Jednoduché riešenie na natáčanie videa Nikonom Z 8 pomocou SmallRig L-bracket

Prednedávnom som svoju pracovnú zostavu na fotografovanie a natáčanie videa musel vynoviť. Voľba padla na Nikon Z 8, ktorý ponúka bezkonkurenčnú kombináciu špičkových fotiek vo vysokom rozlíšení, bleskového zaostrovania a snímania a zároveň neuveriteľné video až do rozlíšenia 8K 60p.

Pri fotografovaní s Nikonom Z 6 II som bol zvyknutý používať  SmallRig L-bracket (L grip) a pri natáčaní videa SmallRig Cage (klietku), na ktorú som mohol pohodlne pripevniť hornú rukoväť, monitor, mikrofón a ďalšie príslušenstvo. Navyše ku klietke sa dajú pripevniť aj káble, takže sú chránené proti vykývaniu a zároveň sú pred poškodením chránené konektory na fotoaparáte.
Články o L gripe a klietke pre Nikon Z 6 II (všetky model Z 6 aj Z 7) si môžete prečítať tu:

Pevne, spoľahlivo: SmallRig pre natáčanie videa s Nikonom

Žiadna klietka hanby: SmallRig Cage

Na túto krásnu klietku som si musel počkať a tak som riešil alternatívnu zostavu pre video na pár týždňov.

Narazil som však na problém, že kým L grip bol na Nikon Z 8 k dispozícii pomerne skoro, na video klietky SmallRig sa čakalo niekoľko mesiacov. Zvlášť na tú, ktorú som si vyhliadol ja – dizajnovú “Night Eagle” Cage. 😊 Často klietku nesnímam z fotoaparátu a tak som chcel, aby bola nielen funkčná, ale aj pekná. O “Night Eagle” Cage vám ale napíšem nabudúce. Dnes vám napíšem, ako som prežil dva mesiace čakania na ňu a pritom som takmer plnohodnotne natáčal aj video. Fígeľ bol v tom, aké príslušenstvo som bol schopný na L grip nainštalovať, aby som mohol na fotoaparát pripevniť mikrofón a externý monitor.

Takto vyzerá nainštalovaný SmallRig L-bracket pre Nikon Z 8
Pohľad zo strany ukazuje možnosti pripojenia na zvislé rameno pomocou 1/4 statívových skrutiek

Na bočnú stranu (zvislé rameno) L gripu sa dajú pripevniť sánky pre blesk, tzv. Cold Shoe. Ide o veľmi primitívnu redukciu, ktorá sa pomocou ¼ skrutky pripevňuje na grip alebo kamkoľvek, kde je štandardný ¼ statívový závit.

Do sánok blesku som vložil malú guľovú hlavu opäť s možnosťou pripojenia príslušenstva s klasickým statívovým závitom. No a všetky dostupné monitory majú predsa statívový závit. Nie je tak problém na takúto guľovú hlavu pripevniť monitor.

Základná zostava na natáčanie videa je tak hotová. Samozrejme, keď potrebujeme nahrávať zvuk na diaľku bezdrôtovým prenosom, do Cold Shoe sánok nie je problém vložiť napríklad Rode bezdrôtový prijímač zvuku, ktorý je vybavený clipom kompatibilným so sánkami blesku Cold Shoe.

Výhody

Výhodou je samozrejme obstarávacia cena, ktorá je o polovicu nižšia, ako nákup plnohodnotnej klietky. Druhou výhodou bola pre mňa dostupnosť. Kým neboli k dispozícii plnohodnotné klietky, točil som s takouto zostavou.

Nevýhody

Chýba rukoväť na pohodlné držanie zostavy, či snímanie z nízkych polôh. Sánky na blesk (Cold Shoe), ktoré som inštaloval boli upevnené iba jednou skrutkou. Odporúčam typ , ktorý sa upevňuje pomocou dvoch skrutiek. Sánky tak nebudú rotovať pri väčšom zaťažení alebo dlhšom používaní.

Guľová hlava v sánkach blesku tiež nie je najpevnejšia a po čase používania sa uvoľňuje a monitor nechcene rotuje. Dá sa s tým žiť, len treba čas od času pritiahnuť upevňovacie skrutky aj samotnú guľu.

Zostava nemá riešenie na upevnenie HDMI káblov, aby ich a konektory fotoaparátu chránila pred vykývaním a poškodením.

Záver

Zostava L gripu SmallRig s malou guľovou hlavou a Cold Shoe sánkami splnila svoj účel. Nie je na stále používanie, ale na niekoľko týždňov čakania na plnohodnotnú klietku splnila účel. Viem si predstaviť vylepšenie tejto zostavy kvalitnejším uchytením monitora do sánok blesku na fotoaparáte, prípadne aj rukoväťou do sánok blesku a upevnenie monitora na rukoväť.

Takto by som naskladal SmallRig L-bracket zostavu, ak by som ju chcel používať nastálo, keďže som však vedel, že je na ceste klietka, vyhol som sa investíciám navyše a nekupoval som rukoväť ani držiak monitora do sánok Cold Shoe.

To by však znamenalo, že na sánkach blesku fotoaparátu by visela celá váha fotoaparátu, objektívu a mikrofónu a to som riskovať nechcel. S malým a ľahkým objektívom by to najpravdepodobnejšie šlo bez problémov. S väčšími objektívmi by som rukoväť do sánok blesku fotoaparátu radšej nepoužíval. V každom prípade toto je návod, ako núdzovo (alebo na občasné točenie) vyriešiť uchytenie monitora a mikrofónu pomocou L gripu SmallRig a jednoduchého príslušenstva.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *