky. U Z 6 II som si na fotoaparát pripájal malý pomocný grip SmallRig. V prípade Z 8 už túto potrebu nemám.

3. Cena

Cena za telo Z 9 je v súčasnosti 5 999 €. Za Z 8 zaplatíte 4 599 €, čo je o rovných 1 400 € menej. Čo si myslíte, stojí to za to? 😊Zistite ďalšie rozdiely a urobte si záver.

4. Pamäťové médiá – karty

Kým Z 9 ukladá snímky a video v dvoch totožných slotoch na rovnaké karty typu XQD (CFexpress), Z 8 má jeden slot pre XQD (CFexpress) a druhý na bežnejšie a lacnejšie SD karty (SDHC a SDXC). Prítomnosť druhého (lacnejšieho) slotu vnímam ako veľké plus na cestách, keď potrebujete núdzovo pozháňať úložné médium. SD kartu dnes kúpite takmer všade, XQD karty sú omnoho nedostupnejšie a násobne drahšie.

5. GPS rozhranie

Z 9 má, u Z 8 absentuje. Je to aj logické, keďže kapacita batérie u Z 8 je nižšia ako u Z 9. Na druhej strane pomocou aplikácie Nikon SnapBridge viete k nafoteným snímkam priradiť GPS súradnice zo spárovaného telefónu.

6. Ethernet slot

Z 9 má štandardný ethernetový konektor pre priame pripojenie do siete, Z 8 nemá. Z 8 ale vie pomocou DRUHÉHO USB C konektora a ethernet redukcie fungovať v sieti obdobným spôsobom.

7. Batérie a výdrž

Z 9 má väčšiu EN-EL25 batériu ukrytú vo vstavanom vertikálnom gripe s vertikálnym ovládaním (Môžu byť použité aj batérie radu EN-EL18 a-d). Z 8 štandardnú EN-EL15c, ktorú poznáme z modelového radu Z 6 / Z 7. Výdrž Nikonu Z 9 na jedno nabitie batérie je 740 snímok, 340 u Nikonu Z 8. Tieto údaje treba brať s rezervou. Nikdy som nemal problém nafotiť na jedno nabitie batérií aj trojnásobne viac, ako je udávané podľa normy CIPA. Je tu možnosť pomocou vertikálneho batériového gripu MB-N12 zdvojnásobiť kapacitu batérie a zároveň rozšíriť aparát o vertikálne ovládacie prvky. Výsledná výška fotoaparátu s prídavným batériovým gripom je však väčšia ako u Nikonu Z 9.

8. Citlivosť AF

Čo sa týka zaostrovania, celý AF systém v zmysle počtu zaostrovacích bodov, zaostrovacích zón… je zhodný medzi oboma fotoaparátmi, no podľa technických špecifikácií je AF u Z 8 v znížených svetelných podmienkach dokonca o pol expozičného stupňa citlivejší – 7,5 EV u Z 8 verzus – 7 EV u Z 9.

9. Dĺžka nahrávaného videa

Z 9 dokáže natáčať video bez prerušenia 125 min, Z 8 „iba“ 90 min.

10. Komprimovaný formát HEIF

Nový formát, ktorý podporuje Nikon Z 8, u Z 9 zatiaľ chýba. Myslím si ale, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa s aktualizáciou firmvéru objaví aj u Z 9. Formát podobný štandardnému JPG no zachovávajúci vyššiu kvalitu obrazu – viac detailov, väčší dnamický rozsah. Ide o 10-bit ukladanie obrazu (v prípade JPG 8-bit).

11. Vylepšenie portrétu

Opäť funkcia navyše v prípade Z 8, no ako v predchádzajúcom prípade, aj tu si myslím, že sa s aktualizáciou firmvéru objaví aj u Z 9. Túto funkciu si potrebujem otestovať, aby som videl rozdiel, keď je aktivovaná. Nikon ju na svojich stránkach popisuje takto: Ušetrite čas pri postprodukcii úpravou nastavení už počas snímania. Funkcia vyváženia vzhľadu portrétu umožňuje jemne doladiť odtieň a jas. Efekt zjemnenia pleti zjemňuje vzhľad pokožky a zároveň udržuje oči a vlasy ostré.

Ja som našiel týchto 11 rozdielov. Viete ešte o nejakom? Ako ste vyhodnotili 1400 € cenový rozdiel. Mne to dáva zmysel. Za túto cenu nezoženiete prístroj, ktorý by priamo na kartu (bez nutnosti externého rekordéra) vedel natáčať 12-bit nekomprimované video v kvalite 8,3K/60p alebo 4,1K/120p. A to je len jedna kľúčová vlastnosť Nikonu Z 8. Všetko si preberieme v podrobnej recenzii, ktorú pre vás chystám. Ostaňte s nami!

Zdieľaj

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *