Foto alebo video? Oboje v augustovom čísle magazínu FotoVideo

Augustové číslo najznámejšieho českého časopisu FotoVideo sa venuje hneď niekoľkým rozhovorom.

Začína kameramanom Markom Blissom, ktorý spolupracoval s menami ako je Jan Svěrák, Tiago Guedes, Kevin Smith a ďalšími známymi menami z filmovej oblasti. Tesne pred revolúciou emigroval do Austrálie, kde študoval kameru a od roku 1994 je členom Austrálskej asociácie kameramanov. 

Zaujímavý rozhovor o práci Marka Blissa je doplnený bohatým obrazovým materiálom  fotografiami z filmov, ktoré natočil a na ktorých spolupracoval ale aj QR kódmi na tvorbu autora. Za zmienku stojí jedna z hlavných myšlienok Blissa: „Kamera ako taká by nemala byť príliš nápadná, divák by nemal vychádzať z kina s tým, že to bolo úžasne natočené, ale už si nepamätať príbeh.“

Na dvoch stranách nájdete čiernobiele reportážne fotografie z protestu a stretu demonštrantov s políciou prvého mája v Paríži od Tadeáša Plachého, člena Verum Photo.

Ani v augustovom čísle nechýba Nikon ambasádor, tentoraz fotograf divej prírody Roie Galitz, ktorého snímky obahatili časopisy National Geographic, Smithsonian a visia v mnohých galériách a múzeách. Roie získal takmer stovku medzinárodných ocenení za svoju prácu. O sebe hovorí, že je diplomatom ekológie a okrem ambasádorstva v Nikone je ambasádorom Greenpeace.

Okrem nádherných fotografií Roie tvorí aj filmy z divokej prírody. O svojej práci hovorí ako o ťažkej, často plnej rozčarovania, lebo prírodu neovládame. Ale zároveň svoju prácu miluje a je pre neho veľkou výzvou. Začínal pred 20 rokmi kompaktom, potom prvou zrkadlovkou Nikon D70 a dnes fotografuje na Nikon Z 9. Roie dnes organizuje aj fotografické expedície s malými skupinkami nadšených fotografov do top destinácií ako sú Špicbergy s ľadovými medveďmi, Kamčatka, Tanzánia, Antarktída a mnoho ďalších.

Na 6 stranách sa môžeme zoznámiť s uznávaným fotografom Jefom Kratochvílom. Spomienku k jeho nedožitým 80. narodeninám mu venoval šéfredaktor časopisu Rudolf Stálich a Jefov syn Antonín Tino Kratochvíl.

Časopis mapuje aj aktivity fotoklubov a tak nájdete v časopise informácie o chystaných festivaloch a nechýbajú informácie ani o foto výpravách Czech Photo Travel s Foto Škoda.

Vo fotografickom časopise nesmú chýbať ani recenzia fototechniky a príslušenstva. V auguste si môžete vo FotoVideo prečítať rozsiahly test cestovného statívu Gitzo GL2545T-82QD Traveler. Ide o kompaktný statív s ešte kompaktnejšou guľovou hlavou, ktorý Jiří Šebek zobral do Talianska, aby s ním fotografoval krásu Benátok, Toskánska a pobrežných scenérií.

Ďalšie recenzie sa venujú fotoaparátom, grafickým monitorom Eizo, akčnej kamere Insta360 GO 3, Notebookom na spracovanie obrazu a ďalším multimediálnym zariadeniam ako sú televízory, slúchadlá či dokonca čistič vzduchu. 😊 Nuž čo, toto všetko dnes patrí do digitálneho sveta a nemám s tým problém, ak aj takýto obsah pomôže fungovať časopisu.

Redakcia ostáva verná názoru, že fotka existuje aj v reálnej podobe a je dobré si ju nechať aj vytlačiť, či už ako krásny poster na kvalitný Hahnemühle papier alebo fotoknihu CEWE, ktorá dostala cez prázdniny vynovený softvér na úpravu a zlom fotoknihy.

Univerzálne doplnky k objektívom sú užitočnými pomôckami, ktoré objektív chránia (slnečné clony, kryty, obaly…), ale umožňujú aj jeho lepšie využitie zmenou optických vlastností: ohniska (telekonvertory) alebo vzdialenosti zaostrenia (reverzné krúžky, makro predsádky alebo medzikrúžky).

Marián Chytka otestoval na svojom Nikon e Z 9 rýchle úložné médium vhodné na rýchle fotografovanie športu a akcie i na natáčanie 8K videa. Na to jednoducho XQD karty nestačia. Na Dakare fotografoval na kartu Delkin Black CFexpress Type B. Zaujímavé čítanie doplnené peknými fotografiami Mariana z Dakaru.  

Nechýba ani pravidelné historické okienko Petra Březinu, ktorý tentoraz rozoberá otázku milovníkov klasiky – Existujú ešte nové filmové fotoaparáty?

Je jasné, že sa časopis zaoberá aj samotnými čitateľmi. Vyhodnotenie 8. témy VODA celoročnej súťaže FotoVideo – Fotograf roku 2023 na 8 stranách ukazuje najvydarenejšie zábery, ktoré ste do súťaže poslali.

Tretina augusta je za nami, dve ešte pred a tak je stále dosť času zájsť do novinového stánku alebo si objednať ôsme číslo časopisu FotoVideo a spríjemniť si dovolenkový či prázdninový čas. 😊 Ja som si ho stihol prečítať až po akčnej dovolenke a teším sa, že som si oddýchol aj takto.  

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *