Eduard Genserek: BANSKÁ BYSTRICA

„Má dobrý rez i cveng toto mesto. Drží ho v kurze jeho rýdzosť, pravosť, jeho nehasnúca sláva.“ Andrej Plávka

Pri recenzovaní knihy Juraja Vohnouta – Banská Štiavnica, sa mi dostala do rúk aj obrazová publikácia Banská Bystrica od nikoňáka Eduarda Gensereka. Nie je to náhoda, rovnako ako nie je náhoda, že majú rovnaký rozsah, dizajn i väzbu. : -) Vychádzajú totiž v rovnakom vydavateľstve TATRAPRESS SLOVAKIA a patria do rovnakej edície obrazových publikácií zachytávajúcich Slovensko, jeho mestá i prírodné krásy. Zatiaľ sú tri, no ich počet sa bude rozširovať.

Publikácia Banská Bystrica nie je prvou knihou o Bystrici od autora ale rovno štvrtou. Prvé dve boli farebné, pred troma rokmi som vám predstavil knihu čiernobielych fotografií Banská Bystrica – poézia svetla. V štvrtej knihe sa vraciame k farbe.

Kniha je takmer štvorcového formátu so stranami 22 cm x 21 cm. Väzba je pevná a fotografia na obálke je pod matným laminom, kým názov je vyrazený zlatými písmenami. Pôsobí to luxusne, ale stále decentne, nie príliš gýčovo.

Očakával som, že sa na obálke sa objaví nejaká západovka slnka nad Banskou Bystricou, ktorá pritiahne väčšinu bežných pozorovateľov fotografií, no Edo volil zaujímavejšiu alternatívu. Aby na prvý pohľad dokázal zaujať aj človeka, ktorý už pozná Banskú Bystricu, prípadne aj niektorú z jeho kníh, vyštveral sa do výšav a skomponoval chronicky známu hodinovú vežu s menej známymi a nedostupnými medenými sochami na historickej budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja. S rovnakým prístupom sa v knihe stretneme ešte niekoľkokrát.

Keď knihu vyzlečiete z prebalu, objavíte krásny matný červený plátenný povrch s reliéfnou razbou. 

V knihe sa pre edíciu charakteristicky striedajú panorámy mesta s polocelkom, detailom i zábermi z interiérov. Vidíme tak aj dovnútra pamätníka SNP alebo interiér dreveného artikulárneho kostola v Hronseku.

Autor vyráža aj do okolia, do prírody aj do okolitých miest a obcí, kde zobrazuje dôležité pamiatky. Dostávame sa tak do Španej Doliny, na Ľupčiansky hrad alebo Kalvársku horu Urpín. Nesmú tu chýbať dnes už takmer nevyhnutné zábery z vtáčej perspektívy. Niektoré fotil Edo z okolitých kopcov, iné zo dronu.

Chcel by som vám ukázať aj viac, ale to by ste si už knihu asi nekúpili. A ono to stojí za to, máte ju vo svojej knižnici, alebo ňou aj niekoho obdarovať. 😊 Popisy v knihe sú aj v angličtine a môže tak slúžiť aj ako darček zahraničnému kamarátovi či partnerovi. Teším sa na ďalšie knihy z tejto vydarenej edície a držím im palce.

O autorovi

Eda Gensereka pravidelným čitateľom Nikonblogu nemusím špeciálne predstavovať. Okrem predstavenia jeho kníh som s ním nedávno robil aj rozhovor, kde nájdete jeho komplexnejšiu tvorbu – Eduard Genserek: fotím, lebo fotenie je sólo projekt. Edove fotky boli viackrát ocenené, vyhral niekoľkokrát v súťaži žurnalistickej fotografie Slovak Press Photo a Czech Press Photo.

O knihe

Autor: Eduard Genserek
Počet strán: 176
Väzba: tvrdá
EAN: 9788097177065
Jazyk: slovenský, anglický
ISBN: ISBN 978-80-971770-6-5
Dátum vydania: 15. december 2022
Vydavateľstvo:  TATRAPRESS SLOVAKIA s.r.o.
Rozmery: 22 cm x 21 cm

Ekologický produkt pre zdravšiu planétu

Ekologickým zmýšľaním sme dosiahli, že sa kniha BANSKÁ ŠTIAVNICA môže pýšiť enviromentálnym a klimatickým certifikátom. Tým sa zaraďuje medzi produkty, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Kniha dokazuje svoju jedinečnosť tým, že je vyrobená z FSC® certifikovaných materiálov a vznikla v súlade so zásadami trvalo udržateľného obhospodarovania lesov.

Je vytlačená klimaticky neutrálnou tlačou, jej výroba prispela ku globálnej ochrane životného prostredia. Tým podporila uznávané environmentálne projekty a stala sa klimaticky neutrálnym produktom (CO2).

FSC® MIX C022120

Knihu si môžete objednať tu: https://www.tatrapress.shop/p/banska-bystrica

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *