Flow motion Rob Whitwortha

Keď ste už dávno neužasli nad tým, čo je možné pomocou moderných technológií, ale hlavne dobrého nápadu, plánovania a poctivej realizácie, tak dnes môžete žasnúť. Teda aspoň ja som zíral na výsledné video ako bager na tvrdú hlinu…

Rob Whitworth je fotograf a zároveň filmár, špecializuje sa na flow motion fotografiu. Sám tento žáner definuje ako mix slow a hyper motion s videom a častou zmenou pozície fotografa i ohniska (uhla záberu). Preto flow… Vo svojej práci je veľmi úspešný a oceňovaný okrem iných aj cenou BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), ktorá je britskou verziou Oscarov, či nomináciou na EMMY. Svojimi časozbernými videami na internete ohromuje množstvo ľudí. Pri jeho práci s výnimočným výsledkom mu pomáha fototechnika Nikon. Robovu brašnu zapĺňajú dve telá Nikon D810 a D3200, na ktoré nasadzuje objektívy AF-S NIKKOR 70-200mm f 2.8G ED VR II, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G, AF DX Fisheye-NIKKOR 10.5mm f/2.8G ED a jeho najobľúbenejšie AF-S NIKKOR 14-24mm f 2.8G ED a AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR.

Jedna zo snímok z pádu z najvyššieho mrakodrapu Burdž Chalífa vo videu o Dubai

Z Veľkej Británie sa presťahoval do Ázie aj preto, že Londýn pre neho nebol dosť zaujímavý. Prvé video o Bláznivej doprave v Hočiminovom meste (Saigon, Vietnam), ktoré zavesili na internet, malo za niekoľko dní milión videní. V práci pokračoval a dnes má za sebou niekoľko úspešných projektov a fascinujúcich videí z rôznych častí sveta pre významných klientov.

Pred uvedením nového modelu Nikon Z 7 sa Rob Whitworth stal jedným z fotografov, ktorí mali príležitosť si vyskúšať prácu s jeho prvými vzorkami. Vzniklo časozberné video s názvom Tokyo. Príbehom je cesta mladej ženy ulicami Tokia, ktorá vás prekvapí dynamickými zmenami i tým, kde a ako skončí. Rob neuveriteľným spôsobom prepája časozberné snímanie počas dňa i noci, zmenu uhlov záberu i pohyb zachytený v hyperlapsoch. Výsledok vás môže prekvapiť.

Poprechádzajte sa Tokyom zachyteným na Nikon Z 7.

A čo hovorí Rob Whitworth o  Nikone Z 7?

Nový Nikon systém je kombináciou menšieho mirroless tela a ovládania väčších DSLR fotoaparátov. Nejde pritom o kompromis. Tlačidlo ISO sa nachádza na pravej strane pri spúšti, čo umožňuje pohodlne meniť jeho hodnoty jednou rukou pri používaní gimbalu. Fotografi kladú veľký dôraz na objektívy a ich výber a je dôležité vedieť, ako z nich dostať čo najviac, využiť obrovské možnosti F-objektívov na novom systéme. Zaujímavé je tiež sledovať, čo prinášajú nové objektívy a to od rozlíšenia a optických kvalít až po ovládanie (napríklad plynulá zmena clony či ISO pomocou programovateľného zaostrovacieho prstenca.

„Moja práca je o snímaní a postprocese, o využití nových technológií a nových fotoaparátov. Je o hľadaní a objavovaní, čo je možné spraviť vo fotoaparáte aj v postprocese, od spracovania RAWov po dosiahnutie obrovského priblíženia. Prvý dojem vo mne zanechala vynikajúca kvalita fotografií, ostrosť až do rohov obrazu. Nový Nikon Z 7 umožňuje realizovať veľa práce priamo vo fotoaparáte, čo umožňuje pospájať scény do neskutočných pohybov, sú to veci ktoré predtým neboli možné.

Osobne neviem, čo z toho všetkého, čo môžete v Robových videách vidieť, je urobené priamo vo fotoaparáte a čo v postprodukcii, ale fascinuje ma, kam až sa dá posunúť súčasná digitálna fotografia, video a ich aplikácie. Vychutnajte si ich aj vy. :-O

Oficiálne stránky autora: https://www.robwhitworth.co.uk/

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *