David Douglas Duncan, ďakujeme za všetko!

David Douglas Duncan, vojnový fotograf (Japonsko, Kórea, Vietnam…), advokát mieru i „osobný fotograf“ a priateľ Pabla Picassa, neúnavný propagátor objektívov Nikkor, zomrel vo veku 102 rokov 7. júna 2018.

Keď som túto informáciu v svetových médiách zaregistroval, prešli mnou zimomriavky. Hneď som si spomenul na niekoľko výročných videí, kde sa tento fotograf par excellence objavil či už sám osobne alebo hraný hercom v imidžovom výročnom klipe. Viem, že spoločnosť Nikon si tohto majstra fotografie veľmi váži, je mu zaviazaná a pokladá ho za veľkého priateľa. Hneď na to sa na globálnej stránke spoločnosti Nikon objavuje úprimná kondolencia a pripomenutie si Davida v jeho interview.

Náhoda (?), ktorá zmenila históriu Nikonu

Duncana s Nikkormi zoznámil v roku 1950, keď pracoval pre magazín LIFE, japonský fotograf Jun Miki a Duncan si pre dokumentovanie konfliktu v Kórei vzal práve Nikkor objektívy. Keď on i jeho priatelia videli výsledné fotografie, divili sa, aké sú ostré. Niektorí z jeho priateľov a kolegov si mysleli, že fotografuje svojím strednoformátovým prístrojom, no David mal so sebou „len“ malý kinofilm a na diaľkomernom prístroji pár Nikkor objektívov. Keď sa to dozvedeli kolegovia z médií a z foto brandže, boli užasnutí a tak sa začalo šíriť dobré meno Nikkor optiky aj v západnom svete. V magazíne LIFE vyšlo niekoľko článkov o fotoaparátoch Nikon a vynikajúcich objektívoch Nikkor. Japonsko bolo stále v období, keď sa spamätávalo z druhej svetovej vojny a táto popularizácia v krajinách západu mu veľmi pomohla. Stretnutie Duncana s Jun Mikim a Nikkor objektívmi nazýva samotná značka Nikon náhodným stretnutím, ktoré zmenilo históriu Japonského optického priemyslu.

Screenshoty zo slávnostného výročného klipu, ktorý príbehu Duncana venoval veľkú pozornosť.

Advokát mieru

Aj keď David Douglas Duncan sám bojoval v 2. svetovej vojne (a to ho pripravilo na drsné portréty a reálne fotografie pri dokumentovaní vojnových zón), po čase sa stal „advokátom mieru“ a vystupoval proti násilnému riešeniu konfliktov. Zvlášť za vlády Georga W. Busha. Na festivale Perpignan povedal žurnalistom:“Máte svoje fotoaparáty. Oni sú politickými zbraňami, musíte ich používať.“ (voľný preklad autora, zdroj thequardian.com).

Pre New York Times zas povedal, že stratil pocit veľkého významu fotografovať vo vojnových konfliktoch. Jediný význam mu dáva to, že ľudia, ktorí sú na frontovej línii, si to zaslúžia. „Zaslúžia si byť fotografovaní takí, akí sú, či sú zdrvení strachom alebo sú statoční, či sa ukrývajú v zákope alebo sa len smejú. Myslím si, že sa mi podarilo priniesť zmysel pre dôstojnosť na bojisko.“ (voľný preklad autora, zdroj NYTimes.com)

S Nikonom F a 200mm Nikkor objektívom počas dokumentovania konfliktu vo Vietname.

Podľa magazínu TIME patrí David Douglas Duncan k najlepším fotografom konfliktov vôbec a nielen to, svojimi intímnymi a neformálnymi fotografiami Pabla Picassa (svetoznámeho španielskeho maliara a umelca), či fotografiami Richarda Nixona (prezidenta USA) a ďalších významne ovplyvnil generáciu žurnalistov a fotografov. (Voľný preklad autora, zdroj time.com)

Na záver…

Osobne prajem pánovi fotografovi David Douglas Duncan, aby sa zhora pozeral na čo najmenej vojnových konfliktov a aby sme my, tu dole, mohli fotiť čo najviac inšpiratívnych osobností, akou bol jeho osobný priateľ Pablo Picasso. Chcem poďakovať za jeho prácu, pravdu a otvorenosť a za Nikon samozrejme aj za celoživotnú spoluprácu.

A skončím citátom:
„Môj vzťah s Nikonom je ďaleko viac ako priateľstvo. Priateľstvo môže byť chvíľkové (príležitostné). Toto však nie je na chvíľu, to je navždy.“ David Douglas Duncan
(voľný preklad autora, zdroj nikon.com)

“My relationship with Nikon is far more than friendship. Friendship can be casual. This is not casual. This is forever.” David Douglas Duncan

Fotografie: Nikon corp.

Zdroje informácií:

theguardian.com

nytimes.com

time.com

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *