Create Your Light: Abstraktná makro fotografia

Dni v karanténe sa neuveriteľne rýchlo míňajú a pre nás opäť nastal časť predstaviť vám už štvrtú tému výzvy #CreateYourLight. Tentoraz výzvu spracujeme s cestovateľom, dobrodruhom a fotografom Alexom Steadom. Téma výzvy je abstraktná makro fotografia.

Znie to ako náročná téma a práve preto vás touto témou prevedie Alex. Tak ako možno pre viacerých z vás, je to prvýkrát, čo sa pokúša o makrofotografiu. Jeho skúsenosti vám ukážu, že je úplne márne pokúsiť sa splniť toto zadanie, aj keď to bude vaša premiéra. Ste aj vy pripravení vyskúšať si svoje tvorivé schopnosti?

Jednoduchými technikami a svetlom Alex vo svojom domove experimentuje s efektami farieb rozpúšťajúcich sa vo vode. Rovnaké podmienky si môžete jednoducho vytvoriť aj vy u seba doma.

Pozrite si prvé Alexove pokusy a sledujte jeho cestu k naplneniu najnovšej výzvy #CreateYourLight. Tu je niekoľko tipov a trikov, ako si poradiť s touto témou. Píše Alex Stead:

Nastavenie

Fotoaparát som upevnil na statív a použil staré akvárium, ale určite existujú aj lepšie možnosti (objekty, ktoré majú ploché strany, neskresľujú, nemajú škrabance). Najdôležitejšia vec, na ktorú musíte myslieť, je mať čo najviac svetla, aby ste mohli použiť čo najkratší čas závierky a najvyššiu clonu. Ja som použil profesionálne svetlo, ale pomôže akýkoľvek zdroj svetla alebo dostatočne silné prirodzené svetlo. Dbajte na to, aby svetlo bolo čo najrovnomernejšie, aby ste tak vyhli nechceným tieňom.

Sledoval som, ako sa akrylové farby rozptyľujú vo vode. Chcel som zachyť zaujímavé tvary, ktoré sa pri tom tvoria. Farby som najskôr zmiešal s malým množstvom vody, pretože inak sú veľmi husté. Vyskúšal som aj lak na nechty. Vyzeral naozaj dobre, ale lakom som zničil džbán, ktorým so prelieval vodu. Tak som od tohto nápadu upustil. Toto je len niekoľko nápadov, ktoré môžete použiť, hlavne experimentujte!

Zaostrovanie

Zaostrovanie bolo najväčšou výzvou. Najskôr som sa pokúsil umiestniť na vrch akvária kartón s vyrezanou dierou, cez ktorú by som lial tekutinu. Cez otvor som prestrčil palicu a pokúsil sa odhadnúť, kde bude tekutina do vody padať a následne klesať, čiže kde treba mať zaostrené. Keď som po niekoľkých neúspešných pokusoch zistil, ako rýchlo sa tekutina rozptýli, uvedomil som si, že musí byť zaostrené všetko…

Dobre fungovalo, keď som použil fľašu s vodou a vodu striekal cez otvor v kartóne. V akváriu sa vytvorilo množstvo bubliniek a to mi pomohlo získať predstavu, kde treba zaostriť. Nebolo to rovnaké ako s farbami, ale získal som presnejšie informácie, ako pri použití palice. Z niekoľkých testovacích záberov vzniklo viacero skvelých fotografií.

Foto: Alex Stead

Možno sa čudujete, prečo som strávil toľko času zaostrovaním a prečo som hneď nepoužil farbu. Jednoducho preto, že po použití farby sa voda veľmi rýchlo zamútila, akvárium som musel po každý raz vyprázdniť a znovu naplniť, a to bol naozaj zdĺhavý proces.

Fotografické vybavenie

Väčšinou fotím Nikonom D850 alebo Z 7. Tentokrát som sa rozhodol použiť Z 7, naozaj rád využívam focus peaking (zvýraznenie hrán pri manuálnom zaostrovaní) a na tento projekt sa to veľmi hodilo. Nikdy predtým som makro objektív nepoužíval, rozhodol som sa pre Micro-NIKKOR 105mm f/2,8. Ak nemáte makro objektív, neobávajte sa, nie je to nevyhnutné. Konečný výsledok bude iba o trochu slabší (s menším detailom), ale stále to bude zábavná výzva vyskúšať si tento typ fotografie doma.

Foto: Alex Stead

Nastavenia

Nastavenia vášho fotoaparátu sa budú líšiť v závislosti od toho, koľko svetla sa vám podarí dostať do vody. Makro objektív sa líši od bežných objektívov clonovým číslom, ktoré môže byť oveľa vyššie (na objektíve 105mm 2,8 som používal až f/40). Treba myslieť na to, že napríklad f/8 bude hĺbkou ostrosti ekvivalentné f/4 na bežnom objektíve. Snažil som sa udržať clonu na f/18 až f/22, pretože farba sa rozptyľovala hlboko do priestoru a ja som potreboval veľkú hĺbku ostrosti. Rýchlosť závierky som udržiaval na približne 1/1000, aby som sa uistil, že snímky budú ostré, aj keď sa farba pohybuje vo vode. Moja citlivosť ISO bola pomerne vysoká 800-1250, to my umožnilo použiť vyššiu clonu a rýchlosť závierky s množstvom svetla, aké som mal. Keďže som používal Nikon Z 7, neobával som sa straty kvality nastavením vyššieho ISO.

Foto: Alex Stead

Niekoľko rád ako spracovať túto neľahkú tému vám v krátkom videu dá vo svojom videu (nájdete dole v článku) aj Nikon ambasádor Petr Jan Juračka. Aj jemu sa podarili veľmi pekné makro abstrakty, čo poviete?

Foto: Petr Jan Juračka

Tak čo, láka aj vás vyskúšať malý experiment s makro abstraktnou fotografiou? Bude treba možno nejaký originálny nápad a hlavne trpezlivosť. Ak sa do toho pustíte budeme radi, ak sa s nami podelíte o svoje vydarené zábery. Zdieľajte na sociálnych sieťach fotografie, označte ich hashtagom #CreateYourLight, a #AbstractMacroPhotography, označte našu stránku @nikon_cz_sk a pripíšte mesto, kde bývate.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *