Create Your Light: mestská a pouličná fotografia s Nikon Z fc

Jedno mesto, dve generácie. Čo sa stane, keď dvaja fotografi, otec a syn, vyrazia spolu do ulíc s mirrorless fotoaparátom Nikon Z fc? Constantin a Gregor strávili deň v uliciach Stuttgartu s Nikonom Z fc  s ikonickým dizajnom.

Otec a syn Dr. Gregor Renner a Constantin Schiller pripravení na 21. tému #CreateYourLight

Constantin Schiller je fotograf, influencer a spolumajiteľ kreatívnej agentúry. Architektúra, umenie a dizajn sú jeho vášne. Rád ich vníma z iného pohľadu.

Constantinov otec, Dr. Gregor Renner, je inžinier a vášnivý fotograf, ktorý v minulosti fotografoval filmovou zrkadlovkou Nikon FE2. Dr. Renner sa rád venuje zachytávaniu životných momentov spôsobom z časov, keď fotil na film a učil sa princípom klasickej fotografie.

Mirrorless fotoaparát Z fc: najlepšie spojenie fotografických generácií. Z fc prevzal dizajn z ikonického Nikonu FM – predchodcu filmového fotoaparátu FE2, ktorý Gregor Renner používal. Môže byť ikonicky vyzerajúci Z fc lákavou zmesou inovatívnych technológií Nikon Z a „old-school“ vzhľadu, ktorý spojí štýl otca a syna?

Z fc | Ikonický DX Mirrorless fotoaparát

Ukážte, čo vidíte

Ukážte, čo vidíte. Nikon Z fc + NIKKOR Z 28mm f/2.8 @ 28mm, 1.160s, F2.8, ISO 100

Pre Constantina a jeho otca je fotografovanie umením ukázať všetkým ostatným , čo vidíte. V mestskom prostredí je to o hľadaní uhla pohľadu.

Z fc je vynikajúci fotoaparát na vychádzky a hľadanie nových spôsobov videnia objektov. Constatntin vyhľadáva extrémne uhly, vďaka ktorým sú jeho fotky príťažlivejšie. Naplno pri tom využíva výklopný displej fotoaparátu Z fc.

„Hore, dole, za rohom… Hľadajte nové uhly. S výklopným displejom Z fc môžete všetko! Foťte spoza rohu, zo zeme. Choďte do extrému.“

Pozrite sa zbližša a ukážte, čo vidíte. Nikon Z fc + NIKKOR Z 28mm f/2.8 @ 28mm, 1/80s, F2.8, ISO 2000

Odrazy

Hľadajte odrazy v meste. Nikon Z fc + NIKKOR Z 28mm f/2.8 @ 28mm, 1/60s, F9, ISO 250

Odraz vo vode alebo v okne je vynikajúci spôsob, ako vytvoriť nový obraz známeho miesta. Tmavým odrazom sa môžete vyhnúť tak, že budete mať slnko od chrbta. Fotením z nízkej pozície zvýšite mieru v odrazu v zábere. Ovládaním dotykovou obrazovkou sa môžete sústrediť na scénu a fotiť jednoducho klepnutím na obrazovku.

Odrazy a budovy. Nikon Z fc + NIKKOR Z 28mm f/2.8 @ 28mm, 1/00s, F8, ISO 100

Experimentujete s kompozíciou

Constantin a jeho otec sa v uliciach Stuttgartu navzájom vyzvali komponovať iným spôsobom. Dr. Renner si rád dáva načas a fotí perfektné snímky tak, ako to bolo za jeho analógových čias. Vyzval Constantina, aby spomalil a uprednostnil dokonalé komponovanie fotografie na mieste pred jej vylepšovaním v postprocese po nafotení.

V Z fc si môžete zobraziť pomocnú mriežku na displeji, ktorá vám uľahčí komponovanie. Užitočný tip je naprogramovanie funkčného tlačidla na mriežku. Takto môžete kedykoľvek počas snímania aktivovať aj deaktivovať mriežku.

Iné komponovanie. Nikon Z fc + NIKKOR Z 28mm f/2.8 @ 28mm, 1/160s, F10, ISO 100

Mriežka 3×3 uľahčí komponovanie asymetrických snímok, ktoré Gregor uprednostňuje. Použitím pravidla tretín je objekt umiestnený v pravej alebo ľavej tretine obrazu. Constrantin preferuje symetrické komponovanie a porušovanie pravidiel pre kreatívny výsledok. Mriežka 4×4 je ideálna na umiestnenie objektu do presného stredu.

 

Z fc tiež umožňuje zmenu pomeru strán snímaného obrázka. Constantin vyzval otca, aby porušil svoje pravidlá a vytvoril snímky s moderným filmovým pomerom strán 16:9 (24×14) (choďte do  photo shooting menu /vyberte image area). Širšie zorné pole získate fotografovaním v pomere 16:9, architektonické fotografie vyznejú v tomto pomere kreatívnejšie a dynamickejšie. Pomer strán 16:9 vyznie najlepšie na šírku, podobne ako obraz moderných televízorov. Znamená to, že sa musíte viac sústrediť na detaily ako na celú budovu.

Constatin zistil, že fotografovanie cez hľadáčik Z fc ho spomalilo: „Pohľad cez displej hľadáčika mi vytvoril spomienky… Každému obrázku som venoval čas. Viac som si cenil konkrétny moment.“

Filmový výraz vďaka pomeru strán 16:9 (24x14). Nikon Z fc + NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR @ 50mm, 1/60s, F6.3, ISO 500

Poďme stará škola!

V jednoduchosti je krása. Nikon Z fc + NIKKOR Z 28mm f/2.8 @ 28mm, 1/250s, F5, ISO 100

Constantinovi sa páčilo, ako nostalgicky sa cítil jeho otec pri fotografovaní s Nikonom Z fc. Dr. Renner hovorí, že pri používaní Z fc sa cíti, akoby sa vrátil domov. Obzvlášť sa mu páči používanie mechanických kotúčov fotoaparátu, ktorými ovláda rýchlosť závierky, kompenzuje expozíciu a volí hodnotu ISO.

Nostalgiu cíti aj Constantin. Nasadením FTZ adaptéra môže fotografovať s otcovými starými AI NIKKOR objektívmi s bajonetom F a plne využiť ich jedinečný charakter. Ak používate na Z fc staré objektívy a manuálne zaostrujete, môžete použiť focus peaking na potvrdenie zaostrenia na monitore či v hľadáčiku.

Nech už patríte k akejkoľvek generácii, Nikon Z fc vás chytí za vaše fotografické srdce.

Nakoniec Gregor Renner hovorí: „Je pre mňa dôležité, aby som niečo zanechal svojim deťom, tak prečo nie objektívy a fotoaparát. Tak spoznajú, čo som robil a možno to zachovajú pre budúcnosť. Je to pre mňa skutočne dôležité, pretože je to oveľa viac ako len fotenie.“

Constantin súhlasí: „ Nikon Z fc je v starom štýle ale s najnovšími technológiami. Som veľmi vďačný za to, že ma otec priviedol k fotografii a s Nikonom Z fc máme oveľa viac možností, ako sme kedy mali. S Nikonom Z fc s jeho flexibilným displejom môžem urobiť viac snímok a prispôsobiť sa situácii.“

Pochváľte sa aj vy svojimi mestskými snímkami!

Ako komponujete vaše fotografie? Od dobre známeho miesta až po novú lokáciu. Ukážte nám fotky z extrémnych uhlov alebo zaujímavé mestské kompozície. Pridajte k fotografiám tag #CreateYourLight a máte šancu, že sa vaše fotografie stanú súčasťou našich kanálov!

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *