Až na hranice limitov s Nikonom D5: Výzvy športovej fotografie

V športovej fotografii je veľká konkurencia, písali sme o tom minule v článku, v ktorom sme vám ukázali, že v športovej fotke sa nesúťaží len na ihrisku. Športová fotografia patrí k najnáročnejším žánrom. Traja profesionálni fotografi rozprávajú o tom, aké vysoké požiadavky majú na svoje Nikony D5 a či momentálne je pre nich mirrorless vhodnou alternatívou.

Či už prší, padajú krúpy, je čľapkanica alebo sneh, hra pokračuje a športoví fotografi musia byť na svojom mieste. Neustále cestujú a keď fotia veľké podujatia, nosia dlhé sklá po celý deň v extrémnych horúčavách aj v zime. Presúvajú sa na rôzne stanovištia vzdialené aj niekoľko kilemetrov. Je to nielen fyzická, ale aj praktická výzva. Keď prídu na stanovište, môže na ich čakať čokoľvek – od umelého osvetlenia, šera po ostré slnečné svetlo. Na veľkých podujatiach si väčšinou nemôžete vyberať pozíciu, najväčšou výzvou je preto, nafotiť lepšie zábery ako ostatní z toho istého miesta.

Nikon D5 + AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED | 38mm | f/5 | 1/3200 s | ISO 400 © Joel Marklund / Bildbyrån

Nikon ambasádor Joel Marklund zo Švédska je už fotografickým veteránom medzinárodných tenisových turnajov, plaveckých a futbalových šampionátov a olympijských hier. Joel hovorí, že jeho prioritou je mať fotoaparát, ktorému môže dôverovať a preto si vybral D5. “Je samozrejmé, že fotoaparát musí byť rýchly a spoľahlivý, AF musí byť na vrchole súčasných technológií a musím vedieť, že dokáže pracovať za všetkých poveternostných podmienok – od púšte až po arktické podmienky. D5 je na to prispôsobený. Pracuje za všetkých podmienok.”

Nech ste na hocakom mieste a zvládnete všetky vrtochy počasia, je potrebné brať do úvahy aj konkrétny šport, dokonca aj osobitosti každého športovca. Joel je známy svojím precíznym prístupom, ktorý začína prieskumom. Vďaka tomu si dokáže predstaviť, akú fotografiu chce vytvoriť.”Každý šport má svoje úskalia, ale majú aj veľa spoločného. Čokoľvek fotíte, musíte poznať šport aj športovcov.Musíte vedieť, ako sa správajú a akú majú osobnosť. Keď pozeráte ako hrá Serena Williams, vidíte ako zhromažďuje silu a potom zareve. Je v tom veľa pozorovania. Mnoho už za tie roky z pozorovania športovcov viem, ale keď príde nové meno, pozriem si ho na Youtube. Vždy sa tu dajú nájsť klipy, v ktorých vidím ako športovci reagujú.”

Reagujúc na náročné svetelné podmienky, ktorým pri práci neustále čelí, Joel hovorí: “Prístroj D5 posunul hranice fotografovania pri slabom osvetlení. Teraz môžem fotografovať aj v situáciách, v ktorých predtým boli fotografie silne postihnuté šumom pri vysokých citlivostiach ISO. S D5 môžete fotiť pri vyššej citlivosti, aby ste dosiahli potrebnú rýchlosť závierky a to aj v naozaj zlom svetle. V kombinácii s lepším zaostrovaním vám D5 otvára nové možnosti.”

Samozrejme bezchybný autofokus je veľmi dôležitý. Joel vraví, že “AF je natoľko spoľahlivý, že som začal používať objektívy ako AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Naozaj môžem fotiť šport s portrétnym objektívom! Je úžasné, aký je presný a zároveň robí na fotkách krásne pozadie. Kombináciou presného AF a kvalitných objektívov môžete vytvoriť perfektné snímky, ktoré sú ostré tam, kde ostré byť majú.”

Pre športovú fotografiu je dôležitý rozhodujúci okamih, zlomok sekundy môže byť kľúčový. Preto je neustála funkčnosť a pohotovosť extrémne dôležitá. To si vyžaduje veľkú výdrž batérie. “Iba zriedka sa mi počas dňa vybije batéria. Väčšinu času vydrží na celých podujatiach, aj na niekoľkodňových. Je to neskutočné.”

Joel si už vyskúšal fotografovanie s mirrorless fotoaparátmi Nikon série Z, ale momentálne pre neho špičkou zostáva D5. Nijaká značka neponúka profesionálny model, ktorý by dokázal splniť všetky kritéria, ktoré pre Joelovu prácu spĺňa Nikon D5.

Nikon D5 + AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR | 95mm | f/4 | 1/200 s | ISO 160 © Matthias Hangst / Getty Images

Matthias Hangst, hlavný fotograf Getty images – Sports, fotografuje širokú škálu športov. Robí redakčnú aj komerčnú prácu a zároveň manažuje ostatných  fotografov. „Venujem sa fotografovaniu rôznych športov, väčšinou je s tým spojené cestovanie na veľké svetové podujatia, ale moja bežná každodenná práca je v Nemecku a na futbalových zápasoch. Nezahŕňa len redakčnú ale aj komerčnú prácu. Getty images je oficiálnym partnerom pre viac ako 80 svetových riadiacich orgánov, líg a klubov. Veľa času trávim exkluzívnym fotením pre federácie, kluby a ligy. Fotím futbal, ale popri tom mám špeciálny prístup do šatní, tunelov, špeciálnych pozícií na ihrisku a materiály exkluzívne fotené pre klientov nazývame komerčnou alebo platenou prácou.“

Neustále sa meniace svetelné podmienky sú najväčšou výzvou Matthiasovej práce. Každý deň skúša možnosti Nikonu D5 v slabom svetle.“ Fotografovanie v arénach znamená, že fotíte zápas pod umelým osvetlením alebo v zložitých svetelných podmienkach. Moderné štadióny pojmú 50 až 70 000 divákov, sú veľmi vysoké a niektoré majú strechu, takže počas jedného zápasu sa môže vystriedať slnko, tieň a umelé osvetlenie. Vylepšený výkon D5 pri slabom svetle mi umožňuje použiť kratší čas závierky. Vo futbale ide o zmrazenie okamihu. Ak môžem fotografovať na 1/1600 alebo 1/2000 sekundy dostanem z hry viac, ako keby som fotil na 1/1000 sekundy. Nakoniec mám viac a lepších záberov.

Matthias sa, rovnako ďalší skúsení profesionáli, nechce sústrediť na fotoaparát, ale iba na záber. „Chcem ho používať iba ako nástroj a to je na Nikone D5 skvelé. Dostal som sa do bodu, keď o tom vôbec nemusím premýšľať. Používam ho bez rozmýšľania, ako keď šoférujem auto. Keď dvíham fotoaparát, mám ho nastavený intuitívne, všetko je v ňom.“

Matthias vidí potenciál v mirrorless fotoaparátoch, ale až keď bude na trhu robustný profi model, ktorý bude vhodný na jeho prácu. Zatiaľ D5 zostáva jeho voľbou. „Všetko je o pripojiteľnosti. Tá je pre nás extrémne dôležitá. Skúšal som rôzne modely, testoval ich. Momentálne mi žiaden iný nevyhovuje. Som veľký fanúšik reálneho videnia. Nechcem mať pocit, že realitu vidím, čo i len s minimálnym oneskorením. Musím vidieť, čo sa deje. To mi dáva príležitosť stlačiť spúšť v zlomku sekundy. Treba si určiť priority. Zatiaľ, keď mám D5, nemám dôvod ju pri mojej každodennej práci vymeniť za mirrorless.

Nikon D5 + AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR | 165mm| f/2.8 | 1/4000 s | ISO 400 © Andy Hooper / Daily Mail

Andy Hooper je hlavný športový fotograf Daily Mail a MailOnline. Pokrýva všetky športy v Británii, vrátane jazdeckých športov, kriketu, tenisu, sčasti golfu, ale hlavne futbalový Premiership. Andy tiež máva obavy z osvetlenia v športových arénach, hoci vidí, že osvetlenie na britských športoviskách sa zlepšuje. “Zlepšuje sa to, ale je to stále výzva, pretože stále chcete mať najkrajší, najjasnejší, ostrý, farebný záber. Svetlo je najväčšou výzvou, potom pozadie arény a pozícia fotografa. Môžete mať iba určité pozície, môžete sa pokúsiť získať najlepšiu alebo musíte pracovať z tej, ktorú máte.”

Andy ako šesťnásobný víťaz Športového fotografa roka dokáže zachytiť presný efektný moment v športe. “Môžete celý deň čakať na zlomok sekundy, napríklad niečo, čo sa udeje na tenisovom kurte. Môžete fotiť celý deň backhand či forehand, ale čakáte na moment, ktorý spraví hru jedinečnou. Potom príde snímka zápasu. Tá chvíľa môže trvať len zlomok sekundy. Všetko je o rýchlosti a kontinuálnom snímaní. Potrebujete spoľahlivý a rýchly fotoaparát ako je D5.”

Vo svete športovej fotografie vždy záleží na tom, kto získa záber ako prvý. A to je priestor, kde konektivita D5 vstupuje do hry.”Celý pracovný tok je niečo, čo sme pred tým nemohli robiť. Dotykový displej D5 skutočne pomohol, umožňuje rýchlo vkladať a meniť popisy. Je to druh všeobecného popisku, ktorý môžete, ak chcete, meniť každých päť minút. Rýchlosť prenosu je značne vylepšená, keď používam na podujatiach bezdrôtové a LAN pripojenie, ak nefunguje Wi-Fi® v jednej sieti, môžem pomerne rýchlo zmeniť pripojenie na druhú sieť. MailOnline je jeden z najväčších svetových spravodajských portálov, konečné termíny sú stanovené. Keď pošlem snímku o 10 sekúnd neskôr ako iný fotograf, použijú jeho fotografiu. Chcem tam mať svoju fotografiu, preto robím preto všetko, čo môžem.”

Práca pre denník aj jeho online verziu pre Andyho znamená dvojaký spôsob, akým vytvára snímky. “Fotografie posiela veľmi narýchlo, pre noviny upravujeme a posielame fotky neskôr. V rovnakom čase, ale rozličnými spôsobmi. Získavame ich rýchlo, potom rozhodneme, ktoré budú hlavné a označíme ich. Pri podujatiach ako je Winbledon sú editori, ale pri futbalových zápasoch nie sú, musíme to robiť sami. Konektivita D5 nám umožnila obísť editačnú stránku, čo zjednodušilo pracovný tok. Na konci dňa musím svoje snímky prechádzať, ale je to rýchlejšie, ako to bývalo. Pre fotografov športu je to veľmi dôležité. Nikon D5 je skvelý – dotyková obrazovka je veľmi dobrá a veľmi urýchľuje prácu.

Aj keď fotografuje portréty športovcov a športovkýň, bude D5 Andyho voľbou. “Pri nedávnom projekte, som mal za úlohu zachytiť akciu a pri tom nafotiť portréty. Najskôr som myslel, že použijem D850, aby som získal vyššie rozlíšenie, ale nakoniec som použil D5, lebo je oveľa rýchlejšia. Nič vám neunikne. Pri nižšej frekvencii snímania D850 môžete prísť o snímok medzi.”

Potenciál mirrorless fotoaparátov pre športovú fotografiu, nie je pre Andyho zatiaľ dostatočný. “Nízka váha fotoaparátu je obrovská výhoda, ale nevýhoda pri dlhých objektívoch. Nemajú zatiaľ správnu rovnováhu. Možno v ďalšej generácii sa to vylepší.”

Andy by začínajúcim portrétnym fotografom dal na srdce len jednu vec – cítiť sa so svojím fotoaparátom tak pohodlne, aby mohli na neho zabudnúť a sústrediť sa iba na zachytenie momentu. ”Mladým fotografom vždy prízvukujem, že málo komunikujú s objektom, pretože pozerajú cez fotoaparát. Je tam asi 20 rôznych vecí, ktoré sa pokúšate organizovať, plus vaše svetlá a to, že s osobou, ktorú fotíte, nekomunikujete. Musíte sa s fotografovaným rozprávať. A D5 vám umožní sa s objektom zhovárať, pretože nie je veľa vecí, o ktoré sa treba starať.”

Ak sa chcete dozvedieť viac o možnostiach Nikonu D5, navštívte: nikon.sk

Zdroj: blog.nikoneurope.com

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *