Cielené kopírovanie a mazanie fotografií vo fotoaparátoch Nikon Z

Prečo tento krátky praktický článoček vznikol? Z praktických skúseností mňa a vás, našich čitateľov a používateľov fotoaparátov Nikon. Hlavne prvá situácia sa mi stáva pomerne často – prídem na miesto fotenia/točenia a začnem fotiť a zistím po nejakom čase, že nemám miesto, lebo som si nevymazal fotky spred dvoch dňoch. Iní naši klienti zas písali zo zahraničia, že nemajú čítačku XQD kariet a potrebujú súrne zálohovať fotky.

Na všetky tieto bežné problémy existuje vo fotoaparátoch Nikon elegantné riešenie.

Cielené mazanie fotografií

Poznáte to, prídete na miesto fotografovania, začnete fotiť a za chvíľu vám fotoaparát zahlási, že máte plnú kartu. Ako je to možné, veď je to karta s veľkou kapacitou a nemôže byť ešte plná. Zisťujete ale, že z minulého ani predminulého fotenia ste z nej nevymazali fotografie. Potrebujete ale fotografovať, inú kartu nemáte a nechcete prísť o práve nafotené zábery. Formátovať kartu teda nie je cesta. Aj na tieto situácie Nikon myslí.

V menu prehrávania nájdete položku vymazať fotografie. Vymazať môžete iba tie, ktoré si následne manuálne vyberiete. Vymažete tak iba konkrétne fotografie.

To však môže byť zdĺhavé, keď práve potrebujete fotografovať a nie prechádzať fotky a vymazať menej vydarené. Ak máte fotky z predchádzajúcich fotení doma zálohované, existuje pre vás omnoho praktickejšie a rýchlejšie riešenie – mazanie podľa dátumu.

Zvolíte položku Snímky s vybraným dátumom a fotoaparát vám zobrazí jednotlivé položky fotografií podľa dní. Jednoducho označíte, ktoré dni chcete zmazať a potvrdíte.

Takto veľmi rýchlo uvoľníte miesto na karte v teréne bez toho, aby ste mazali aktuálne nafotené zábery alebo zábery, ktoré ešte nemáte zálohované doma na disku.

Kopírovanie fotografií medzi kartami

Poznáte aj tento prípad? Ste v teréne, máte vo fotoaparáte kartu XQD alebo CFExpress, ktorá je rýchla a ktorú potrebujete používať. Je však plná a vy nemáte zálohované fotografie a videá z nej. Riešením je prekopírovať dáta na druhú (SD) kartu a uvoľniť tak XQD/CFExpress kartu.

Kopírovanie pomohlo veľa krát aj v prípade, keď fotograf nemá k dispozícii čítačku na XQD/CFExpress karty. Alebo sa pokazí. Potom možno podľa potreby kopírovať z jednej karty na druhú, podľa toho, akú čítačku kariet máme k dispozícii.

Postup je jednoduchý. V menu vyberiete položku menu prehrávania. Pod ňou nájdete položku kopírovanie snímok.

Môžete vybrať zdroj, odkiaľ budete kopírovať a vybrať aj jednotlivé snímky alebo celý obsah slotu pamäťovej karty.

Potom už len potvrdíte kopírovanie a fotoaparát obsah presunie z jednej karty na druhú.

Tak čo, pomohlo? 🙂 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *