Inšpirujte ostatných. Foto v záhrade 2016

Je to už nejaký čas, čo sme prežili v Bratislavskej Medickej záhrade jeden príjemný deň venovaný fotografii. Bol to už šiesty ročník záhradnej fotopárty spojenej so zaujímavým programom, súťažou o hodnotné ceny a výstavou pre širokú verejnosť. Foto v záhrade 2016! Nikonblog.sk bol toho roku mediálnym partnerom a s podporou spoločnosti Nikon a PRO.Laika venoval do súťaže aj vlastnú cenu. Ja som bol opäť poctený a potešený pozvaním do odbornej poroty, ktorá vyhodnocovala a komentovala vystavené fotografie.

phoca_thumb_l_fvz_2016_14Vystavujúci fotografi a nadšenci, porotcovia a NOBAF.

Už dávnejšie som sa chcel s vami podeliť o zážitok, ale čakal som na video report, ktorý vám napovie viac o atmosfére podujatia. Pri takýchto outdoor aktivitách je samozrejme veľmi dôležité počasie. Pamätám si ročníky, keď sme si s organizátormi s úsmevom cez slzy vraveli, že by sme to mali premenovať na Foto v bažine.:-)  Našťastie toho roku nám bolo dopriate ideálne počasie. Slnko, pár oblakov a veľmi príjemná teplota. Napriek týždňu s dvoma sviatkami, ľudia prišli a prichystané siete sa zaplnili inšpiratívnymi fotografiami. Nebudem popisovať priebeh tejto parkovej výstavy a súťaže, o tom som písal už minule a môžete si prečítať aj report na stránkach organizátora podujatia NOBAF.sk.

Report Západoslovenskej televízie:

Chcem sa podeliť o svoj osobný pocit. Je to jedna z mála aktivít, ktorá je robená vyslovene z nadšenia, z lásky k fotografii. Nezávislá organizácia bratislavských fotografov je formálne zoskupenie ľudí (nezisková organizácia), ktorým fotka naozaj učarovala, ktorí si zároveň sadli ako ľudia. Je možné, že je to práve fotografia, ktorá spojila toľko rozdielnych ľudí. Tak či onak, nepoznám iné združenie (netvrdím, že nie je), ktoré nezištne venuje toľko energie, aby dalo priestor fotografom ukázať sa iným fotografom, nadšencom pre fotografiu, ale aj širokej verejnosti. Medická záhrada je jedným z najnavštevovanejších parkov v Bratislave. Táto úspešná aktivita pritom nezarába ani nemá ambíciu zarábať. Má svojich mediálnych partnerov, má partnerov, ktorí venujú ceny pre víťazov, ale organizátorom neprináša nijaký zisk. Pritom námaha a čas vynaložené na organizáciu a realizáciu sú enormné. A keď prídete ešte pred začiatkom výstavy, keď členovia NOBAFu vešajú siete, logá a umiestňujú odpadkové koše do okolia, vidíte len samé usmiate tváre. Aj preto tam tak rád chodím. Ak by som to mal zhrnúť, mám na to viacero dôvodov. Prvým je stretnutie s dávnymi známymi, s priateľmi, ktorí prepadli kúzlu „zmrazeného okamihu“. Druhým je inšpirácia autormi, ktorí prídu vystaviť svoje fotografie. Ešte sa mi nestalo, že by som z niektorého ročníka odišiel bez nejakého osobného objavu alebo pookriatia. Tretím dôvodom, prečo rád porotcujem na tejto výstave, je ohromná skúsenosť, ktorou každé porotcovanie a diskusia s odborníkmi je. Navzájom sa stále učíme novým pohľadom a odlišnej interpretácii. Na Foto v záhrade sa svojho času prvý krát zviditeľnila aj v súčasnosti v zahraničí veľmi úspešná mladá fotografka Mária Švarbová. Toho roku bola už v odbornej porote. Bol som vďačný aj za ďalšieho porotcu spoza našich západných hraníc, Víta Mádra.

phoca_thumb_l_fvz_2016_37Vít Mádr, jeden z porotcov

Opýtal som sa Radovana Mišíka, prezidenta organizácie, prečo každý rok investujú toľko energie a prostriedkov do organizovania Foto v záhrade.

Radovan Mišík: „Chceli sme pripraviť podujatie, na ktorom by sme zviditeľnili a ukázali práce neznámych fotografov. Začínajúci fotografi sú zvedaví na názor či už odbornej poroty, laickej verejnosti alebo ďalších vystavujúcich. Je skvelé, ak amatérsky fotograf verejne vystavuje svoje portfólio a jeho práce vidia stovky návštevníkov Medickej záhrady.

Je pravda, že  organizácia celého podujatia je celkom náročná – začína sa niekoľko mesiacov pred samotnou akciou a zahŕňa oslovovanie sponzorov, porotcov, účinkujúcich v rámci programu a samozrejme materiálne zabezpečenie celej akcie. To môžeme realizovať aj vďaka podpore našich prívržencov, ktorí nás každoročne podporujú 2% z daní. Chcem im za to srdečne poďakovať. Aj keď je príprava časovo náročná, v klube sú šikovní ľudia a keď sa každý podieľa na realizácii, dokážeme vytvoriť úspešnú akciu. Teší nás pocit, že napomáhame rozvoju amatérskej fotografie a možno objavíme budúcich svetoznámych fotografov. :)“

phoca_thumb_l_fvz_2016_36Mária Švarbová

Mária Švarbová (víťazka jedného ročníka, úspešná fotografka): „Ja som samouk, tým pádom som sa nevedela ohodnotiť, či to, čo robím a ako robím, je dobré. Preto som rada využila ponuku vystaviť fotografie pred všetkými a získať spätnú väzbu aj od odborníkov. Podarilo sa mi vyhrať, počula som názory, ktoré mi pomohli a tak trochu aj potvrdili, že mám pokračovať v mojej ceste. Pre amatéra na začiatku, ktorý nevie, či jeho fotky sú fajn, to je určite dobrý krok. Spoznala som tam aj teba a Michaelu Bosákovú, ktorí ste mi robili neskôr kurátorov na výstavách, čo ma tiež povzbudilo a pomohlo.“

Čo dodať? Len to, že NOBAFu a jeho Fotu v záhrade fandím a verím, že ešte pomôže ukázať sa a vyniknúť mnohým fotografom a mnohí strávia pri tejto akcii veľa inšpiratívnych hodín. Dovidenia nabudúce!

phoca_thumb_l_fvz_2016_08

A ešte predsa len posledná upútavka. Toho roku hlavnú cenu získal šikovný nadšený street fotograf Tibor Cibira. Mám veľmi rád jeho emotívne a pohybom rozmazané fotky z ulice, lebo páchnu človečinou. Budúci týždeň sa s Tiborom stretnem a vyspovedám ho, aby ste aj vy spoznali jeho tvorbu a pohnútky, ktoré vedú jeho kroky do ulíc. 🙂

Zdieľaj

Jeden komentár

  1. Podujatie ma moje sympatie. Vitalnost NOBAFu je obdivuhodna, nech im vydrzi co najdlhsie. S usmevom si spominam na spor so zdruzenim FOPA, boj o ochrannu znamku podujatia (c) Fotopark. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *