Júnové FotoVideo plné inšpirácií

Vyrastal som na foto časopisoch, na osobných stretnutiach vo fotoklube a na spoločných hodinách ČB fotografie v tmavej komore. Nie, nejdem nariekať nad prítomnosťou a spomínať na zlatú minulosť. To, čo malo prísť, prišlo, a to, čo malo odísť, odišlo. Nové technológie priniesli do sveta fotografie a zobrazovacích prostriedkov úžasné novinky. Vývoj neustále napreduje a otvára nové obzory a ponúka aj cesty, ako sa k nim dostať… A sú to rýchle cesty, rýchle zdieľania zážitkov s celým svetom a sám ich rád využívam. No stále viac zisťujeme, že niekedy sa oplatí aj spomaliť, niekedy sa oplatí spoľahnúť sa aj na analóg, nielen na vzduchom a káblami presúvajúce sa jednotky a nulky.

A preto ma teší, že stále existujú reálne tlačné foto časopisy (aj keď už len veľmi málo), fotoknihy, foto obrazy… Niečo, čo môžete chytiť do ruky, ovoňať, listovať na záhrade, terase, návšteve i v krčme. A to je aj časopis FotoVideo s viac ako 25 ročnou tradíciou. Jeho aktuálnym a dlhoročným šéfredaktorom je môj kamarát Rudolf Stálich, s ktorým sme nedávno boli v Londýne na predstavení Nikonu Z 8. O tom ale neskôr v časti venujúcej sa obsahu časopisu.

Väčšina špecializovaných foto / video časopisov s rozvojom internetu zanikla. Jedným z posledných mohykánov je práve FotoVideo. Čo ma veľmi teší, neuberá, ale pridáva na kvalite. Výborne prepája obsah a aktivity na internete s tlačenou verziou časopisu.

Napríklad už roky je známa jeho celoročná súťaž Fotograf roku. Tá beží na jeho internetových stránkach, ale výber najlepších fotografií z minulých kôl nájdete aj v časopise. A musím uznať že ide o veľmi kvalitnú súťaž sa kvalitnými vstupmi od čitateľov. Časopis a aj súťaž majú širokú základňu fanúšikov aj na sociálnych sieťach, zvlášť Facebooku.

Poďme ale k aktuálnemu číslu časopisu. Je to júnové číslo, v češtine červen 2023 😊
Ako prvý a „najdôležitejší“  článok spomeniem „Přichází Nikon Z 8, překvapení s vysokým potenciálem“ Ide o report Ruda Stálicha z našej spoločnej cesty do Londýna na predstavenie Nikonu Z 8. To sa dialo v Somerset House, kde práve prebiehala veľkolepá a slávna výstava fotografií Photo London. A tento článok vám tu so súhlasom Ruda aj celý ponúkam. Ďakujem Ruda.

Veľkou témou v júnovom čísle je tlač fotografií. Je to dôležitá téma aj v dnešnej digitálnej dobe. Po neblahých skúsenostiach so stratou veľkého množstva vzácnych fotiek, som sa aj ja rozhodol zálohovať svoje najcennejšie rodinné spomienky a snažíme sa robiť za každého roka alebo významnej dovolenky aj analógový výstup, najčastejšie v podobe fotoknihy. Táto téma ma zaujala a ešte som ju celú neprečítal, no teším sa na víkend.

Hlavný rozhovor ma nadchol a nielen preto, že hlavnou aktérkou v ňom je nikoňáčka Amy Shore, fotografka žijúca vo Veľkej Británii. Inšpiratívny rozhovor o fotografovaní automobilov, lifestylu a portrétov doplnený krásnymi a hodnotnými fotografiami, z ktorých je na prvý pohľad vidieť, že Amy to vie! Súhra vízie a techniky je príznačná, Amy hovorí, že „s Nikonom, s ktorým pracujem už tak dlho, som zžitá tak, že ani nemusím rozmýšľať o tom, ako ním fotiť. Je mojou súčasťou, mojou predĺženou rukou.“

Ako z drsného westernu vyzerá čiernobiela FotoEsej – basck stage z natáčania klupu „Švýcarák“, čo bola zaujímavá pozvánka na Fotoškoda FEST, v ktorej si zahral aj Kevin V. Ton.

Časopis sa venuje aj súťaži EISA Maestro, súťaži „Ukládej své fotky z cest do bezpečí“, recenziám zaujímavých kníh.

Ruda je klasik a tí stále uznávajú hodnotu klasického čiernobieleho aktu a ani v aktuálnom čísle FotoVideo nechýba, tentoraz od fotografa Angelo Purgert. Autor odpovedá na „tri“ otázky a dopĺňa odpovede fotografiami aktov, ktoré krásne odhaľujú formu a krásu ľudského tela a ukazujú neobyčajný potenciál čiernobielej fotografie v tomto klasickom žánri.

Petr Březina na 4 stranách v historickom „okienku“ odhaľuje vznik zrkadlovky.

Kto máte radi fotografie exotickej prírody, určite si na svoje prídete v rozhovore Rudolfa Stálicha a Jaroslava Horu „Proč bychom jako fotografové měli jet do Kostariky?“. Rozhovor je opäť doplnený o krásne fotografie plazov, vtákov a exotickej krajiny Kostariky.

Pred dovolenkovou sezónou vám môže prísť vhod aj článok s tipmi ako fotografovať na cestách. Opäť aj s doplnenými fotografiami z ciest Václav Křížeka, autora článku

Keďže som sa väčšinu svojho profesného života živil (a stále živím) fotografiou a popritom písaním, som šťastný, keď fototechniku recenzujú autori, ktorý to vedia a sú odborníci. To je čím ďalej výnimočné, pretože recenziami sa zaoberajú redaktori, ktorí reálne nikdy nefotili a je im jedno, či recenzujú vysávač, počítač alebo fotoaparát. To nie je ale prípad recenzie blesku Nissin MG-X: „Promyšlený koncept, nebo designérský výstřel do tmy?“ Vojta Hurych, autor recenzie a fotografií v nej, to naozaj vie. Text je odborný, ale živý a dôkazom použiteľnosti blesku sú nápadité a živé fotografie autora. Oba palce hore!

V časopise FotoVideo ešte nájdete mnoho ďalšieho, recenzie rôznej fototechniky, projektora, tlačiarní, dokonca telefónu alebo solárneho riešenia na cesty Agfa Power. Časopis má naozaj široký záber a to sa odzrkadľuje aj na jeho rozsahu ďalej neuveriteľných 100 strán.

Najradšej by som vám to tu všetko ukázal ale to nejde, pretože najlepšie bude, keď si zakúpite FotoVideo v stánkoch alebo si ho objednáte ku vám domov. Aj to sa dá. Do konca si ho môžete objednať aj v elektronickej podobe, ak vám to vyhovuje. Nuž a čo na záver? Teším sa na víkend, naplánované outdoor aktivity a na večerné čítanie júnového čísla FotoVideo. A nielen na čítanie, ale aj na vychutnávanie si krásnych fotografií. Časopis je naozaj pekne zalomený a kvalitne vytlačený. Pekný víkend vám!

Viac informácií a možnosť objednanie časopisu FotoVideo: https://www.ifotovideo.cz/

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *