Legendárne Nikon snímky

Významné výročia sú často spájané s rekapituláciou toho naj – lepšieho, krajšieho, pútavejšieho, zaujímavejšieho… Odkedy spoločnosť Nikon vyrobila svoj prvý fotoaparát, vzniklo nespočetné množstvo Nikon fotografií. Kvalitnejšie či menej kvalitné, dôležité je, aby robili radosť svojim autorom a tým pre ktorých sú určené, vytvárali pamiatky, vypovedali o dôležitých okamihoch. Stále sa zlepšujúca technika nenapĺňa len brašne profi fotografov, za toto obdobie sa stala súčasťou takmer všetkých domácností a vytvárala a každodenne tvorí aj naše spomienky. Nikon pri tejto príležitosti zozbieral 100 rokov príbehov, ktoré prostredníctvom svojich prístrojov umožnil ľuďom vyrozprávať. Aj tohtoročná súťaž Nikon kalendár 2018 povzbudila svojou témou fotografov zaloviť vo svojich archívoch a nájsť to najlepšie, čo sa im Nikonom podarilo kedy vyfotiť. Galéria sa naplnila množstvom fotografií a ja sa teším, že môžem byť súčasťou poroty a verím, že sa nám podarí nájsť skutočne výnimočné snímky.:)

Aj magazín Amateur Photographer pri príležitosti storočnice Nikonu pripravil výber ikonických snímok, ktoré sa stali legendárnymi. Zapísali sa do fotografickej histórie, menili svet a ľudské zmýšľanie. Poznáte ich aj vy?

David Doubilet: Danko Island (2011)
Nikon D3

David Doubilet patrí k najznámejším podvodným fotografom. Táto snímka pochádza z Antarktídy a zachytáva skupinu tučniakov súperiacich o miesto na ľadovci. Fotoaparát Nikon D3 mal chránený robustným a vodotesným podvodným púzdrom Seacam.


© David Doubilet / Getty Images

Steve McCurry: Afgánske dievča (1984)
Nikon FM2

Fotografia afgánskej školáčky z utečeneckého tábora v Pakistane patrí k najznámejším portrétom vôbec. Titulka National Geografic s touto snímkou sa stala ikonicky známou. Príbeh vzniku fotografie a jeho pokračovanie, keď po 17 rokoch McCurry ženu vyhľadal, aby ju opäť nafotil, si prečítajte na nikonbolgu.

© Steve McCurry / Magnum Photos

Robert H. Jackson: Vražda Lee Harvey Oswalda (1963)
Nikon S3

Táto snímka je dôkazom, že aj ikonické fotografie môžu byť nasnímané náhodne. Robert H. Jackson z Dallas Times-Herald bol na správnom mieste, keď majiteľ nočného klubu Jack Ruby zastrelil Lee Harvey Oswalda obvineného z vraždy Johna F Kennedyho. Sám bol prítomný aj pri tomto atentáte, ale vtedy mu fotografické „šťastie“ neprialo. V čase keď zasiahol prezidenta výstrel, menil Jackson vo svojom fotoaparáte film. Za snímku získal fotograf v roku 1964 Pulitzerovu cenu.

© Robert H. Jackson

Bob Martin: Majstrovstvá sveta v plávaní (2013)
Nikon D4

Bob Martin patrí k majstrom fotografom, ktorých práce upútajú aj tých, ktorí sa nezaujímajú v jeho prípade o športovú fotografiu. Keď počas majstrovstiev sveta v plávaní 2013 v Barcelone robili redaktori rozhovory s vyradenými súťažiacimi na okraji bazéna, zapli televízne reflektory, ktoré osvetlili kvapôčky vody vo vzduchu a tak mohla vzniknúť táto úžasná fotografia.


© Bob Martin

Steve Schapiro: Martin Luther King (1965)
Nikon S3

Hnutie za občianske práva v šesťdesiatych rokoch bolo udalosťou, ktorú často zaznamenávali médiá. Steve Schapiro sa rozhodol zachyť pochod za hlasovacie práva, ktorý viedol z mesta Selma v Alabame do hlavného mesta Montgomery akosi špeciálne, intímnejšie. Pochod sa stal epicentrom hnutia a tento pohlcujúci portrét Martina Luthera Kinga jednou z jeho najsilnejších snímok. Cítiť z nej charizmu, jednotu a silu hnutia meniť svet.


© Steve Shapiro

Jim Brandenburg: Ellesmere Island (1980)
Nikon F3

Fotografie bielych vlkov z ostrova Ellesmere v kanadskom arktickom súostroví patria k najznámejším prácam wildlife fotografa Jima Brandenburga. Počas expedície so psími záprahmi vzniklo množstvo nádherných snímok aj vďaka tomu, že si so svorkou vlkov vytvoril vzťah. Jedného dňa dokonca prišlo mláďa do Brandenburgovej blízkosti a začalo obhrýzať jeho šnúrky na topánkach. Jedinečnou sa stala snímka alfa samca skáčuceho na ľadovú ryhu pri love za potravou. Bolo to niečo dovtedy nevídané.

© Steve Shapiro

Nick Ut: Napalmové dievča (1972)
Nikon F

V časoch, keď pred vyše 45 rokmi vznikla táto dodnes notoricky známa fotografia hrozilo, že ju médiá odmietnu. Podľa interných pravidiel agentúry totiž nemohli byť uverejňované fotografie zobrazujúce nahotu. Sila príbehu však porazila pravidlá.
8. júna 1972 juhovietnamský vojaci zhodili kanistre s napalmom na územie obsadené severokórejskými silami. Výbuchy otriasli krajinou a malé dievčatko pocítilo oheň na svojej ruke. Strhlo zo seba šaty a kričiac bežalo preč, snažiac sa zachrániť si život… Kontroverzný obraz z malej vietnamskej dedinky sa stal pripomienkou brutality, hrôz a márnosti všetkých vojen. Autor fotografie Nick Ut vzal deväťročnú Phan Thi Kim Phuc aj s ďalšími deťmi do najbližšej nemocnice. Kim Phuc, ktorej bolesť a utrpenie pomáhalo zmeniť pohľad na vojnu vo Vietname, hovorí o snímke: „Mnoho ľudí ma videlo na fotke, ale málokto poznal môj príbeh. Som rada, že vďaka fotografii môžem teraz pomáhať aj ja.“

© Nick Ut / Associated Press

Joel Sartore: Floridský panter
Nikon D3

Tie najlepšie fotografie dokážu udržať vašu pozornosť a postupne odhaľovať svoje posolstvo, myšlienku, ktorú autor ukryl v snímke. V roku 2005 diagnostikovali Sartoreho manželke rakovinu. Zostal doma, aby sa staral o ich tri deti a myslel si, že jeho profesionálny život fotografa National Geographic skončil. Kathy sa však uzdravila a Joel sa mohol pustiť do práce. Vznikol projekt Photo Ark, ktorý pripomínal krehkosť a prchavosť života. Fotografoval portréty ohrozených druhov zvierat s nádejou, že pohľadom do očí jeho zvieracích modelov inšpiruje ľudí k ich ochrane.


© Joel Sartore / Getty Images

Stuart Franklin: Tankový muž (1989)
Nikon FE2

Fotografia ktorá obletela svet a stala sa symbolom vzdoru. Fotograf agentúry Magnum Stuart Franlkin bol svedkom udalostí, ktoré sa odohrali v máji 1989 v čínskom Pekingu. Námestie Nebeského pokoja zažilo protest proti slobode prejavu, tlače a proti korupcii. 4. júna vojská rozptýlili protestujúcich a obsadili foyer hotela, v ktorom sa nachádzali novinári, aby im zabránili v dokumentovaní udalostí. Franklinovi sa však napriek tomu podaril z balkóna vyfotiť statočný čin človeka, ktorý sa postavil do cesty tanku a vlastným telom mu bránil v ceste ďalej.


© Stuart Franklin / Magnum Photos

Galen Rowell: Dúha nad palácom Potala, Tibet (1981)
Nikon FE

Rowell bol už od detstva vášnivým horolezcom. Bol s prírodou spätý fyzicky aj emocionálne a toto spojenie sa podpísalo na charaktere jeho snímok. Dokázal zachytiť mimoriadnu krásu a dodať jej zároveň akýsi duchovný rozmer.


© Galen Rowell / Mountain Light / Alamy Stock Photo

Frans Lanting: Mŕtve stromy Camel Thorn (2011)
Nikon D3X

Územie nazývané Deadvlei (Mŕtve údolie) sa nachádza v Namíbii. Príroda tu vytvorila nádherné fotogenické miesto. Kedysi bolo na tomto území veľké jazero, ktoré začalo vysychať a na jeho dne vyrástli stromy. Zmenou podnebia stromy vyschli a slnko ich spálilo. Už stovky rokov v nezmenenej podobe dotvárajú krajinu.

Fotografiu pripomínajúcu skôr maľbu vytvoril Frans Lanting pri východe slnka. Teplé ranné svetlo dopadlo na červenkastú pieskovú dunu posiatu bielymi trávami, kým vyschnutá jazerná panva bola stále v tieni a odrážala farbu modrej oblohy.


© Frans Lanting / Lanting.com

Joe McNally: Pegasus (2003)
Nikon D1X

Joe McNally je fotograf známy svojimi technicky dokonalými portrétami nasvietenými dvomi zdrojmi svetla – z blesku a prirodzeným svetlom. O jeho práci s bleskami Nikon som pred časom písal aj tu na nikonblogu. Jeho najznámejšou fotkou sa však stala snímka bezpilotného lietadla pri východe slnka na leteckej základni námorníctva China Lake v Kalifornii. Fotografia sa objavila na obálke National Geographic. Bol to prvý príbeh v tomto časopise nasnímaný výlučne digitálne. McNally sa v tom čase rozhodol pracovať s D1X, pretože to bol prvý fotoaparát, o ktorom si myslel, že sa vyrovná Kadachromu. Otvoril tak v National Geographic dvere digitálnym zrkadlovkám a postupne aj ostatný fotografi prešli na digitálnu technológiu.

© Joe McNally

Zdroj:
www.amateurphotographer.co.uk

Súvisiace články:

Afgánske dievča – nedopovedaný príbeh fotografie

Tri krát Joe McNally s bleskami Nikon

Zdieľaj

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *