9. číslo FotoVideo o prírode aj o najlepšej technike za rok 2023

Septembrové vydanie je podľa šéfredaktora časopisu Ruda Stálicha veľmi dôležité. Práve v takomto jesennom čase začal časopis vychádzať pred takmer 28 rokmi. A súťaž Fotograf roku oslavuje 24 rokov. Sú to úctyhodné čísla a ja pevne verím, že sa dočkáme ďalších a ďalších. Vydávať tlačený časopis v dnešnej dobe je totiž veľmi náročné. Aj preto sa teším, že počet čitateľov časopisu prerástol cez 31 000. Na špecializovaný časopis slušné číslo, však?

Časopis FotoVideo je členom EISA od roku 2003 a ako člen tejto asociácie, ktorý sa zároveň podieľa hlasom na udeľovaní ocenení uvádza na prvých stránkach septembrového vydania zoznam ocenených produktov.

Medzi nimi samozrejme nechýbajú ani naše ocenené Nikony. Z 8 ako Camera of the Year (Fotoaparát roka),  NIKKOR Z 85mm f/1.2 S  ako najlepší objektív v kategórii Portrait Lens (Portrétny objektív) a objektív NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S ako víťaz v kategórii Super-Telephoto Lens (Superteleobjektív).

Obálkou číslo zaujme všetkých milovníkov prírody. Jej autorom a respondentom v interview s Rudom Stálichom je David Jobák. David bol najprv fascinovaný makro fotografiou, no ako v časopise uvidíte, stal sa z neho všestranný fotograf prírody s krásnymi fotkami hmyzu, vtákov i cicavcov. Rozhovor je stručný, ale o to viac pastvy pre oči ponúka 8 strán venovaných autorovi.

Ani v tomto čísle nechýba čiernobiely dokument člena VERUM PHOTO. Nostalgické ohliadnutie Petra Machana za letom to je jednoducho české čiernobiela klasika.

Wildlife sa venuje aj ďalší článok Libora Vaicenbachera, ktorý sa vydal do Klubmijských Ánd za ohrozeným druhom Papagája žltouchého. Údajne ide o poslednú žijúcu skupinu tohto druhu o počte 81 jedincov. Po úvodných komplikáciách sa Liborovi podarilo tento vzácny druh nafotiť. Vták s takto pohnutým osudom je naozaj jedinečným úlovkom fotografa. Libor ho zachytil na náš Nikon Z 9 a kompaktný 400 mm objektív NIKKOR Z 400 mm f/4,5 S, ktorý je stvorený na cestovanie. Ide o najľahší profesionálny 400 mm objektív pre full frame fotoaparáty, ktorý pri príjemnej váhe a rozmeroch poskytuje špičkový optický výkon.

A pri prírode ostávame. EISA Maestro Photo Contest 2023 na tému The Animal Kingdom (Kráľovstvo divočiny) už pozná svojich víťazova pozná ich aj FotoVideo. Krásnej súťaži je venovaných hneď 10 strán, ktoré stoja za pozretie.

František Dostál a jeho humor vo fotografii má skromnú stránku a pol v aktuálnom čísle. Kľudne by som privítal aspoň 5x toľko. 😊

„Humor ve fotografii bývá pro mnohé lidi,
včetně kritiků, jakýmsi podřadným druhem
fotografie. Život člověka by ale bez jeho
existence byl určitě jen poloviční.“ (František Dostál)

Kateřina Janišová prepadla fotografii ako tetovaniu. Čím viac fotíme, tým viac to chceme. A na jej fotkách to vidno. Zaujímavosťou je aj jej názor, že dobrú fotku poznáme až keď je vytlčená na veľký formát. Katka odpovedá na otázky druhej Katky Fialovej, ide určite o zaujímavý obsah textom i obrazom.

To ale zďaleka nie je všetko. Na ďalších stranách časopisu, je ich dokopy 100, nájdete fotoporadňu ako na úpravu fotografií, ako si vybrať správny monitor pre úpravu fotografií, zaujímavosti o umelej inteligencii, tvorbe pomocou nej a ochrane autorských práv.

Petr Březina opäť loví vo vodách histórie a píše o legendárnej Leice a fotografoch, ktorí ju preslávili. Mená ako Henri Cartier Bresson a Robert Capa sú vám určite známe. Ak nie, prečítajte si.

No a ako technologický magazín FotoVideo má vo svojej náplni aj testovanie techniky. Statív Manfrotto, filtre NiSi, fotopapiere Hahnemühle, objektívy a nakoniec vy čitatelia. Záverečné stránky patria súťaži Fotograf roku a to nielen vyhodnoteniu posledného kola na tému „jedlo“, ale aj ohláseniu tém pre budúci ročník 2024.

Viac informácií o časopise a predplatnom nájdete tu: http://www.ifotovideo.cz/

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *