Keď fotografia pomáha k udržateľnosti: Potravinový odpad objektívom Silvie Bifaro

Je skvelé, keď ľudia využívajú výdobytky doby nielen pre vlastné potešenie či prácu, ale aj s cieľom vzdelávať ľudí, “otvárať im oči”, viesť k udržateľnosti a poukázať na chyby pri využívaní zdrojov našej Zeme. A fotoaparát je prostriedok na to ako vyšitý.

Aký je v tom rozdiel, či nafotíte štýlovú fotku jedla pre známu reštauráciu alebo fotku jedla pripraveného zo zvyškov, ktoré nájdeme v chladničke? Kým tá prvá je len reklamou, ktorá pomáha predávať čo najväčšie množstvo s cieľom vysokého zisku, tá druhá núti zamyslieť sa. Rozmýšľať, ako ja narábam s potravinami a aký má dopad moje správanie na životné prostredie. Ponúka možnosti, ako začať od seba a maličkosťami napomáhať k veľkým zmenám.

Food bloggerka a instagramerka Silvia Bifaro a nadšenec pre udržateľnosť potravín ClerkenwellBoy sa stretli pri spoločnom projekte. Seriál Lens on life hľadá nové cesty a prináša pohľady z novej perspektívy cez Nikon optiku.

Hodnota potravín, ktorými sa plytvá dosahuje každoročne miliardy Eur, pričom asi polovica pochádza z domácností.

Silvia Bifado pre projekt #Lensonlife

Silvia hovorí: “Spôsob akým sme žili, keď sme sa vyvíjali, kultúra v ktorej sme vyrastali, vzťah s rodičmi, súrodencami, hudba, knihy a filmy, ktoré nás ovplyvňovali, to všetko hrá úlohu vo formovaní nášho vnímania. Niekedy sa naše vnímanie mení pod vplyvom ľudí, ktorých stretávame. V tomto prípade ma inšpiroval ClerkenwellBoy, aby som viac pamätala na jedlo.

Nedošlo mi, aký veľký nepriamy vplyv na životné prostredie majú hnijúce zvyšky z mojej chladničky. Tým, že vyhodím polovicu lazaní, polovica emisií, ktoré vznikli pri výrobe, spracovaní, balení, preprave, skladovaní a varení jedla boli zbytočné. Naučila som sa, že redukavanie odpadu z jedla je jedna z najdôležitejších vecí, ktorú môžeme spraviť, aby sme zvrátili globálne otepľovanie.

Pre seriál #Lensonlife sme s ClerkenwellBoy vytvorili recepty bez odpadu a zoznam tipov, ktoré veríme, že budú inšpirovať k redukcii odpadu z jedál a uhlíkovej stopy.”

Silvia Bifado pre projekt #Lensonlife

Silvia fotografuje vo svojom domácom štúdiu a používa Nikon D850 s objektívom AF-S NIKKOR 50mm f/1,8G.

Inšpiratívne, čo poviete? Hlavne teraz pred Vianocami, keď všetci nakupujú hlava-nehlava, v obchodoch tlačia preplnené vozíky, akoby sa schyľovalo k vojne, alebo akoby nakupovali pre závodnú jedáleň. Jedlo má byť pôžitok pre chuťové bunky aj pre pohľad, ale aj vďaka tomuto projektu nezabúdajme, aký dopad má naše každodenné správanie na životné prostredie.

Recepty a tipy nájdete na Instagrame ClerkenwellBoy a  Silvia Bifaro.

Zdroj: blog.nikoneurope.com

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *