Create Your Light: Domáci wildlife

Poďme spolu do „divočiny“! Posledné mesiace sa náš život zmenil a my sme možno objavili, či viac si všímali svoje domovy a ich okolie. A možno ste zistili, že vo vašej blízkosti je viac divočiny, ako ste si mysleli. Priznám sa, že u mňa to bolo podobné. Ani som netušil, aký bohatý je život za domom v poli.

Zostať v kontakte s prírodou, aj keď len vo vašej záhrade, neďalekom parku, či lesíku nám pomáhalo udržať si zdravie a pokojnú myseľ. Aj na malom kúsku prírody žije aspoň zopár voľne žijúcich živočíchov. V čase izolácie k nám pomaličky prichádzala jar a lákala nás do nej nazrieť. A my teraz jej pozvanie v rámci výzvy #CreateYourLight prijmeme a nazrieme do nej cez naše objektívy. Budeme hľadať kreatívne spôsoby fotografovania prírody a divokých zvierat z domu a ako dostať maximum z vybavenia, ktoré máte po ruke.

Záhrady sú mini prírodnou rezerváciu vtákov, cicavcov a hmyzu, a aj keď záhradu nemáte, akýkoľvek vonkajší priestor, ktorý máte k dispozícii, môžete využiť. Videl som celé série, ktoré vznikli fotografovaním sokola sťahovavého na balkóne bytu a samozrejme akékoľvek rastliny a kvety môžu byť vhodným prostredím pre včely a hmyz. Objektom môžu byť dokonca aj pavúky žijúce v domácnostiach. Takže ak ste si mysleli, že vo vašom blízkom okolí nie je žiadna divočina, nie je to pravda. Lepšie sa dívajte a zistite, či nemáte k dispozícii kŕmidlá pre vtáčiky, čerstvú vodu, alebo nejaké rastliny, ktoré ich posmelia, aby s vami zdieľali váš priestor.

Pamätajte, že nejde iba o objekt, ale spôsob, akým objekt fotografujete, robí fotku dobrou. Tentokrát nás „domácim“ wildlife prevedie fotograf a Nikon Ambassador Richard Peters.

Tip 1: Myslite divoko

Neupadnite do myšlienok, že jedine s teleobjektívom môžete fotiť divokú prírodu. Sú skvelé na fotenie portrétov, najmä ak je pozadie rušivé, pomôže nám ho rozostriť. V menších priestoroch môže byť použitie dlhšieho ohniska komplikáciou. Ak ste tradičný krajinár a nemáte objektív s dlhým ohniskom, dobrou správou je, že širší objektív môže byť pri fotografovaní prírody doma oveľa vhodnejší.

Dostať do obrazu aj okolie je štýl, ktorý v divočine funguje veľmi dobre. Ukázať prostredie sa vyplatí. Takáto technika je na doma oveľa vhodnejšia. Dostať sa do blízkosti týchto malých objektov a ukázať záhradu nám nakoniec znázorní, ako tieto malé tvory vidia svet. Vytvára sa tak oveľa pútavejší obraz ako len portrét na čistom rozostrenom pozadí. Portrét na čistom pozadí môže byť vyfotený kdekoľvek. Širokouhlé snímky môžu pôsobiť oveľa intímnejšie a je z nich cítiť prostredie a mierka.

Keď fotíte naširoko, pozadie je z kompozičného hľadiska rovnako dôležité ako objekt. Ubezpečte sa, aby všetky prvky v obraze dopĺňali hlavný prvok a harmonizovali navzájom. Vodiace línie a objekty v rôznej vzdialenosti môžu zohrať úlohu pri zvyšovaní hĺbky a impaktu fotografie.

Pri tomto zábere som umiestnil na jednu stranu kôlňu a na druhú lavicu, takže veverička zostala zarámovaná uprostred. Pri ďalšom zábere som využil ďalšiu veľkú výhodu malých objektívov – ich umiestnenie do bizarných pozícií. Objektív som umiestnil priamo oproti dielni, namieril ho priamo hore a zachytil veveričku ako zlieza dole priamo k fotoaparátu. Opäť využitím dvoch stien dielne som vytvoril línie vedúce od rohov do stredu obrazu. Dodalo to hĺbku a mierku, prístrešok vychádza z hĺbky ostrosti spolu so stromom v pozadí – vedú nás až k modrej oblohe nad ním.

Pri použití ďalšej techniky musíte fotoaparát ovládať diaľkovo. Ak je to možné, použite tichý mód snímania (ako som to spravil ja v prípade modelu Z 7), pretože zvuk závierky môže zver vyplašiť.

Ďalšou výhodou širokouhlého snímania v porovnaní s dlhými ohniskami je to, že nie je potrebná rýchla závierka, pretože chceme vytvoriť hĺbku. Nie je nezvyčajné fotografovať na F5,6 až do F9 a pretože je clona vyššia, výsledkom bude snímka s väčšou hĺbkou ostrosti.

Foťte naširoko a zahrňte do obrazu aj okolie.

Tip 2: Sledujte svetlo

Svetlo skutočné „spraví“ alebo pokazí záber a môže premeniť aj toho najvšednejšieho tvora na krásny objekt. Dávajte si pozor, aby ste neskončili pri fotení objektu v jednom svetle a mysleli si, že máte dofotené. Sledujte, ako počas dňa prechádza svetlo cez vašu záhradu – tiene sa pohybujú podľa toho, ako sa mení smer svetla. Časť záhrady, ktorá ráno vyzerá plocho a nenápadne, neskoro popoludní môže vyzerať čarovne a naopak. Perfektný lúč slnka dnes na správnom mieste tam o týždeň alebo pár dní nemusí byť.

Poďme sa pozrieť na niekoľko typov okolitého osvetlenia:

Presvitajúce svetlo

Ak máte pekný veľký strom v alebo blízko vašej záhrady, môžete naplno využiť výhody škvrnitého svetla. Dosiahneme to fotografovaním predmetov, ktoré sa pohybujú cez svetlo prenikajúce pomedzi konáre stromov. Toto funguje dobre počas celého dňa. Počas skorého rána alebo neskorého večera vytvorí teplé svetlo výrazný efekt zlatých tónov a objekty môžu vyzerať ako vychádzajúce z tieňa.

Pri obrázku vyššie prechádzal holub okolo strechy lne a svetlo filtrované cez strom vrhalo výrazný tieň. Fotil som zospodu a keď sa holub priblížil k okraju dielne, zachytil som svetlo s tieňmi za prednou časťou dielne. Výsledkom bol holub vychádzajúci z tmy.

Zadné svetlo / protisvetlo

Skoro ráno som si vytypoval toto osvetlenie blízko domu.

Skoro ráno je zadná časť záhrady v tieni, takže dokážem fotografovať objekty na svetle s úplne tmavým pozadím. Umožňuje mi to krásne vykresliť obrysy objektu. Vyhľadajte oblasti záhrady, ktoré vytvárajú tmavé tiene a využite ostré protisvetlo. Obyčajne sa sa pri tom používa záporná kompenzácia expozície. V závislosti od stupňa dynamického rozsahu medzi svetlými a tmavými časťami, môžu byť snímky podexponované až o -3EV.

Na obrázku hore so fotografoval holuba na streche mojej dielne. Tentokrát to bol neskorý večer a bol som na konci záhrady. Postavil som sa tak, aby bol holub na pozadí susedovej strechy. So svetlom prichádzajúcim spred domu, strecha v pozadí vytvorila perfektné tmavé pozadie, aby vyniklo lemovanie svetlom.

Svetlo počas zamračeného počasia

Líška v rozptýlenom svetle pri zatiahnutej oblohe. Nenechajte sa odradiť ani v prípade, že je vonku zamračené alebo nemáte k dispozícii smerové svetlo. Práve rozptýlené svetlo umožňuje vykresliť detaily v kožušine aj tmavo sfarbených zvierať. Táto líška navštívila moju záhradu neskoro večer v rozptýlenom svetle pod stromami. Mäkké svetlo zabezpečilo rovnomerné nasvietenie líščej kožušiny a okolitej trávy.

Siluety

Tento trik sústreďuje pozornosť na obrysy vášho objektu. Silueta nie je dobrá iba vtedy, ak je hneď jasné o aký objekt ide. Pozor ale, objekty, ktoré by perfektne fungovali za normálneho svetla, nefungujú tak dobre, ak sa z objektu vytvorí silueta. Ustrážte, aby sa časti hlavného objektu nestratili v iných objektoch v obraze. Krídlo môže vyzerať pred konárom dobre za normálneho svetla, ak sú viditeľné detaily, pri siluete krídlo a konár splynú jeden objekt.

Zachytiť zaujímavý prvok, bod záujmu môže byť pri siluetách zložité. Vyhľadávajte na malé detaily, ktoré pomôžu zlepšiť snímku a spraviť záber zaujímavejším. Môže to byť niečo úplne jednoduché, ako napríklad otvorený zobák vtáka alebo zachytený pohyb, či iné charakteristické správanie. Tieto prvky oživia inak nezaujímavú statickú kompozíciu.

Mám dva spôsoby, akými sa hrám so siluetami v mojej záhrade a pri oboch sa spolieham na neskoré svetlo na konci dňa. Na snímku vyššie je holub na streche dielne opäť zarámovaný zozadu zapadajúcim slnkom. Záber nižšie je vyfotený na múre mojej záhrady. Neskoro popoludní sa dostane do tieňa a potom môžem fotiť minimalistické zábery s oblohou v pozadí. Aj vy vo vašej záhrade nájdite možnosti, ako fotografovať objekty oproti oblohe. Záhradné múry a ploty na to poskytujú skvelé možnosti.

Tip 3: Použitie externého blesku

Vďaka použitiu externého blesku môžu vzniknúť fotografie, ktoré by nemohli vzniknúť bez umelého zdroja svetla alebo bez vstavaného blesku vo fotoaparáte. Ak používate zábleskové svetlo pri fotení divočiny, môžete použiť aj soft box.

Blesk môžeme jednoducho použiť na zvýšenie intenzity svetla, ale môže byť využitý oveľa kreatívnejšie, ako napríklad pri synchronizácii blesku na druhú lamelu závierky. Pri správnom svetle spolu s pomalou závierkou vám umožnia zachytiť dynamický pohyb objektu a súčasne ho zmraziť na konci jeho trajektórie. Je to zložitá technika, ale keď sa vám podarí, dosiahnete nádherné a jedinečné zábery. Lepšie to funguje s rýchlo sa pohybujúcimi objektami, ako tu môžete vidieť s vtákmi v letku, pri ktorom sa skvele ukáže pohyb krídel.

Buďte veľmi opatrení ak používate blesk pri fotení divej zvery. Počas dňa je záblesk potlačený okolitým svetlom a pravdepodobne zvieratá nebudú nijak reagovať, ale ich pohodlie a bezpečnosť je na prvom mieste. Vždy buďte zodpovední a nikdy nenastavujte blesk na plný výkon a neblýskajte z úrovne očí vášho objektu.

Používanie blesku mnohí považujú za komplikovaný spôsob fotografovania, ale ja využívam veľmi jednoduchý spôsob. Najprv nastavte expozíciu podľa okolitého svetla – toto bude základná expozícia. Keď to budete mať, použite blesk a prepnite na manuálny režim, ktorý presne podľa vašich predstáv vyváži nastavenú základnú expozíciu.

V najjednoduchšom prípade môže bleskom presvetliť tiene. V tomto prípade chcete, aby základná expozícia správne exponovala zvyšok obrázka. Je to vynikajúci a jednoduchý spôsob, ako začať experimentovať s umelým svetlom.

Keď začnete používať synchronizáciu na druhú lamelu a pomalú závierku, bude to oveľa zaujímavejšie. Je to môj obľúbený spôsob využitia blesku počas dňa. Umožňuje mi to zachytiť pohyb a zároveň zmraziť akciu. Trik spočíva v tom, že objekt je na svetle, ale je na tmavom pozadí. Sila okolitého svetla je kľúčová, to musí byť pomalou závierkou stlmené tak, aby objekt nebol preexponovaný ale zároveň dostatočne presvetlený a aby bol zachytený tmavý tieň v pozadí. Ak nenájdete dostatočne tmavé pozadie, môžete si pomôcť umiestnením tmavej plachty do pozadia. Fotografujete doma, takže všetko, čo vám pomôže v kreativite, je vítané. 🙂

Nastavte si synchronizáciu blesku na druhú lamelu závierku, nasaďte blesk a čakajte, kým objekt vojde do záberu. Pre čo najlepšie výsledky foťte iba vtedy, ak je objekt v zábere. Sledovanie objektu fotoaparátom nemusí fungovať, pretože blesk je prednastavený na svetelné podmienky konkrétneho miesta.

Nakoniec, môžete ísť o krok ďalej a keď budete mať šťastie, môžete fotiť nočné návštevy zvierat.

Na realizáciu je to ešte zložitejší spôsob, ale skúste ho a prinesie vám odmenu. Krása fotenia v noci spočíva v tom, že máte svetlo plne pod kontrolou, takže svoju fantáziu môže nechať voľne lietať. Môžete exponovať s rýchlou závierkou, napríklad 1/250 s, a „odrezať“ všetko okolité svetlo. V tom prípade budete mať na obraze len svetlo z vášho blesku. Prípadne môžete zvoliť pomalší čas závierky (až do 30 sekúnd). To vám umožní zachytiť veľa okolitého svetla a dokonca aj nočnú oblohu. Blesk spustite na začiatku expozície – synchronizácia na prvú lamelu závierky. Aj keď objekt vyjde z obrazu, zostane na fotke perfektne ostrý – nasvietený krátko trvajúcim svetlom blesku. Mať plnú kontrolu nad hlavným svetelným zdrojom vám umožní premýšľať nad spôsobmi, ako zvýrazniť objekt alebo iné časti obrazu, aby ste fotku ozvláštnili a zatraktívnili.

Existujú dva spôsoby ako aktivovať fotoaparát v noci – buď pomocou diaľkového ovládania alebo pohybovým senzorom. V druhom prípade môžete nechať nastavený fotoaparát bez dozoru. Diaľkové ovládanie poslúži dobre, ak radi sedíte v noci pri okne aj niekoľko hodín. 🙂

Pretože fotografujete v tme, svetlá umiestnite vyššie a nasmerujte ich dole, nikdy ich nesmerujte do tváre / očí objektu. Je tiež dôležité, aby ste použili clonu a ISO na zvýšene citlivosti fotoaparátu na blesk, foťte na vysoké ISO a nižší výkon blesku. V ideálnom prípade nenastavujte v noci blesk na viac ako 1/32 alebo nanajvýš 1/10 plného výkonu.

Tip 4: Pozerajte hore!

Ak žijete v mestskom prostredí, určite máte v okolí množstvo budov. A aj keď nemáte, dom v ktorom žijete, bude mať pravdepodobne strechu. Teraz vstupujú do hry dlhé ohniská. Jeden zo susedných domov má tieto nádherné oranžové okrasné tehličky, ktoré dokonale kontrastujú s bridlicovým podkladom pod nimi. Tieto tvary dodávajú fotke nádherné grafické prvky.

Použitím stredného až dlhšieho ohniska budete ohromení kompozíciami, ktoré nájdete. Krásne je, že nemusíte objektom vyplniť celý obraz. Okolie zohráva významnú úlohu pri vyrozprávaní príbehu. Škorec na komíne môže môže vyznieť nudne. Zakomponujte krásne bočné svetlo zapadajúceho slnka a scéna sa hneď zmení.

Nezabudnite skúsiť fotografovať siluety. Môžete získať nádherné tvary, ktoré veľmi pekne vyniknú v tónoch zapadajúceho slnka. Ďalší tip, ak je obloha jasná ale sivá, skúste meniť vyváženie bielej do chladnejších tónov, aby snímok vyzeral, akoby bol nasnímaný v modrej hodinke pred/po východe/západe slnka.

Čím vyššie idete, tým viac striech môžete pozorovať. Fotenie z vyvýšenej pozície dodá snímkom hĺbku a väčší zmysel pre mierku.

Keď fotíte na vrchole strechy, nezabudnite sem tam namieriť fotoaparát nahor. Môže sa vám podariť aj takýto nečakaný záber. 🙂

Bavte sa a pozorujte, lebo nikdy neviete, čo vám preletí ponad hlavu. Počas natáčania videa k tomuto príspevku po prvýkrát za sedem rokov, čo bývam v mojom dome, preletela ponad haja červená. Úžasná príležitosť vidieť a pridať takúto fotografiu do portfólia domáceho wildlife. Som zvedavý, čo pridáte k vášmu… Podeľte sa s nami o svoje vydarené zábery. Zdieľajte na sociálnych sieťach fotografie, označte ich hashtagom #CreateYourLight, označte našu stránku @nikon_cz_sk a pripíšte mesto, kde bývate.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *