100 najsilnejších fotografií v histórii podľa TIMES. O projekte, výsledkoch a význame.

Môže fotografia zmeniť zmýšľanie jedného človeka? Môže fotografia ovplyvniť dianie v jednej rodine? Asi áno. Ale môžu fotografie meniť a ovplyvňovať  ľudí v krajine alebo dokonca vo svete? Môže mať fotografia vplyv na dejiny? Prednedávnom sme v našej krajine oslavovali veľkú zmenu a prechod z totalitného režimu k demokracii. Práve v tom čase uvádza jeden z najväčších a najprestížnejších magazínov sveta výber 100 fotografií, ktoré najviac ovplyvnili dejiny. Viete, aký je príbeh tohto neuveriteľného projektu? Poznáte fotografie, ktoré menili svet?

Lunch Atop a Skyscraper |Unknown 1932
Lunch Atop a Skyscraper |Unknown 1932

17. novembra 2016 magazín TIME uvádza pre verejnosť výber 100 fotografií, ktoré najviac ovplyvnili svet. „The Most Influential Images of All Time“

Načasovanie má primerané zdôvodnenie. Fotografia oslávila toho roku 175 výročie a so vznikom fotografie vzniká ruka v ruke fotožurnalistika. Na oslavu obidvoch sa v TIME podujali vytvoriť zoznam fotografií, ktoré nemusia byť najslávnejšie ani najznámejšie, ale ktoré podľa nich najviac ovplyvnili dejiny.

No a v TIME nepracovali iba na výbere ale objasnili aj príbehy za fotografiami. Ukázali aj ďalšie fotografie z negatívov žurnalistických fotografov, ktoré boli nafotené popri fotografiách, ktoré sa stali ikonickými. Je to veľmi zaujímavé aj pre vás, ktorí máte radi žurnalistickú fotografiu alebo by ste ju chceli robiť. Tento projekt vám v mnohom napovie o tejto často nebezpečnej práci, ktorej mnohí fotografi a novinári obetovali svoj život.

Tank Man | Jeff Widener 1989
Tank Man | Jeff Widener 1989

A áno, veľa fotografií je smutných, veľa je drastických, ale práve tieto fotografie mnohokrát pohli svetom a jeho svedomím. No nájdete tam aj fotografie osobností, dôležitých objavov či medzníkov v sociálnom správaní sa, alebo historických športových úspechov či prvenstiev rôzneho druhu.

Projekt je výsledkom trojročného úsilia, ako vysvetľuje Kira Pollack, riaditeľka divízie fotografie a videa v TIME.

Kira Pollack o projekte

Spolupracovali sme s množstvom zahraničných kurátorov, dejepiscov, redaktorov a známych fotografov, ktorí dostali ťažkú úlohu. Mali vytvoriť zoznam 100 fotografií, ktoré podľa nich najviac ovplyvnili svet. Potom sme oslovili reportérov TIME, aby preskúmali fotografie a ich príbehy. Urobili sme tisíce rozhovor s fotografmi, ich objektmi, rodinami, priateľmi… Spolu s riaditeľom oddelenia foto v TIME, Paul Moakleyom, sme zaplnili stenu fotografiami, ktorých počet sa neustále menil a výber sa vyvíjal veľmi dlho.  Známy redaktor Ben Goldberger dával pozor, aby zaradenie do výberu spĺňalo všetky predpoklady a laťka pre zaradenie bola nastavená naozaj vysoko.

The Pillow Fight | Harry Benson 1964
The Pillow Fight | Harry Benson 1964

Nakoniec sme museli vylúčiť niektoré fotografie, ktorých impakt bol ťažko definovateľný a zaradili sme fotografie, ktoré neboli tak známe ale boli zaujímavé, pekné a s veľkým vplyvom. Neprítomnosť viacerých najznámejších fotografov môže niekoho zaraziť, ale sme pripravení na diskusiu a zhodnotenie nášho postupu. Výber totiž nie je o najlepších či najvplyvnejších fotografoch, ale o tom, ako históriu zmenili v tom ktorom roku konkrétne fotografie. V niektorých prípadoch sa tieto dva princípy spojili v prieniku, no vo väčšine prípadov je to príbeh o sile jedného obrazu, jednej fotografie, ktorá má takú silu, že niečo zmení. Niektoré fotografie sú „vyrušujúce“, poukazujú na negatívne časti našej histórie, no práve takéto sa často vryjú najhlbšie do pamäti a dokážu zmeniť svet.

Identifikáciou 100 fotografií proces len začal. Skúmali sme, ako boli tieto fotografie vplyvné. Fotograf môže urobiť silnú fotografiu, no to, ako fotografia bola distribuovaná k ľuďom, rozhoduje, aký silný vplyv mala. A to sa počas histórie menilo. Kým ikonická fotografia Eddieho Adamsa z roku 1968 poprava v Saigone bola publikovaná v mnohých magazínoch a novinách po celom svete. Táto publikácia bola naozaj účinná a vplyvná. Na druhej strane fotografia malého utopeného chlapca Alana Kurdiho od fotografa Nilüfer Demir z minulého roku sa stala vplyvnou tým, že ju státisíce ľudí zdieľali na sociálnych sieťach a potom ich nasledovali aj média.

Saigon Execution | Eddie Adams 1968
Saigon Execution | Eddie Adams 1968
Alan Kurdi | Nilüfer Demir 2015
Alan Kurdi | Nilüfer Demir 2015

Musím povedať, že toto je jeden z najväčších a najfascinujúcejších projektov v mojom živote a som rada, že vyvrcholil nielen vytvorením zoznamu 100 najvplyvnejších fotografií, ale že sa nám podarilo filmovo spracovať 20 neuveriteľných príbehov, ktoré stoja za týmito silnými zábermi.

Chcem poďakovať spoločnosti Time inc. A jej viceprezidentovi Rob Duffymu za obrovskú pdporu. No nielen vďaka nim, ale tiež vďaka realizačnému tímu ľudí od kurátorov, fotografov, redaktorov až po dizajnérov a inžinierov, ktorí prispeli svojou prácou k vzniku tohto silného diela. (voľný preklad a interpretácia autora).

A Man on the Moon | Neil Armstrong, NASA 1969
A Man on the Moon | Neil Armstrong, NASA 1969

No a nám pri pohľade na stránky projektu neostáva nič iné, len poďakovať tiež. Som veľmi rád, že sa nájdu ľudia, ktorí venujú toľko energie celkovému pohľadu na fotografiu v žurnalistike. Som veľmi vďační za videá, ktoré pri niekoľkých fotografiách rozprávajú ich príbeh a súvislosti. V TIMES dokonca vydali knihu s príbehmi všetkých fotografií, no tá bola vypredaná snáď v prvých troch dňoch uvedenia.

TIME_100Photos_BookCover-1117-675x800

Verím, že sa dočkáme ďalších vydaní a ďalších príbehov za fotografiami.

V-J Day in Times Square | Alfred Eisenstaedt 1945
V-J Day in Times Square | Alfred Eisenstaedt 1945

Stránky projektu a zdroje informácií

100photos.time.com s podstránkou s videami 100photos.time.com

Fotografie na časovej osi: 100photos.time.com

Príbeh celého projektu podľa Kira Pollack: time.com

Zdieľaj

3 komentáre

  1. Pekný počin. Len mi je smutno z toho, že väčšina fotografií zobrazuje negatívne. To má potom jeden pocit, že v tom našom svete sa vytratilo všetko pekné.

  2. Celá kolekce je opravdu skvělá. Jejím prohlížením jsem strávil několik večerů. Komentáře a příběhy ke každé z fotografií vypovídají o historii dávnější i té docela nedávné více, než mnohá učená dějepisná pojednání. Je to opravdu zrcadlo světa v kterém žijeme a žili naši rodiče a prarodiče.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *