Afgánske dievča – nedopovedaný príbeh fotografie

Keď v roku 1984 fotografoval Steve McCurry v utečeneckom tábore v Pakistane portrét afgánskej školáčky, ani netušil, že práve táto snímka bude iná ako ostatné. Dievča ho hneď zaujalo, ale myslel si, že fotka sa mu nevydarila pre množstvo prachu v ovzduší a ruch, ktorý vytvárali ostatní obyvatelia utečeneckého tábora. Po vyvolaní sa vydavateľovi zapáčila. V júni 1985 sa dostala na obálku National Geographic a stala jeho najznámejšou titulkou.

sc000080f2

Najznámejšia titulka National Geographic z júna 1985.  Zdroj:  thepowerofthefrontcover.files.wordpress.com

Zelené oči, prenikavý pohľad a červená šatka na hlave. Obraz mladej utečenkyne, ktorý menil pohľad západného sveta na problémy vzdialených krajín, prinášal súcit a mnohých inšpiroval k pomoci utečencom. Podľa slov samotného autora, prínos fotografie bol nielen v estetike a úspechu fotky ako takej, ale v tom, že mnoho dobrovoľníkov začalo pomáhať utečencom, vznikli organizácie, ktoré vykonali mnoho užitočnej práce. V dnešnej záplave fotografií plných násilia je to zaujímavý príbeh, v ktorom hlavnú úlohu hrá krásna uhrančivá tvár mladej dievčiny.

afgrl_2_custom-3a3c521b56b7ca49fd179a5c7fec4f79bff34829-s800-c85

Afgánske dievča. ©Steve McCurry 

McCurry nasnímal dievča Nikonom FM2 s objektívom Nikon 105mm Ai-S f2.5 na farebný film Kodachrome 64. Po dlhý čas však jej identita bola neznáma aj samotnému autorovi fotografie. Jej tvár aj po rokoch oslovovala a vzbudzovala záujem, ale aj mnohé otázniky nad skutočným osudom ženy – utečenkyne. V januári 2002 sa vybral tím National Geographic späť do utečeneckého tábora, v ktorom snímka vznikla. Po niekoľkých falošných stopách, našli muža, ktorý dievča spoznal. Bola nažive. V polovici 90-tych rokov sa vrátila späť do Afganistanu. Po 17-tich rokoch sa tak McCurrymu podarilo znovu stretnúť s „afgánským dievčaťom“, ktoré ani netušilo o svojej „sláve“ a dopovedať jej pozoruhodný príbeh.

Sharbat Gula, Afghan girl, refugee camp near Peshawar, Pakistan, 1984, NYC15001, MCS1985002 K001 Her eyes have captivated the world since she appeared on our cover in 1985. Now we can tell her story. Afghan Girl: Found National Geographic, April 2002

Na prvej snímke si dievča zakrýva ústa. ©Steve McCurry 

Šarbat Gula nepozná presný dátum svojho narodenia. V 1984 mala asi 12 rokov a matne si spomína, ako ju ktosi, po jediný krát v živote, fotografoval. Jej tvár zostarla a zračia sa na nej stopy ťažkého života. Šarbatiny rodičia zomreli počas bombardovania Afganistanu Sovietskym zväzom, keď mala 6 rokov. So starou mamou, bratom a tromi sestrami ušli cez hory do Pakistanu a skončili v tábore Nasir Bagh na hraniciach Afganistanu a Pakistanu.

b2ec2b61-6559-4f9a-bb2b-235e6eb2b50d

Šarbat Gula s rodinou. ©Steve McCurry 

Asi ako 16-ročná sa vydala a mala tri deti – dievčatá. Štvrté zomrelo ako dieťa. Dúfa, že jej deti dostanú vzdelanie, ktoré ona nemohla dokončiť.

afghan-girl-found-cover2

Titulka National Geographic z apríla 2002. Zdroj: thepowerofthefrontcover.files.wordpress.com.

Súhlasila, aby ju McCurry opäť portrétoval. Oddaná moslimka s povolením manžela odhalila svoju tvár a nechala sa vyfotografovať bez burky. Tak ako vtedy, aj dnes na svet pozerá tými nekompromisnými, nezabudnuteľnými očami. A Steve verný klasickému konceptu opäť fotografuje na film a Nikon F6.

AFGRL-10004

Šarbat Gula v roku 2002. ©Steve McCurry 

Najnovšia fotografia Šarbat sa v médiách objavila v minulom roku v súvislosti s odobratím nelegálnych dokladov úradmi (NADRA). Podľa informácií žije vyše 40-ročná žena ako imigrantka v Pakistane.

inKuwaitin1991

Fotograf Steve McCurry.  Zdroj: petepixel.com

Zdroj:  https://stevemccurry.com
petapixel.com
https://en.wikipedia.org
https://ngm.nationalgeographic.com
www.dennikn.sk

Zdieľaj

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *