Dávid a Goliáš: Nikon predstavuje najmenší širokáč a najväčší portréťak

Dnes je veľký deň. Nikon dnes predstavuje pre fotoaparáty radu Z zatiaľ svoj najväčší portrétny objektív s pevným ohniskom a zároveň predstavuje aj svoj najmenší širokouhlý objektív. Obidva objektívy sú určené pre full frame (FX) formát, ale samozrejme plne fungujú a sú kompatibilné aj s APS-C formátom (DX). Kým u najmenšieho a najľahšieho objektívu NIKKOR 26 mm ide v prvom rade o kompaktnosť a diskrétnosť, u rýdzo profesionálneho objektívu NIKKOR Z 85 mm ide o maximálny optický výkon a estetiku podania obrazu.

Jedna vec je bezprecedentná kresba objektívu, čistota, kontrast obrazu a sýtosť farieb, a druhá je hladké krémové podanie rozostreného okolia okolo portrétovaného objektu. Takzvaný bokeh je pre niektorých fotografov kľúčovou charakteristikou portrétneho objektívu a pre jeho charakter sú ochotní upustiť aj z požiadaviek na kresbu objektívu či ďalšie jeho kvality. Aj ja som bol taký. U tohto portrétneho objektívu nebudete musieť upúšťať od ničoho. Kresbu aj bokeh budete mať na najvyššej úrovni. Som veľmi zvedavý, aké portréty vzniknú pomocou tohto objektívu a veľmi sa teším na jeho testy. Teším sa ale aj na mini spoločníka na potulkách ulicami alebo na cestách. Vďaka jeho kompaktným rozmerom sa môže stať dennodenným objektívom a s takým Nikonom Z fc by mohol byť kombom, ktoré môžete nosiť celý deň na krku alebo ho strčiť do vrecka bundy. Nech sa páči tlačová správa.

PROFESIONÁLNY PORTRÉTNY OBJEKTÍV NIKKOR Z 85MM F/1.2 S

Amsterdam, Holandsko, 7. februára 2023: Spoločnosť Nikon dnes rozširuje svoj sortiment vysokovýkonných objektívov radu S o objektív NIKKOR Z 85mm f/1.2 S. Vďaka mimoriadne vysokej svetelnosti f/1,2, nádhernému bokehu a neuveriteľne presnému automatickému zaostrovaniu je tento mirrorless objektív radu Z dokonalým portrétnym objektívom s pevnou ohniskovou vzdialenosťou.

NIKKOR Z 85mm f/1.2 S je optimalizovaný s ohľadom na pozoruhodnú schopnosť bajonetu Nikon Z sústrediť svetlo a ponúka neuveriteľný jas a detaily. Otvára nové možnosti tvorivej kontroly a poskytuje fotografom príležitosť nanovo objaviť možnosti portrétneho objektívu.

Veľkolepá rozlišovacia schopnosť tohto profesionálneho portrétneho objektívu umožňuje majstrovskú reprodukciu tónov pleti a jemných detailov odevov či mejkapu. Vďaka kombinácii s mimoriadne malej hĺbky ostrosti objektívu a krémového bokehu snímky získavajú trojrozmerný vzhľad. Samotný bokeh je jednoducho ohromujúci: dokonale zaoblený, plynulo odstupňovaný a bez viditeľných aberácií dokonca ani okolo bodových svetelných zdrojov. Tých, ktorých kreatívna vízia zahŕňa dramatické protisvetlo, poteší kontrastný a čistý obraz bez reflexov a závoja aj pri snímaní v silnom protisvetle.

Automatické zaostrovanie je precízne a umožňuje fotografom s istotou čeliť výzvam pri fotografovaní s clonou f/1,2 a pracovať s hĺbkou ostrosti tenkou ako čepeľ. Ovládacie prvky sú plne prispôsobiteľné a ľahko dostupné, čo je ideálne, keď chcete snímať bez prerušenia očného kontaktu s objektom. Odolné telo objektívu je navyše spoľahlivo utesnené s cieľom zaistiť, aby mohli fotografi pracovať bez obáv o objektív hoci aj v prašnom prostredí či premenlivom počasí.

Zurab Kiknadze, produktový manažér spoločnosti Nikon Europe, hovorí: „Tento 85 mm portrétny objektív je skutočným medzníkom v našom rastúcom portfóliu výnimočných objektívov s bajonetom Nikon Z a svetelnosťou f/1,2. Vzhľadom na extrémnu svetelnosť a neuveriteľnú rozlišovaciu schopnosť ide o typ objektívu, pre ktorý bol bajonet Nikon Z vytvorený. Už teraz sa neviem dočkať, keď uvidím výsledky úžasnej práce, ktorú majstri svojho remesla vytvoria s týmto objektívom v nasledujúcich rokoch.“

Súhrn kľúčových vlastností: NIKKOR Z 85mm f/1.2 S

Klasická ohnisková vzdialenosť 85 mm: pre módne a umelecké portréty, ako aj redakčné a eventové portréty.

Mimoriadne vysoká svetelnosť f/1,2: umožňuje vynikajúcu tvorivú kontrolu pri akomkoľvek svetle. Fotografi môžu pracovať s mimoriadne malou hĺbkou ostrosti a izolovať aj tie najmenšie detaily.

Nádherný bokeh: zaoblená clona s 11-lamelami a pokročilá optická konštrukcia prinášajú výrazný, jemný a krémový bokeh, ktorý je dokonale zaoblený a plynulo odstupňovaný, bez výskytu aberácií dokonca ani okolo bodových svetelných zdrojov.

Optika radu S: fenomenálna rozlišovacia schopnosť pre detailnú a presnú reprodukciu odtieňov pleti, vzorov a textúr. Objektív prináša výnimočnú čistotu farieb a kontrast v celom obrazovom poli.

Oslobodzujúca čistota obrazu: špeciálne šošovky a antireflexná vrstva Nano Crystal Coat od spoločnosti Nikon regulujú rozptyl svetla a zabraňujú vzniku reflexov, odrazov a závoja.

Precízny multi-focusing system: dve skupiny prvkov objektívu sa pohybujú v presnej synchronizácii, aby udržali objekt ostrý, aj keď sa voľne pohybuje.

Podmanivý filmový charakter: mimoriadne malá hĺbka ostrosti a ohromujúci bokeh robia z tohto portrétneho objektívu pri filmovaní dokonalú voľbu na zábery zblízka. Tvorcovia videosekvencií získajú tiché automatické zaostrovanie a presné ovládanie clony.

Prispôsobiteľný: tlačidlu L-Fn a nehlučnému ovládaciemu prstencu možno priradiť rôzne funkcie.

Odolný: odolné telo je v oblasti spojov tubusu a tlačidiel spoľahlivo utesnené – a gumené tesnenie zabraňuje vniknutiu prachu, nečistôt alebo vlhkosti do bajonetu objektívu. (Nie je zaručené, že objektív bude odolný voči prachu a kvapkajúcej vode vo všetkých situáciách a za každých podmienok.)

Očakávaná cena objektívu: 3 349 €

Dostupnosť: koniec marca 2023

A takto krásne vyzerá aktuálna zostava Nikon Z fotoaparátov a NIKKOR Z objektívov v súčasnosti k februáru 2023. 🙂

KOMPAKTNÝ ŠIROKOUHLÝ OBJEKTÍV NIKKOR Z 26mm f/2.8

Amsterdam, Holandsko, 7. februára 2023: Spoločnosť Nikon dnes predstavuje najtenší a najľahší kompaktný plnoformátový objektív radu Z v histórii. Tento širokouhlý objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou je vďaka všestrannej 26 mm ohniskovej vzdialenosti, krátkej minimálnej zaostriteľnej vzdialenosti a ostrej optike NIKKOR Z pripravený na veľké nápady.

Tento supertenký a ľahký širokouhlý objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, hmotnosťou približne 125 g a dĺžkou približne iba 23,5 mm je skvelý na kreatívne fotografovanie na mieste diania. Je taký nenápadný, že nanovo definuje diskrétnosť. Dokonca ani pribalená bajonetová slnečná clona objektívu nepridáva príliš na veľkosti, pričom na ňu možno nasadiť 52 mm filter a dosiahnuť tak ešte kreatívnejšie možnosti. Napriek svojej minimálnej veľkosti má tento objektív naozaj odolnú konštrukciu – bajonet objektívu je kovový a tubus objektívu a všetky pohyblivé časti sú utesnené, aby boli chránené pred prachom a kvapkami vody.

Objektív NIKKOR Z 26mm f/2.8 je vo svojom živle pri snímaní pouličných scén, interiérov a v ďalších prostrediach, a umožňuje fotografom premeniť každý okamih na kreatívnu príležitosť. Široký bajonet Nikon Z v kombinácii s vysokou svetelnosťou objektívu f/2,8 prinášajú skvelý výkon v slabom svetle a fotografi môžu použiť kratšie časy uzávierky na zmrazenie akcie bez zníženia jasu snímky. Pri práci na kratšiu vzdialenosť je obraz ostrý aj keď je fotoaparát vzdialený iba 20 cm od objektu. Na krátku vzdialenosť možno zvýrazniť bokeh a dosiahnuť efektné rozostrenie pozadia. Tvorcovia videosekvencií a vlogeri môžu využiť široké zorné pole objektívu a potlačenie zmeny uhla záberu pri zaostrovaní na snímanie skvelo vyzerajúcich záberov, ideálnych pre všetko, od širokých panoramatických záberov až po rozhovory, ktoré zachytávajú charakter daného miesta.

Zurab Kiknadze, produktový manažér spoločnosti Nikon Europe, hovorí: „Tento nádherne všestranný objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou je tým najtenším objektívom v našej súčasnej ponuke, ale vďaka odolnej konštrukcii ide o nefalšovaný objektív radu NIKKOR Z. Jeho kompaktné rozmery a stabilný výkon z neho robia atraktívneho kandidáta pre fotografov, ktorí hľadajú diskrétneho spoločníka a skvelý objektív na bežné používanie. Ponúka priaznivý pomer ceny a výkonu a predstavuje vynikajúci doplnok každej výbavy.”

Súhrn kľúčových funkcií: NIKKOR Z 26mm f/2.8

Najtenší plnoformátový širokouhlý objektív pre fotoaparáty radu Nikon Z: váži približne iba 125 g a má dĺžku približne 23,5 mm. 

Vynikajúce snímanie zblízka: najkratšia zaostriteľná vzdialenosť iba 20 cm umožňuje snímanie zblízka a s otvorenou clonou umožňuje používateľom zvýrazniť bokeh na dosiahnutie krásne rozostreného pozadia.

Odolný: kovový bajonet objektívu dodáva tomuto tenkému objektívu bezpečnú pevnú konštrukciu. Tubus objektívu a všetky pohyblivé časti sú utesnené proti prachu a kvapkám vody. (Nie je zaručené, že objektív bude odolný voči prachu a kvapkajúcej vode vo všetkých situáciách a za každých podmienok.) 

Skvelý na videosekvencie: široké zorné pole a potlačenie zmeny uhla záberu pri zaostrovaní zaisťujú, že používatelia môžu jednoducho snímať skvelo vyzerajúce zábery. 

Prispôsobiteľný ovládací prstenec: nehlučný a plynulý ovládací prstenec možno nastaviť na ovládanie citlivosti ISO, clony, korekcie expozície a ďalších parametrov.

Pripravený na filtre: 52 mm filtre je možné nasadiť na pribalenú bajonetovú slnečnú clonu objektívu.

Očakávaná cena objektívu: 589 €

Dostupnosť: koniec februára 2023

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *