Na kovboja alebo BlackDog Double Strap

Už ste niekedy potrebovali fotiť naraz s dvoma fotoaparátmi? Ja áno a poznám veľmi veľa fotografov, ktorí sú na tom rovnako. Či už preto, aby nemuseli meniť objektívy, alebo chcú mať druhý fotoaparát ako zálohu po ruke, alebo z akýchkoľvek iných dôvodov. Na upevnenie dvoch fotoaparátov na telo tak, aby boli v pohotovostnej polohe, slúžia rôzne popruhy, vesty alebo remene. Dnes vám o jednom, ktorý už používam vyše roka, napíšem. A napíšem rád, lebo najprv som mu veľa šancí nedal. Po nejakej chvíli nepoužívania som sa k nemu vrátil a neľutujem. Tento slovenský ručný výrobok je čím ďalej tým lepší. Čítajte ďalej prečo. 

BlackDog Double Strap používam najmä vtedy, keď fotografujem rýchlu reportáž a nemám pri tom čas meniť objektívy. Samozrejme mám aj zoomy so širším rozsahom, ktoré by mohli nahradiť dva objektívy, ale keď fotografujete v horších svetelných podmienkach, neostáva vám nič iné, iba pracovať s pevnými svetelnými objektívmi so svetelnosťou f/1,8, prípadne aj vyššou. Vtedy už iná možnosť nie je. Buď budete objektívy meniť, alebo na jednom fotoaparáte budete mať širokouhlý svetelný objektív a na druhom fotoaparáte teleobjektív, alebo iné ohnisko s výbornou svetelnosťou. Podobne využijete Double Strap vtedy, keď potrebujete extrémne široký rozsah zoomu a vyskladáte ho z dvoch objektívov. Na jednom konci môžete mať zavesený fotoaparát s objektívom s ohniskom 24-70 mm alebo so širokouhlým objektívom 14-24 mm, na druhom napríklad svetelný reportážny teleobjektív s rozsahom 70-200 mm.

Tajomstvo obľúbenosti modelu BlackDog je v tom, že na jednej strane dobre vyzerá a dá sa skombinovať s ležérnym štýlom oblečenia a nevyzerá zle ani na svadobnom fotografovi v košeli a saku. Remeň je vyrobený z poctivej hovädzej kože a má príjemnú elegantnú patinu. Kovové prvky sú z patinovanej mosadze. Pracky, nity, či úchyty na ďalší fotoaparát vpredu sú zjednotené v mosadznom štýle.

Jediné súčiastky, ktoré sú plastové, sú Peak Design koncovky Anchor Links™, ktoré dobre poznáme z popruhov tejto značky. Veľmi rýchlym nakliknutím kotvičiek vieme fotoaparát v sekunde pripojiť k remeňu a podobne rýchlo ho aj sňať. Ako upevníte kotvičku k fotoaparátu, je na vás. Môžete kotvičku vsunúť do uška pre popruh. Ja kotvičku pripevňujeme k fotoaparátu zospodu ¼ štandardným závitom pomocou maličkej doštičky Peak Design Micro Anchor. Súčasťou balenia Double Strap sú už aj kotvičky, ale nie Micro Anchor. Ten je treba si zaobstarať osobitne.

Šírka popruhov je 40 mm, čo sa mi zdá na niektoré príležitosti už príliš robustné, ale BlackDog vyrába aj slim verziu Double Strap slim, ktorého remene sú 34 mm a hodia sa na menšie fotoaparáty alebo ak vám jednoducho skôr vyhovuje užší remeň.

Double Stap sa používa veľmi príjemne, teda aby som upresnil, čím ďalej, tým príjemnejšie. 😊 Je treba si na začiatku zvyknúť na tuhší chod remeňa, oproti dajme tomu Sun-Sniper alebo Black Rapid. Predsa len sa pracka lepšie šmýka po nylonovom materiáli ako po koži. Koža však nosením, používaním a tým, ako po popruhu posúvate fotoaparát  zmäkne a je poddajnejšia. Netreba sa nechať znechutiť na začiatku a dať tomu čas. Potom sa vám budete fotoaparát lepšie dvíhať bez zadrhávania či väčšieho odporu.

Dĺžka Strapu sa dá prispôsobiť prackami vzadu na chrbte, aby vizuálne nevadili na hrudi fotografa. Veľmi šikovne je vyriešené uchytenie koncov remeňov, ktoré boli doteraz viseli voľne vo vzduchu, prípadne boli upevnené pútkom. Ale tým že sa hýbete a pútko nie úplne tesne, padalo dole k pracke a potom sa konce vychyľovali a vyzerali na niektorých fotografoch ako krídelká. 😊 Teraz je uchytenie vyriešené skrutkovacím nitom. Konce remeňov krásne držia pri podkladovom remeni.

Ako som už spomínal, spracovanie je remeselne perfektné. Môžete sa spoľahnúť, že aj keď na neho zavesíte trebárs aj fotoaparát s objektívom 70-200 mm, udrží sa tam. Nosnosť kotvičiek je testovaná na oveľa väčšiu záťaž a popruh vyzerá byť ešte pevnejší. Vešať na remeň pevný 400 mm f/2,8 objektív už asi nebude praktické. Je už veľmi ťažký a zvyčajne sa s takýmto objektívom i tak fotí z monopodu alebo statívu. Na všetky reportážne zoomy, na ktoré je určený, Strap postačuje svojou silou a kapacitou.

BlackDog Double Strap môžem odporučiť všetkým, ktorí fotia rýchlu reportáž. Ja som ho používal pri fotografovaní svadieb, ale používam ho aj pri reportáži, keď fotografujem práce v sadoch a potrebujem kombinovať dve ohniskové vzdialenosti a nie je čas, aby som prehadzoval objektív. Ďalším dôvodom pre súčasné používanie dvoch fotoaparátov môže byť prostredie. V prašnom alebo vlhkom prostredí nie je vhodné snímať objektív dolu z bajonetu. Pre všetky tieto prípady tento trochu kovbojský, ale zároveň elegantný remeň odporúčam. Cena je síce vyššia, ale dostanete za ňu remeň, ktorý vám bude slúžiť doživotne a vekom bude stále len krajší a príjemnejší na používanie. 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *