Keď sa spojí talent, usilovnosť a nadšenie malého chlapca. Josiah Launstein.

Keď niekto získa medzinárodné ocenenie Outdoor Photographer of the year, je to pocta.  Josiah toto ocenenie v kategórii do 14 rokov získal už druhý krát. A v uplynulom roku 2017 získal aj titul Wildlife Photographer of the year v presížnej súťaži wildlife fotografov organizovanej Národným múzeom v Londýne.

Mladý fotograf Josiah Launstein má pritom len 13 rokov!

Pre malého chlapca, bolo prirodzené, že začal zdieľať otcove a sestrine nadšenie pre fotografovanie divej prírody. Prvým učiteľom sa stal otec John, ktorý naučil svoje deti základy fotografovania, ale nechal ich, aby sami rozvíjali svoj pohľad a štýl. Poskytol im priestor pre vlastné pokusy a omyly a následne venoval spätnú väzbu v podobe povzbudivých a hlavne konštruktívnych pripomienok. Josiah dostal od otca základné informácie o expozícii, kompozícii a technické základy (field techniques), ale zostalo na ňom, aký zvolí uhol pohľadu, ktorý objektív si vyberie a ako nastaví fotoaparát, aby zachytil obraz, tak ako i ho predstavuje.

Najväčšia motivácia prišla, keď ako 7-ročný odfotil orliaka bielohlavého pri love rýb a doma zistil, že je na snímke zaostrený chvost miesto hlavy. Na otca sa obrátil s otázkou, čo má urobiť, aby sa to nestávalo. Od tej chvíle robil všetko pre to, aby boli jeho fotografie perfektné.

Launsteinovci si dokonca otvorili svoju vlastnú galériu (Wildlife Art Gallery) v Crowsnest Pass v juhozápadnej Alberte (Kanada). Predajom svojich fotografií si Josiah zarobil na vlastnú fototechniku a dnes fotí vyzbrojený Nikonom D7100 s teleobjektívom 200-500 mm f / 5,6.

Od roku 2015 sa mu podarilo získať niekoľko prestížnych ocenení zo súťaží pre wildlife fotografov, vystavovať víťazné fotografie v galériách a múzeách v rôznych krajinách.

Najnovšie, v januári 2018, bol vyhlásený za mladého outdoorového fotografa roku 2017. Stal sa vôbec prvým fotografom, ktorý tuto ocenenie získal už po druhýkrát.

Josiaha objavila aj spoločnosť Nikon a dostal ponuku natočiť krátky film o ňom a jeho wildlife a ochranárskej fotografii. V leta 2016 odcestoval John a Josiahom do Thajska, kde strávili dva týždne so štábom Nikon Asia a vznikol film “Neighbours – I AM MORE THAN YOU EXPECT” (Susedia – SOM VIAC AKO OČAKÁVATE) a film z nakrúcania “Making Of”.

Počas upršaného thajského dňa odfotil húsenicu motýľa s kvapkami vody s ktorou uspel a získal tretie ocenenie Wildlife fotograf roka.

Josiahova láska a obdiv k nádhernej kanadskej prírode, ktorá ho odmalička obklopuje, jeho pevná vôla v spojení s nadaním sú veľkou inšpiráciou. Možno aj jeho fotografie budú inšpiráciou pre vás.

Zdroj: www.launsteinimagery.com

A young Red Fox kit peers through the branches near its den as it waits for its mom to return in the last light of the day. Photographed in Waterton Lakes National Park, Alberta, Canada.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *