Create Your Light: Neštylizované rodinné momentky s Nikon Z fc!

Čo s a stane, ak objektom fotografovania je vaša rodina, ktorej súčasťou je delfín? V 22. téme #CreateYourLight sa s mirrorless fotoaparátom Nikon Z fc a fotografom divokého oceánu Georgom Karbusom vydáme do nádhernej prírody v okolí Lahinch na západnom pobreží Írska. George je skvelý fotograf, ale zároveň aj skúsený surfer a free diver, ktorý už 17 rokov dokumentuje život v oceánoch po celom svete.

George na chvíľu vymenil svoj profesionálny žáner, aby s Nikonom Z fc nafotil neštylizované momentky svojej rodiny – manželky Kate, syna Joshua, dcéry Natálie aj jej zvieracích členov – zlatého retrievera Sky a delfína Malinkú.

Nastavenia ako profík

Použite automatické ISO. „Odkedy prišli mirrorless fotoaparáty, milujem, ako rýchlo sa dá vyfotiť záber...“

Spolupráca je o spoločnom zanietení a komunikácii. Nemôžete pracovať s prostredím alebo objektom, ak je vaša fotovýbava prekážkou. Ľahké telo Nikonu Z fc je vybavené ovládacími voličmi, ktorými jednoducho nastavíte rýchlosť závierky a clonu, ideálne pri fotení v manuálnom režime. George zároveň rád používa automatickú citlivosť ISO. S týmto nastavením si už nemusíte robiť starosti , či máte správne nastavenú expozíciu. Jednoducho nastavíte rýchlosť závierky a clonu, čo je pre vás priorita, a zvyšok dokončí fotoaparát za vás.

George si pochvaľuje aj možnosť komponovania prostredníctvom LCD monitora. Je to prvý výklopný a otočný monitor v produktovej línii Nikon Z. Svoje zábery môžete komponovať z akéhokoľvek uhla bez toho, aby ste museli premýšľať o tom, ktorá pozícia najlepšia.

Foťte rýchlo, najlepší záber nájdete neskôr

Zachyťte pohyb. Členovia rodiny nikdy nepostoja a Georgova rodina nie je výnimkou.

Delfín Malinké plávajúci vo vlnách v okolí Lahinch, Natalie na koni, Joshua na surfe alebo skateboarde. Všetci milujú pohyb v nádhernej krajine v okolí ich domova.

Vysoká frekvencia snímania a automatické ISO umožňujú Georgovi zachytiť svoju akčnú rodinu.

Je dôležité spraviť dostatočne veľa snímok, aby ste maximalizovali svoju šancu, že niektorá z nich dobre vystihne reč tela a skutočne zachytí najkrajší moment aktivity. Ako hovorí George, digitálny záber nič nestojí. Podržte prst na spúšti a neskôr vyberiete ten najlepší záber. Môžete orezať okolie, aby ste dostali záber, aký si predstavujete. Pre George akcia znamená radosť z pohybu jeho objektu.

S frekvenciou snímania 11 sn./s  má George v talóne množstvo fotografií. Za denného svetla môžete nastaviť vysokú rýchlosť závierky a nízke clonové číslo, umožní vám to zmraziť akciu  a dosiahnuť ostré detaily.

Buďte v prítomnom okamihu

Buďte v prítomnosti. „Zachyťte zlomok sekundy, ktorý ukáže krásu pohybu.“

Je veľmi jednoduché ísť von s plánom, čo chcem vyfotiť. Dobre poznáte svoj objekt, najmä, keď je to vaša vlastná rodina. Ak fotíte doma, dobre poznáte aj prostredie. Všetko je pripravené na dokonalý záber.

Ale nakoniec je to takto: Ak sa príliš sústredíte na dopredu premyslený záber, môžu vám uniknúť práve tie nečakané zábery, ktoré oživia vaše momentky. Aby bolo fotenie skutočne o rodine a prostredí, podľa Georga stačí jednoducho byť s rodinou, prispôsobiť sa tomu čo sa deje a ako sa to deje

„ Keď ste v prítomnom okamihu a prirodzene cvakáte, to je kúzlo každej fotografie.“

George fotografoval svoju rodinu v prírode, ktorú miluje. Okolie, v ktorom žije vaša rodina, môže byť úplne iné! Ale kdekoľvek, doma, v záhrade, miestnom parku, vždy sa môžete prispôsobiť a zachytiť okúzľujúce snímky.

 Vynikajúcim tipom na zrýchlenie práce s fotoaparátom je pridať obľúbenú funkciu na tlačidlo Fn. Jednoducho vyberte Ovládanie (Controls) z Ponuky ovládacích prvkov (Custom Setting menu), vyberte Fn tlačidlo (Fn button) a vyberte funkciu, ktorú stlačením tlačidla okamžite viete ovládať.

Vezmite si so sebou správny objektív

Vyberte si správny objektív. „Kompozícia je jeden z najdôležitejších aspektov fotografie. Jeho súčasťou je aj výber objektívu. Môžete byť v komponovaní skutočne dobrý, ale ak si vyberiete nesprávny objektív, alebo zabudnete objektív, ktorý je vhodný na konkrétnu situáciu, vaša kompozícia nebude taká, akú ste chceli.“

Spolupráca je obojsmerná cesta. Ak chcete vašej rodine uľahčiť spoluprácu s vami, musíte byť pripravený. Znamená to výber správneho objektívu do prostredia, v ktorom budete fotiť.

Pri fotení Natálie v „zvončekovom“ lese, použil George rýchly pevný objektív NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE, aby získal malú hĺbku ostrosti a bokeh. Keď sa presunul do zátoky, aby nafotil Kate s delfínom, vymenil objektív za zoom NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR, ktorý využijete na portréty aj ostré zábery vzdialenejších objektov.

Použite clonu, majte pod kontrolou hĺbku ostrosti

Vyberte si správny objektív. „Kompozícia je jeden z najdôležitejších aspektov fotografie. Jeho súčasťou je aj výber objektívu. Môžete byť v komponovaní skutočne dobrý, ale ak si vyberiete nesprávny objektív, alebo zabudnete objektív, ktorý je vhodný na konkrétnu situáciu, vaša kompozícia nebude taká, akú ste chceli.“

Fotiť viacerých členov rodiny naraz je výzva, najmä, ak jeden z nich je delfín. Pri neštylizovanom zábere si nemôžete byť istý, či sú vaše objekty v zábere hľadáčika, alebo či sú v jednej rovine zaostrenia.

Pri fotení na strednú hodnotu clony (George použil F6,3 pri fotení delfína) dostanete pomerne veľkú hĺbku ostrosti, ktorá umožní viacerým objektom byť zaostrené, aj keď sú od seba vzdialené niekoľko metrov. Čím je clonové číslo nižšie, tým dosiahnete menšiu hĺbku ostrosti a väčšie rozostrenie pozadia. Vyššie číslo znamená väčšiu hĺbku ostrosti.

Ak fotografujete objekty vo vode za jasného dňa, je dobré použiť polarizačný filter. Polarizácia obmedzí reflexy a vy zachytíte na vašom objekte viac detailov a výraznejšie farby.

Buďte neštylizovaní aj vy!

Ako rozprávate vy príbeh vašej rodiny? Pózujú vám jej členovia, či fotíte len tak, „od pása“? Plánovane alebo sa nechávate unášať situáciou? Ukážte nám svoje obľúbené momenty, označte svoje fotografie tagom #CreateYourLight a možno sa objavia na našich kanáloch.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *