Juraj Vohnout: Banská Štiavnica

Priznám sa, že som na Banskú Štiavnicu tak trochu zanevrel. Moja predposledná návšteva (pred mnohými rokmi) vo mne nezanechala príjemné dojmy. Áno, bol som ohromený Geniom loci tohto mesta, jeho histórie a prírody okolo. No mesto a jeho pamiatky sa mi zdali byť v zanedbanom, takmer havarijnom stave. A tak trochu s malou dušičkou som knihu otváral, ako v nej fotky budú vyzerať. A ony tam vyzerajú super a nielen preto, že boli fotené Nikonom. 🙂 Zdá sa, že mesto (či štát) naozaj zapracovali na oprave a údržbe starých krásnych budov. Tak som sa s chuťou pohrúžil do fotografií a stručného textu.

Kniha je takmer štvorcového formátu so stranami 22 cm x 21 cm. Väzba je pevná a fotografia na obálke je pod matným laminom, kým názov je vyrazený zlatými písmenami. Pôsobí to luxusne, ale stále decentne, nie príliš gýčovo. Áno trochu tej ľúbivosti a trochu toho správneho gýču na obálkach fotografických kníh o mestách musí byť, aby zaujali čo najviac ľudí a záujemcov o kúpu.

Ak by ste chceli knihu mať / darovať v úplne decentnom prevedení do strohej business alebo klasickej knižnice, môžete ju vyzliecť z obálky. Ostane vám krásny matný modrý plátenný povrch s reliéfnou razbou. Kniha je tlačená na kvalitnom papieri Arctic Volume High White (150g) a má 176 strán.

Ak vám táto väzba a design sa zdajú povedomé, máte pravdu, knihu z tejto edície sme tu už na Nikonblogu recenzovali. Bola to kniha Slovensko od Eda Gensereka. A prezradím vám, že na stole mi už leží aj ďalšia kniha z tejto edície od vydavateľstva Tatrapress – Banská Bystrica. Aj o tej vám čoskoro napíšem. Vráťme sa teraz ale k našej Banskej Štiavnici. V Knihe nájdete veľa panoramatických fotografií, ktoré sú vytlačené cez obe strany. V takejto veľkosti si viete zábery naozaj vychutnať.

Je vidno že na knihe sa pracovalo dlho, resp. že sa vychádzalo z mnohoročného archívu autora. Ako on sám priznáva v závere knihy, aj keď nie je Banskoštiavničan, v Banskej Štiavnici trávi aj päť dni v týždni. A tak tu nenájdete svieže jarné zábery, horúce leto, farby jesene a aj zasneženú Štiavnicu. Výber fotografií a zalomenie knihy sú robené tak, aby ste sa pri jej listovaní bavili.

Panorámy striedajú polocelky mesta, ale aj jednotlivé budovy či architektonické detaily a rôzne zaujímavosti. Autor sa s vami vyberie aj do zaujímavých interiérov, niekedy aj do divných interiérov. Napríklad ten u divnej pani. 😊 Dostanete sa ale aj do kostolov, zámku, či do štôlne. Pozriete sa na tajchy z vtáčej perspektívy.

O západovky a východovky nie je v knihe núdza a pritrafí sa tu aj nočná fotografia.

Ak hľadáte skvelý darček, ktorý odprezentuje jedno z najkrajších miest Slovenska, našli ste ho. Kniha je navyše tlačená dvojjazyčne, takže ju môžete darovať aj priateľom čítajúcim v Angličtine.

O autorovi

Juraja tak trochu poznám, pretože je nielen aktívnym fotografom, ale zároveň majiteľom obchodu s foto technikou – Fotovideoshop v Banskej Bystrici. Miluje prírodu, hory, tradície a klasiku. On o svojom vzťahu k Štiavnici hovorí:

„V Štiavnici zažívam pocity, ktoré sa dajú len ťažko opísať. Zo svojho okna mám ako na dlani celý Trotuár, vežu radnice a Kostol svätej Kataríny. O niečo ďalej rad „kávičkární“, cukrární a čarovných obchodíkov s nezameniteľnou atmosférou a často aj neuveriteľným itinerárom.

Viem, že za desať minút môžem byt v Iese, na jednom z tajchov, na Kalvárii, alebo môžem sedieť‘ vo výkladíku obľúbeného baru. Viem, že sa tu cítim dobre, a viem, že na tomto mieste som už doma. Banská Štiavnica je láska na prvý pohľad a na cely život.

Ako povedal Sládkovič: Sú Jen dve fajty ľudí – tí, ktorí v Štiavnici doposiaľ neboli, a takí, ktorí sa do nej zaľúbili.“

Záver

Mňa kniha nakopla k návšteve Banskej Štiavnice a som rád, že som tam po rokoch bol. Štiavnica dnes vyzerá lepšie a niektoré ulice sú naozaj krásne obnovené. Má neuveriteľné čaro a určite sa tam skoro vrátim. Určite ste zaregistrovali, že 18. marca 2023 v Banskej Štiavnici vyčíňal veľký požiar, ktorý poškodil historické objekty v centre mesta. Časť z výťažku z predaja tejto knihy bude venovaná na obnovu týchto pamiatok.

Knihu si môžete objednať tu: https://bit.ly/45sxBZo 

Informácie o knihe

Názov: BANSKÁ ŠTIAVNICA 
Autor: Juraj Vohnout
Počet strán: 176
Väzba: tvrdá
EAN: 9788097177058
Jazyk: slovenský, anglický
ISBN: 978-80-971770-4-1
Dátum vydania: 31. august 2022
Vydavateľstvo:  TATRAPRESS SLOVAKIA s.r.o.
Rozmery: 22 cm x 21 cm

EKOLOGICKÝ PRODUKT PRE ZDRAVŠIU PLANÉTU

Ekologickým zmýšľaním sme dosiahli, že sa kniha BANSKÁ ŠTIAVNICA môže pýšiť enviromentálnym a klimatickým certifikátom. Tým sa zaraďuje medzi produkty, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Kniha dokazuje svoju jedinečnosť tým, že je vyrobená z FSC® certifikovaných materiálov a vznikla v súlade so zásadami trvalo udržateľného obhospodarovania lesov.

Je vytlačená klimaticky neutrálnou tlačou, jej výroba prispela ku globálnej ochrane životného prostredia. Tým podporila uznávané environmentálne projekty a stala sa klimaticky neutrálnym produktom (CO2).

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *