Istota a plynulosť: Fluidná hlava Leofoto BV-20

Fluidné video hlavy na statív sú veľkým pomocníkom pri natáčaní videa. Umožňujú plynulo sledovať pohyb kamerou alebo fotoaparátom. Ak má fluidná hlava ale dobre poslúžiť, musí byť presná a plynulá. Zvyčajne to nejde bez poctivej váhy a zodpovedajúcich rozmerov.

Donedávna som používal menšiu fluidnú hlavu, ktorá mi vyhovovala váhou a rozmermi a až na malé skoky pri zmene pohybu alebo pri aretácii hlavy som si myslel, že je v pohode. Bolo mi ale povedané, že si mám vyskúšať poctivú fluidnú hlavu s rezervou v nosnosti. Jednoducho drahšiu video hlavu, ktorá má aspoň o 50% väčšiu oficiálnu nosnosť, ako je váha mojej zostavy. Tak som to skúsil a neľutujem to. Teda moja peňaženka áno :-), ale ja sa teším, pretože práca s kvalitnou fluidnou hlavou je radosťou a to nielen pri natáčaní, ale samozrejme aj pri spracovaní videa. Ak je video natočené plynule od začiatku, nemusíme ho dodatočne stabilizovať alebo softvérovo zjemňovať trhané pohyby. A tak dobrá video hlava robí to čo má, v princípe šetrí čas a peniaze pri samotnej tvorbe aj pri postprocese. Ja som teda siahol po hlave Leofoto BV-20s nosnosťou 15 kg. Pri mojej bežnej zostave okolo 5 – 7 kg by som mal mať spoľahlivé a pevné riešenie pre natáčanie videa. Ako sa osvedčilo v praxi?

V praxi

Hlava je postavená z hliníka, len na rukoväti nájdete robustnú gumu pre príjemné ovládanie pohybu hlavy. Matná čierna farba jej svedčí v kombinácii s matným povrchom ovládacích prvkov.

Všetko je pevné a presné. Nič tu nemá neprimeranú vôľu ani neprimerane tuhý chod. Hlavu na podstavu upevňujeme 3/8“ skrutkou a zaistíme poistnými skrutkami. V balení nájdeme rýchloupínaciu doštičku dlhú 13 cm s 1/4 a 3/8“ skrutkou na uchytenie kamery. Dĺžka QR doštičky umožňuje posúvať zostavu v hlave a vyvážiť si ju podľa potreby.

Rukoväť je možné namontovať z pravej i z ľavej strany podľa preferencie kameramana.

BV-20 má dve bublinkové vodováhy na presné vodorovné nastavenie hlavy pred prácou.

Statívová hlava má poistenú svorku úchytu QR doštičky a preto nevypadne ani po uvoľnení. Samotné osadenie a sňatie kamery z hlavy je veľmi jednoduché a rýchle. Stlačíte poistku na zadnej strane, vložíte kameru, povolíte poistku a dotiahnete páčku fixácie QR doštičky. Pre uvoľnenie a zloženie zostavy zo statívu je to opačne. Uvoľnenie aretačnej páčky, stlačenie poistky a uvoľnenie kamery. Tento spôsob mi vyhovuje viac ako klasické uťahovanie QR doštičky pomocou skrutky, no ak by niekto chcel, môže mať hlavu BV-20 aj s takýmto spôsobom aretácie QR doštičky.

Kým ľavou rukou nastavujete mieru odporu v oboch smeroch, pravou môžete pohybovať hlavou pomocou rukoväte a cítiť účinnosť vašich nastavení.
Nastavenie odporu a aretácie zvislého pohybu (tilt)
Nastavenie odporu a aretácie vodorovného pohybu (pan)

Hlava sa otáča (pan) neobmedzene v 360° a rozsah naklápania (tilt) je 90 až – 75°. Obidva pohyby, aj otáčanie aj sklápanie, možno prispôsobiť podľa váhy použitej techniky a osobných preferencií ovládacími prvkami na ľavej strane hlavy. Dedikovaným ovládačom môžete nastaviť mieru odporu vodorovného i zvislého pohybu a dedikovaným ovládačom ho aj v ľubovoľnej polohe stopnúť a aretovať.

Nastavenie "protiváhy" (intenzita návratu hlavy do vodorovnej polohy)

Na pravej strane je zas nastavenie „protiváhy“ . Tu si zvolíte, aby sa hlava v rôznych intenzitách vracala do vodorovnej polohy. Ak sa sila protiváhy vyrovná s váhou zostavy, hlava sa už do vodorovnej polohy nevracia.

Hlavu som používal s jednoduchšími video zostavami s ľahšími váhami, ale aj s plne origovaným Nikonom Z 8 a profi zoom objektívmi so svetelnosťou f/2,8. Hlava ani raz nezaváhala. Práca s ňou bola vždy plynulá a istá. Všetko na nej funguje ako má a ovládanie je navyše tak intuitívne, že maximálne na treťom točení ste už s ovládaním hlavy úplne stotožnení.

Záver

Niektoré produkty sú jednoducho dobré. Ľahko sa používajú, sú robustné, odolné a nemôžem si pomôcť, ale pri ich používaní máte jednoducho dobré pocity. Kvalitný produkt vo vás vzbudzuje dôveru a istotu. V konečnom dôsledku znamená nielen efektivitu ale aj radosť pri práci. A taká je aj fluidná video hlava Leofoto BV-20.

Na základe niekoľko mesačných skúseností ju vrelo odporúčam a verím, že mi bude ešte dlho slúžiť.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *