David Yarrow: Amboseli & Dandora

Davida Yarrowa vnímam ako inšpiratívnu osobnosť , skvelého fotografa a správneho chlapa. Pár riadkov o ňom som napísal aj v nedávnom reporte zo stánku Nikon na Photokine. Jeho názory na fotku sú mi blízke a výsledné wildlife fotografie sa mi páčia. Sú fotené akýmsi street štýlom. 🙂 David je „najčerstvejším“ európskym Nikon ambasádorom. Tak ako všetci ostatní, aj on dostal priestor vytvoriť v spolupráci s Nikonom vlastný špeciálny projekt. Pri takejto príležitosti si väčšinou fotografi zvolia možnosť splniť si sen, dostať sa na nové neznáme miesta a priniesť originálne fotky. David sa rozhodol ísť po svojich vyšľapaných chodníčkoch a vydal sa na miesta, ktoré už dobre pozná. Keňu navštívil za posledných pár rokov už 25-krát. Zjednodušil tak prípravu celej výpravy a získal ďalšiu možnosť fotiť to, čo má najradšej.

David sa nerád škatuľkuje do roly wildlife fotografa. Je skôr fotografom, ktorý zachytáva emócie, odkrýva vzťah medzi ľuďmi a prírodou a jeho fungovanie v rôznych prostrediach. Aj preto sa cieľom cesty stali svojím charakterom dve úplne odlišné miesta jednej krajiny. Prvým bol rozsiahly národný park Amboseli, ktorý sa rozprestiera pod najvyššou africkou horou Kilimandžáro. Druhým cieľom bolo predmestie hlavného mesta Nairobi Dandora s obrovskou skládkou odpadu, ktorá ohrozuje životné prostredie a zdravie ľudí.

V Amboseli žijú stáda slonov, ktoré patria k najväčším na svete, ale je to tiež domov dnes už len malej skupinky 22 najohrozenejších slonov, pre ktoré sú typické kly dlhé až po zem. A práve oni boli Davidovou výzvou. Nafotiť slona, ktorý si hrdo nesie svoje kly, štruktúru zvráskavenej kože, jeho majestátny postoj a prirodzené správanie. Príroda je však nevyspytateľná a tímu nepriravila práve ideálne podmienky. Obrovské kaluže, premočený terén a močariny sťažovali cestovanie po krajine aj hľadanie slov, ktoré sa zvyčajne sústreďujú v suchom prostredí. A svetlo nebolo zďaleka ideálne.

Svoju fotovýbavu zvolil David tak, aby splnila cieľ, ktorým boli snímky vo vysokom rozlíšení vhodné na tlač v životnej veľkosti. Preto si vzal Nikon D850. Yarrow pri fotografovaní často využíva podhľad, tento uhol nechá vyniknúť majestátny postoj. Aj tentokrát fotil od zeme s pevnými objektívmi AF-S NIKKOR 200 mm f/2G ED VR II a AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED.

V Dandore mal Yarrow naplánované nafotiť členov miestneho gangu a jednu z najväčších a najproblematickejších skládok odpadu, tak aby pozorovateľa nútila zamyslieť sa nad ňou.

Pri portrétovaní zástupcu poručíka gangu na svoju D850 nasadil 35mm objektív (AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G), ktorý nechal vyniknúť drsné črty muža. Jeho chladný výraz odzrkadľuje život typický pre mužov z gangov.

Netypický výraz snímky skládky získal umiestnením mužov v čiernych oblekoch priamo na haldy odpadkov a vyvýšenou perspektívou. Fotil s nasadenou 105-kou (AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED).

Na projekte Davida možno vidieť, že do detailov pripravený projekt môže naraziť na úskalia, ktoré už na mieste nevieme ovplyvniť. Napriek tomu projekt Davida Yarrowa a Nikonu splnil svoj cieľ inšpirovať fotografov nájsť si svoju cestu a sprostredkovať krásy sveta, ale ukazovať aj tie odvrátené stránky, ktoré nás nútia zamyslieť sa. Navyše, po drsnejšom spracovaní fotografií do ČB formy sú obrázky naozaj pekné, napriek tomu, že, ako povedal David v jednom z videí, najkrajších slonov sveta zďaleka nefotili pri najkrajšom svetle. 

Davidova výbava pri fotografovaní projektu:
• D850
• AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G
• AF-S NIKKOR 200 mm f/2G ED VR II
 
• AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED

Kompletný rozhovor s Davidom Yarrowom o projekte nájdete na stránkach www.nikon.sk.

Zdroj: www.nikon.sk

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *