Čarovný mikrosvet v súťaži Nikon Small World 2019

Fotografia je úžasné umenie. Je neuveriteľne rôznorodá a využívaná v mnohých oblastiach života, napríklad aj vo vede. Ak by si niekto myslel, že vedecká fotografia je nudná a zaujímavá len pre úzky okruh vedcov, tak sa veľmi mýli. 🙂 K zviditeľneniu mikroskopickej fotografie už 45 rokov prispieva každoročná súťaž Nikon Small World. Fascinujúci mikro svet dokonalých tvarov, úžasných farieb a perfektných fotografických zručností autorov.

„Vždy bolo našim cieľom ukázať svetu, ako sa veda a umenie prelínajú. Ako sa v priebehu rokov vyvíjajú nové zobrazovacie a mikroskopické techniky a ako naši víťazi čoraz tvorivejšie prezentujú tento technologický pokrok. Prvé miesto v tomto roku nie je výnimkou,“

Do tohto ročníka súťaže bolo prihlásených viac ako 2 000 fotografií z takmer 100 krajín sveta. Dnes už je jasné, ktorá snímka najviac oslovila porotu. Svetielkujúce embryo korytnačky dvoch autoriek, mikroskopickej techničky Teresy Zgoda a čerstvej absolventky univerzity Teresy Kugler. Zachytené pomocou fluorescencie a stereo mikroskopu. Výsledný obrázok je majstrovskou prácou spájania viacerých záberov do jedného výsledného. Vzhľadom na použitú ohniskovú vzdialenosť a malé rozmery objektu autorky spájali niekoľko stoviek záberov, aby vznikla finálna fotografia.

Teresa Zgoda a Teresa Kugler: Fluoreskujúce embryo korytnačky

„Mikroskopia nám umožňuje priblížiť sa k najmenším organizmom a stavebným kameňom, ktoré tvoria náš svet - vďaka čomu dokážeme oceniť tieto malé organizmy, ktoré až príliš často zostávajú bez povšimnutia."

Teresa Zgoda a Teresa Kugler spojili vedecku prácu a svoje nadšenie pre fotografiu, aby vznikol skvelý príklad, ako zaujať aj laikov vedeckou prácou.

„Inšpirujú nás nádherné obrazy, ktoré vidíme cez mikroskop. S pokorou a hlbokým naplnením zdieľame vedu aj s ostatnými ľuďmi.“

Druhé miesto v súťaži získal jej veterán Dr. Igor Siwanowicz za svoju zloženú snímku troch jednobunkových sladkovodných prvokov rodu Stentor. Konfokálnu mikroskopiu využil na zachytenie detailov rias, jemných chĺpov, ktoré využívajú na kŕmenie a pohyb.

Dr. Igor Siwanowicz: Projekcia troch jednobunkových sladkovodných prvokov rodu Stentor

Tretie miesto za vyvíjajúce sa embryo aligátora amerického získal Daniel Smith Paredes.

Daniel Smith Paredes & Dr. Bhart-Anjan S. Bhullar: Embryo aligátora s vyvíjajúcou sa nervovou sústavou a kostrou

Galéria fotografií na 4. až 20. mieste:

Viac informácií aj ďalšie ocenené práce nájdete na: www.nikonsmallworld.com

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *