Dva inšpiratívne rozhovory, dva testy a trojdielny návod pre zvládnutie AF z Nikonblogu.cz

Prešiel už nejaký ten čas odkedy som vám naposledy priniesol výber zaujímavých článkov Petra Lindnera. A tak vám dnes opäť ponúkam niekoľko tipov z Nikonblog.cz.

Dva inšpiratívne rozhovory

Trojitý Horiaci muž. Rozhovor s Marekom Musilom o fotografovaní troch festivalov Burning man

Petr sa s fotografom Marekom Musilom stretol v rušnej pražskej Kantýne, aby sa porozprávali o zážitkoch pri fotení unikátneho festivalu Burning Man v Spojených štátoch. Po prvej návšteve festivalu pred dvomi rokmi vznikla výstava Burning Man – Dust and Light, ktorú ste mohli vidieť aj v Nikon Photo Gallery. Minulý rok sa do nehostinnej nevadskej púšte vrátil znovu, aby nafotil viac fotografií v reportážnom štýle a získal dostatok materiálu pre pripravovanú knihu. Za ďalšími snímkami vycestoval aj na festival Africa Burn v Juhoafrickej republike a na izraelský Midburn.

Čítajte viac:

Trojitý Hořící muž. Rozhovor s Markem Musilem o fotografování tří festivalů Burning man

Musel som sa preučiť fotiť.“ Dakar 2018 v rozhovore s Jiřím Šimečkom

Mladý fotograf Jiří Šimiček je vďačný za dôveru, ktorú dostal a s ňou možnosť sa zúčastniť pretekov Dakar 2018 ako fotograf viac ako 50 súťažných posádok. V Južnej Amerike strávil tri januárové týždne, pracoval v extrémnych klimatických podmienkach, fotografie upravoval za jazdy a takmer nespal. Drsná súťaž a drsné podmienky pre všetkých zúčastnených.

Viac v rozhovore:

„Musel jsem se přeučit fotit.“ Dakar 2018 v rozhovoru s Jiřím Šimečkem

Dva testy

Rybí zoom“. AF-S Fisheye Nikkor 8–15 mm f/3,5–4,5E ED v teste Nikonblogu

Obraz z rybieho oka je špecifický, vhodný iba pre niektoré fotografické disciplíny. Sú ale situácie, v ktorých je žiadaný a svoje miesto vo výbave fotografa si určite dokáže obhájiť. Petr Lindner otestoval ani nie rok starú novinku od Nikonu AF-S Fisheye Nikkor 8–15 mm f/3,5–4,5E ED.

„Rybí zoom“. AF-S Fisheye Nikkor 8–15 mm f/3,5–4,5E ED v testu Nikonblogu

Vysoko svetelný „základný širokáč“: AF-S Nikkor 28 mm f/1,4E ED v teste Nikonblogu

S Petrom máme, ako sa zdá, spoločnú slabosť pre pevné sklá. V minulom roku sme sa dočkali novinky v portfóliu Nikon objektívov, 28-čky so svetelnosťou 1,4. Ak uvažujete nad kúpou svetelného širokáča, alebo len chcete mať prehľad o objektívoch Nikon, prečítajte si recenziu na stránkach Nikonblog.cz:

Vysoce světelný „základní širokáč“: AF-S Nikkor 28 mm f/1,4E ED v testu Nikonblogu

Trojdielny návod pre zvládnutie autofokusu

SOM | DSLR začiatočník. Skrotenie autofokusu

Súčasné digitálne zrkadlovky už od základných modelov ponúkajú výbornú kvalitu obrazu. Možnosť automatického nastavenia funkcií fotoaparátu je skvelou možnosťou pre laikov, neskúsených a, povedzme si pravdu, tak trochu aj lenivých fotografov. Ak chceme dostať zo svojho prístroja maximum, mali by sme si dať za cieľ naučiť sa ovládať funkcie aj manuálne. Pre začiatočníkov, ktorí chcú, aby výsledky ich fotenia boli stále lepšie, pripravil Petr trojdielny seriál o autofokuse, čiže automatickom zaostrovaní u digitálnych zrkadloviek a o tom, ako ho nastaviť a využiť v rôznych situáciách.

JSEM | DSLR začátečník. Zkrocení autofokusu – 1. díl

JSEM | DSLR začátečník. Zkrocení autofokusu – 2. díl

JSEM | DSLR začátečník. Zkrocení autofokusu – 3. díl

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *