Zdroj inšpirácie a informácií, ale aj zabijak vašej fotografie. Internet…

Nikto nepochybuje, že rozmach internetu a voľné šírenie informácií, fotografií a videa má svoj obrovský význam. Nikdy nebolo ľahšie sa učiť v rôznych odboroch, fotografiu nevynímajúc. Na internete nájdete tisíce návodov, tutorialov a fór, ktoré vám môžu v priebehu okamihu objasniť  problém, pre ktorý ste museli v predinternetovej dobe do knižnice alebo za odborníkom. To, čo sa niekedy nedalo vyhľadať ani v knihách a pre čo ste museli často absolvovať školu alebo aspoň nejaký ateliér, leží od nás často „na pár klikov“.
Rovnako možno nájsť na internete aj zaujímavé inšpirácie, super autorov a získať na svoje fotografie spätnú väzbu. Chcete sa prezentovať pred domácim publikom? Nie je problém! Chcete sa prezentovať v zahraničí? Ani to nie je problém! Chcete s fotografiami súťažiť? Nie je problém! Chcete skúsiť šťastie a predávať svoje fotografie? Ani to nie je problém.

Kde je problém?

Keď teda množstvo informácií a inšpirácie leží od nás na pár klikov a rovnako „ďaleko“ je aj možnosť svoje fotografie komerčne využiť, kde je problém? Kde je problém vašej (našej) fotografie?

Dadara / Like4Real / zdroj Time.com
Dadara / Like4Real / zdroj Time.com

Módna uniformita a obchod s lajkami

Tak ako nedávno vo svojom rozhovore naznačil Stanislav Pokorný, kurátor Nikon Photo Gallery: problém, ak sa chcete vyhraniť a získať vlastný charakteristický štýl, je, že všetci sa snažia o momentálnu popularitu a nasledujú momentálne populárne trendy. Tie im zabezpečujú dostatočné množstvo fanúšikov, lajkov, bodov, karmy… Podľa toho, ako daný portál alebo sociálna sieť označuje popularitu príspevkov.
Nie, nemusí mať každý fotograf ani nadšenec svoj vlastný charakteristický štýl. Pri miliónoch ľudí, ktorí dnes fotografujú, to ani nie je možné. Ide ale o to, aby ste naozaj robili (fotili) to, čo cítite a k čomu v hĺbke inklinujete. Prečo? Lebo len keď budete robiť to, čo vás baví a s čím ste vnútorne stotožnení, len vtedy to budete robiť naozaj a bude vás to uspokojovať bez ohľadu na to, koľko za svoje fotky získate lajkov či bodov. Potom to vydrží na dlho a nielen dovtedy, keď prestane byť trendy čo najhladší bokeh, čo najtlmenejšie farby alebo čo najvyžehlenejšia pokožka. Preto počúvajte a nasledujte svoje srdce. Čo by ste fotili a ako, keby neexistoval internet??? Čo a ako, keby ste mali fotiť iba pre seba? Znamená množstvo lajkov to, že fotografia je naozaj dobrá? KOĽKO LAJKOV ROZDÁM LEN PRETO, ŽE OČAKÁVAM ICH NÁVRATNOSŤ???

© Depositphotos.com/ artistan
© Depositphotos.com/ artistan

Obchod s časom

Druhý aspekt ohrozenia vašej fotografie je čas. Presnejšie povedané čas, ktorý virtualite venujete. Určite ste počuli výrok „Kto nie je na facebooku, nežije…“,„Koho nenájde Google, ten neexistuje…“. Ak sa chcete fotografiou živiť, alebo to už robíte, je to dosť pravdepodobné. Musíte myslieť na svoju prezentáciu a na to, že klientovi niekedy stačí pohľad na portfólio, referencie… Vôbec nepopieram! Ale opäť je čas spýtať sa sám seba. Koľko času strávim nad špekulovaním o fototechnike v nepodstatných veciach? Na koľkých fotoportáloch som registrovaný? Na koľkých portáloch a sieťach komunikujem? Koľko vzácneho času mi to vezme?
Skúste si úprimne zodpovedať tieto otázky a možno zistíte, že sú to hodiny denne, možno aj pár dní mesačne, niekoľko týždňov ročne…

A čo za to dostanem? Posúva ma to, alebo len oberá o čas, ktorý som mohol stráviť s blízkymi alebo tým, čo by moju fotku mohlo nakopnúť viac? A čo by mohlo moju fotku posunúť viac? Určite nie to, že budem celé dni vysedávať pred počítačom a porovnávať rozlišovacie schémy jednotlivých foťákov či písať do fór, ktorý foťák je lepší. Ani tým, keď potom investujem do nového foťáku, ktorý má o tri megapixle navyše a dve funkcie, ktoré nepotrebujem. V tomto prípade som stratil niekoľkonásobne. Raz pri stratovom predaji starého fotoaparátu, druhý krát pri strávení hodín na nete skúmaním a rozhodovaním a tretí krát som cashoval pri kúpe nového. Za ušetrené prostriedky a čas som mohol mať hodnotný workshop s fotografom, ktorého uznávam, alebo niekoľko inšpiratívnych kníh či fotovýlet s partiou fotokamarátov. Alebo som ich mohol minúť s najbližšími, oddýchnuť si fyzicky a psychicky. S novým vetrom by možno prišla aj nová inšpirácia. Tak čo, ideme do toho?

Na záver

Fotografie je super. Je to pre mňa dôležitá súčasť života, ktorú internet môže ohroziť. Ale to nie je najvyššia cena, ktorá môže padnúť za obeť. Raz, keď som zas vzal hneď ráno telefón do ruky,  sa ma manželka, ktorá zaliala kávu a pripravila raňajky opýtala: „Miláčik, s kým dnes raňajkujeme?“ …

Dadara / Like4Real / zdroj Time.com
Dadara / Like4Real / zdroj Time.com

Zdieľaj

4 komentáre

  1. Super úvaha. Bohužel pravdivá. Občas neškodí se nad tím zamyslet a co hlavně – něco s tím udělat! Díky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *