Letí, letí, všetko letí, statív letí! Tak trochu netradičné využitie statívu

Statív je známe fotografické príslušenstvo. Používame ho, keď je málo svetla a hrozí roztrasenie záberu, ak by sme fotografovali „z ruky“. Zo statívu fotografujeme aj vtedy, ak chceme fotografie s extrémne dlhými časmi, alebo chceme fotografovať autoportrét… Pri svojom poslednom výlete v Chorvátskom Slunj Raztoke som však statív použil aj iným spôsobom. Pri viacerých scénach, ktoré som si chcel na pamiatku vyfotiť, som postrehol, že mi v popredí zavadzia nejaký porast alebo iná prekážka. Pomyslel som si, že by sa mi zišiel rebrík, aj keby mal len dve-tri priečky. Rebrík som nemal a tak som na špičkách s vysoko zdvihnutými rukami pomocou živého náhľadu skúšal zmeniť uhol pohľadu a zbaviť sa prekážajúceho popredia. Keďže mám od baletu veľmi ďaleko, vzdal som to. Napokon mi pohľad padol na statív zavesený cez plece a došlo mi to. Fotoaparát zdvihnem do výšky pomocou statívu a pomocou výklopného displeja u Nikonu D750 budem schopný ustrážiť kompozíciu fotografie.

stativ_netradicneĎakujem Michalovi Lindnerovi za fotografiu. 🙂

Tak sa aj stalo. Zdvihnutím fotoaparátu o meter sa mi výhľad uvoľnil tak, že som bol schopný fotografovať bez prekážok. Pre lepšiu ilustráciu pridávam fotografie vyfotené štandardným spôsobom i fotografie z takto použitého statívu. 🙂 Často to znamená rozdiel medzi vidím a nevidím. Tak čo, skúsite ho niekedy zodvihnúť nad hlavu?

DSC_5335Fotografia s prekážajúcim popredím.

DSC_5337Fotografia s použitím statívu zdvihnutého nad hlavu.

DSC_5317„Utopený potôčik“ v zeleni v popredí.

DSC_5320Odkrytý výhľad pomocou zdvihnutého statívu.

Zdieľaj

6 komentáre

    1. 🙂 áno, zabudol som upozorniť, že v takejto pozícii má statív s fotoaparátom výrazný pákový efekt a chce to určitú silu. Keď ste zvyknutí maximálne na selfie tyčku s mobilným telefónom, toto radšej neskúšajte. A áno, slnečná clona (ktorú ja mimochodom takmer nikdy nenosím) ochraňuje objektív v prípade kolízie. Ďakujem za upozornenie. 🙂

  1. Dobrý nápad. Statív so sebou bežne nenosím (asi začnem), ale slnečnú clonu a káblovú spúšť mám v brašni stále. Takže nabudúce vyskúšam, tiež sa mi nie vždy darí držať foťák and hlavou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *