AF-S Nikon 28-70 mm f/2.8: Stále výborný dokumentarista a reportážnik

Už som tak trochu pozabudol na svoju tradíciu, že vám pravidelne prinášam recenzie starších objektívov, ktoré sú stále veľmi dobre použiteľné na súčasné Nikon fotoaparáty. Kým niektoré z nich už nefungujú na nových fotoaparátoch kompletne so všetkými funkciami a v niektorých prípadoch sa musíte zaobísť napríklad bez autofokusu, iné viete úspešne použiť aj s ním. A to je prípad aj dnešného objektívu, ktorý vám chcem predstaviť. A prečo sa vlastne téme starších objektívov venovať? Z jednoduchého dôvodu. Nikon vyrobil viac ako milión objektívov a stále zachováva kompatibilný bajonet, aj keď v prípade nového mirrorless systému Nikon Z už cez redukciu bajonetu. Akonáhle má však objektív vlastný motor, viete ho bez problémov použiť na zrkadlovkách aj mirrorless fotoaparátoch Nikon aj s automatickým zaostrovaním.

Kompatibilita

AF-S Nikon 28-70 mm f/2.8 svoj motor má a dokáže automaticky zaostrovať s akýmkoľvek súčasným Nikonom s výmennými objektívmi. Znamená to, že “pofrčí” na zrkadlovkách nižšej triedy, strednej triedy a zároveň na profesionálnych prístrojoch. Cez FTZ adaptér možno objektív použiť aj na nových mirrorless fotoaparátoch Nikon Z. Zaostrovanie je rýchle a tiché. Nie je tak tiché ako pri AF-P motore, ale nie je ani hlučné. Má jeden z prvých ultrazvukových motorov a tak môže po tých rokoch už jemne pískať hlavne na konci dráhy. Tak či onak, zaostrovanie stále možno definovať ako veľmi rýchle aj v porovnaní so súčasnými objektívmi bez AF-S motora prstencového typu. Clona objektívu je ovládaná mechanicky, jej zmenu môže byť pri natáčaní videa počuť. Nie je to žiadna tragédia, málokto mení clonu počas jedného videozáberu.

Presnosť zaostrovania na Nikone D750 a D850 je vynikajúca. Ani v jednom prípade nebolo treba použiť korekciu AF (AF fine tune). Presnosť zaostrenia na nových Z mirrorlessoch vzhľadom na zaostrovanie na snímači je tiež vynikajúca a spoľahlivá.

Ostrosť a kresba

Tu sa dostávame k najzaujímavejšej časti. Ostrosť a kresba sú super, ale pre perfektné výsledky je treba poznať objektív a to, ako sa rovina ostrosti zakrivuje. Neprechádza rovno vo vzdialenosti zaostrenia, ale smerom k okrajom obrazového poľa sa približuje k fotografovi.

Keď toto viete, môžete tento tvar “roviny” ostrosti využiť vo svoj prospech. Napríklad pri fotení krajiny na výšku vám takto zakrivené pole ostrosti pomôže dosiahnuť väčšiu hĺbku ostrosti aj na nižších clonových číslach. Pozor je treba dávať pri fotení portrétov, nespoliehať sa na zaostrenie pomocou stredového AF bodu a následné prekomponovanie. Tým sa vám tvár na okraji obrazu dostane mimo rovinu ostrosti zvlášť, keď fotíte na 70 mm pri otvorenej clone. Návod je ale jednoduchý, zaostrujte konkrétnym okrajovým bodom presne na miesto, kde chcete mať zaostrené. A platí to aj pri jednoduchom zaostrovaní na nepohyblivý objekt aj pri kontinuálnom na pohyblivý.

Protisvetlo

Aj keď tento objektív má antireflexné vrstvy, nie sú samozrejme tak účinné ako súčasné dielektrické či nanokryštálové vrstvy. Odlesky i závoj teda v ostrom protisvetle dostanete. Nie je to nič dramatické, často odlesky ozvláštnia obraz, no niekedy vás môžu aj potrápiť, ak skončia na mieste, kde nechcete.

Práve tu skončil odlesk tam, kde by sme ho veľmi nechceli 🙂

Ak potrebujete profi zoom bez odleskov aj v ťažkých svetelných situáciách, budete musieť zvoliť skôr novšiu variantu 24-70 mm. Aj ja keď sa potrebujem vyslovene spoľahnúť na to, že objektív musí v každej situácii zvládnuť ostré protisvetlo, stiahnem po novšom objektíve so súčasnými antireflexnými vrstvami. V protisvetle aj tak najspoľahlivejšie fungujú pevné sklá, nie zoomy.

Bokeh

Bokeh je neutrálny, nie je ani nervózny ale ani superhladký. Na 70 mm ohnisku a pri blízkych portrétoch sa už dajú vyhotoviť fotky s príjemne rozostreným pozadím.

Záver

Objektív Nikkor AF-S 28-70 mm je mojim obľúbeným zoomom. Má kvalitné spracovanie, celokovové prevedenie, pekný dizajn a na dokument či rýchly portrét viac než dostatočnú kvalitu obrazu. Nie je bez chýb a tak ako dokáže príjemne prekvapiť vhodne umiestneným odleskom a závojom, tým istým spôsobom vám môže pripraviť aj starosti, keď sa výraznejší odlesk dostane na miesto, kde ho veľmi nechcete. Nie je to časté, ale stať sa to môže. Na druhú stranu efekty, ktoré ním viete dosiahnuť v protisvetle môžu dodať vašim snímkam určitú nedokonalosť. Sú náladovejšie,  niekedy snivejšie. Nemožno od neho očakávať kresbu najnovších zoomov do najvzdialenejších okrajových oblastí obrazu, ale na to, na čo je určený (dokument a reportáž) je stále veľmi dobrý a dá sa kúpiť za skvelú cenu. Second hand samozrejme. Jeho kompatibilita s novým systémom Z cez FTZ adaptér ho robí zaujímavejším aj pre používateľov nových mirrorlessov. Vďaka nemu budete mať dokonca stabilizovaný obraz. Za bazárovú cenu 300-400 €, 500 € za kus v super stave, sa dá bezpečne odporúčať.

Galéria fotografií

Autor fotografií: Julo Kotus

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *